maanantai 24. huhtikuuta 2017

Tuntemani Winston Churchill (kirjoittanut Violet Bonham Carter)

Violet Bonham Carter on kirjoittanut vuonna 1965 kirjan Iso-Britannian tunnetuimmasta politiikosta Winston Churchillistä. Paitsi, että kirja lisää tietoutta Churchillistä se antaa myös mielestäni yhdeltä näkökannalta erinomaisen kuvan Iso-Britannian politiikan teosta ja sen taustoista ennen ensimmäistä maailmansotaa, sen aikana ja hieman myös sen jälkeen. Kirjailija on entisen pääministeri Asquithin tytär, joten tuntuu että kirjan myötä pääsee tutustumaan myös hieman tuon ajan brittipolitiikkojen sisäpiiriin.

Tietämykseni Churchillistä on varsinkin ennen tämän kirjan lukemista, ja osin kyllä sen jälkeenkin, varsin heikkoa. Hän on ollut merkittävä hahmo maailmansotien Isossa-Britanniassa ja tämän lisäksi voittanut mm. kirjallisuuden Nobelin. Tämä kirja onnistuu hieman avaamaan hänen tekojaan ja niiden taustoja. Kyseessä kuitenkin suurmies, jonka teot eivät yhden kirjojen kansien väliin mahdu ja, josta asiaa riittää niin paljon, että kaikkea ei ainakaan yhden kirjan aikana ehdi sisäistää.

Kirjan lukeminen on kiinnostavaa, vaikkakin siinä käsitellään varsin tarkasti joitakin Iso-Britannian sisäpoliittisia asioita, jotka tuntuvat peruslukijasta ehkä menevän hieman turhan syvälle politiikkaan. Violet Bonham Carter kuitenkin kirjoittaa kunnioittavaan ja asialliseen sävyyn ja vaikka hänellä varmasti ollut asioista eriäviä mielipiteitä Winston Churchillin kanssa, asiat riitelevät, eivät ihmiset.

Tämä kirja kannustaa tutustumaan enemmäkin Iso-Britannian politiikkaan ja siihen liittyviin hahmoihin, sekä toki tutustumaan tarkemmin Winston Churchilliin, ei vain politiikkona vaan myös kirjailijana ja taiteilijana. Uskoisin, että parempi Iso-Britannian historian tuntemus auttaa myös ymmärtämään Iso-Britannian ja EU:n välistä suhdetta.

Vaikka kirjan asia on vakavaa ja kirjasta löytyy paljon tarkkaa tietoa, on siinä kuitenkin hienostunut brittiläinen tyyli. Tämän vuoksi sen pariksi valikoitui entinen Iso-Britannian siirtomaalainen, ja edelleenkin perustuslaillisen monarkian hallitusmuotonaan pitävän Uuden-Seelannin, pinot noir -punaviini. Brancott Estate sijaitsee Uuden-Seelannin eteläisellä saarella.

Tyypillisen pinot noirin tapaan viini on punaviiniksi hyvin läpinäkyvää ja väriltään tiilenpunaista. Tuoksussa hieman puolukkaisuutta ja tammea. Maussa aluksi iskee vastaan hapokkuus, joka loppuen lopuksi kuitenkin mielestäni on miellyttävä ominaisuus. Maussa myös runsaasti puolukkaisuutta ja hieman mineraalisuutta. Kevyehkö tasapainoinen ja lyhyt viini. Kirjan lisäksi viini maistuu blankon parsa-kinkku pitsa kanssa.
Kirja ja viini sopivat yhteen neljän pisteen arvoisesti. Viini aavistuksen turhan hapokas kirjan hienostuneisuudelle, mutta molemmat mukavan kevyitä jättäen kuitenkin sopivasti jälkimakua ja ajateltavaa.

Tuntemani Winston Churchull
kirjoittanut Violet Bonham Carter
suomentanut Tauno Kuosa
Werner Söderström Osakeyhtiö
Porvoo 1965
484 sivua

Brancott Estate Pinot Noir 2014
Pinot Noir
South Island, Uusi-Seelanti
13,08€ (Alkosta huhtikuu 2017)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!