lauantai 30. syyskuuta 2017

Viinin aika (kirjoittanut Jens Priewe)

Mikäli erilaisten rypälelajien ja -aromien sijasta olet kiinnostunut mm. viinien tarjoilusta, säilyttämisestä ja esillepanosta, on tämä kirja sinua varten. Kirja on olemukseltaan hieman vanhahtava ja jotkin sen neuvot tuntuvat hieman aikansa eläneiltä, mutta muuten kirjaa voi pitää kelpo teoksena omassa sarjassaan.

Kirjan lukeminen onnistuu samaan tapaan kuin vaikkapa jonkin aikakauslehden selaaminen. Itse en edennyt määrätietoisesti alusta loppuun vaan selailin eri osia sen hetkisen kiinnostukseni mukaan. Tämä onnistuu hyvin, sillä osiot ovat pääosin toisistaan selkeästi erillään, eikä eri osissa viitata aiempiin osioihin. Teoksen nimi on mielestäni hieman harhaanjohtava. "Viinin aika" tuo mieleen erilaiset makumailmat ja vivahteet, joita viini eri aisteille aiheuttaa. Tosiasisassa kyseessä on kuitenkin teoreettisempi ja kliinisempi teos. Kirjan kirjoittaja on saksalainen Jens Priewe, joka on kirjoittanut muitakin viini-aiheisia teoksia. Teoksessa on paljon kuvia, jotka ajoittain onnistuman taustoittamaan artikkeleita paremmin. Ehkä kuvat ja teksti olisivat voineet olla hieman innostavampia - kyseessä kuitenkin viini!

Viini-aiheisen kirjan kanssa nautittavaksi valikoitui yhdysvaltalainen punaviini Ironstone. Se on kolmen rypäleen sekoitus - Zinfandelin, Petit Sirahin ja Syrahin. Viini on peräisin Kaliforniasta. Väriltään viini on purppuraisen marjan punaista. Tuoksussa on runsaasti marjaisuutta ja aavistus tervaisuutta. Maussa mustikkaa ja vadelmaa. Jälkimaku kohtalaisen pitkä. Pehmeä ja kohtalaisen täyteläinen viini. Jälkimakuun jää ehkä turhan paljon hilloisuutta.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä, joka on varmaan yleisin antamani pistemäärä. Molemmat ovat hyviä, mutta eivät erityisen mieleenpainuvia. Kirjassa on enemmän asiapainoista hapokkuutta kuin viinissä. Maistuvat yhdessä, mutta lähes yhtä hyvin myös erikseen. Viinin kanssa olisi käynyt jokin jenkkidekkari ehkä paremmin, mutta toisin päin kirjan kanssa ei tule mieleen erityisen hyvin yhteensopivaa viiniä - mahdollisesti jokin saksalainen Riesling olisi voinut ajaa asiansa.

Viinin aika
kirjoittanut Jens Priewe
alkuperäisteos: Wein - Die praktische Schule
suomentanut Auli Hurme-Keränen
Karisto Oy Hämeenlinna 2001
123 sivua

Ironstone Old Vine Zinfandel
2015
Zinfandel, Petit Sirah, Syrah
Kalifornia, Yhdysvallat
11,90€ (Alkosta syyskuu 2017)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!