maanantai 23. lokakuuta 2017

Talous ja utopia (kirjoittanut Sixten Korkman)

Talous ja utopia on hieman oppikirjamainen teos, jossa Sixten Korkman käy läpi makrotalouden ilmiöitä. Teksti on selkeää ja ymmärrettävää. Asiat ovat pääsääntöisesti hyvin ymmärrettävissä, vaikka talouteen liittyvät asiat olisivat lukijalle hieman hakusessa.

Mikäli talous ei lukijaa alunperinkään kiinnosta, ei tämä teos mielestäni, saa intoa aihetta kohtaan heräämään. Kirjan välityksellä syntyy kuitenkin kuva, että talousasiat eivät loppuen lopuksi mitään ydinfysiikkaa ole, vaan ilmiöiden taustalla on selkeitä syy-seuraussuhteita. Loppujen lopuksi talouden nousu- ja laskukausiin vaikuttavat aivan tavallisten tallaajien tekemiset. Näitä tekemisiä talouteen perehtyneet sitten tulkitsevat erilaisin tavoin. Ja pääosin näiden tulkintojen pohjalta tehdään kansallisia ja kansainvälisiä talouspoliittisia ratkaisuja.

Korkman on hyvinvointivaltion kannattaja ja puolestapuhuja, mutta teksti on kiihkotonta ja pyrkii olemaan kohtalaisen puolueetonta. Kirjasta paistaa läpi huolestuneisuus siitä, että kansalaiset eivät tiedä ja eivät ole oikein kiinnostuneita taloudesta. Tämä on kirjoittajasta sääli, sillä talouspolitiikassa tehtävät ratkaisut (ja ratkaisijat ovat kansan vaalien kautta valitsemia) vaikuttavat kaikkien elämään ja varallisuuden kehitykseen.

Kirja on muutaman vuoden vanha ja sen kirjoittamisen aikaan Suomi on ollut varsin syvässä lamassa. Nyt pienen talouskasvun alettua ja toivon näkyessä myös talouden tulevaisuudessa, eivät Korkmanin tulevaisuuden ennusteet ole onneksi täysin (ainakaan vielä) toteutuneet, vaan taloutta tarkemmin tuntemattomalle tuntuu, että nousu on alkanut hieman samoin perustein kuin aina.

Itse koin kirjan keskeisimmäksi hyödyksi sen, että se kertasi hieman, osin jo varsin tuttuja, talouden lainalaisuuksia ja toisaalta painotti jälleen kerran aiheen seuraamisen tärkeyttä. Mikäli koet, että talouden tuntemisen perusteet ovat hieman hakusessa, on tämä teos oiva väline muistin virkistämiseen. Tämän luettua on varmasti helpompi ymmärtää myös julkista keskustelua aiheesta. Asiat voivat tuntua monimutkaisilta, mutta loppupeleissä, talouden ydin on onneksi kuitenkin varsin yksinkertainen ja toimintalogiikalta johdonmukainen.

Kirjan kanssa maistoin Frankfurtin lentokentältä ostamaani ranskalaista Bordeauxn alueelta peräisin olevaa Chateu Magnol punaviiniä. Viini on kolmen rypäleen sekoite (48% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon ja 12% Cabernet Franc) Bordeaux'n vasemmalta rannalta. Viini on väriltään varsin tummaa, mutta ei kuitenkaan kovin syvää. Viinin tuoksussa lämmintä marjaa, erityisesti luumua. Maku on pehmeä ja marjaisa. Maussa myös hieman kuivattua marjaa. Viinissä on pehmeät tanniinit ja hieman hapokkuutta. Jälkimaku on pitkä. Väri, tuoksu ja maku luovat selkeän kokonaisuuden. Kirjan lisäksi viini maistui sienisen burgundin padan kanssa.

Viinin ja kirjan yhteensopivuudelle annan kolme ja puoli pistettä. Molemmista paistaa vahva oman asian osaaminen ja edustaminen. Molempien jälkimaku myös kantaa pitkälle. Kirja on mielestäni hieman kuivahko viinin marjaisaan makumaailmaan ja keveyteen verrattuna. Tämä laskee yhteispisteet muuten lähelle viidestä yltäneestä yhteensopivuudesta. Hyvät yhdessä, mutta lähes yhtä hyvät myös erikseen.

Talous ja utopia
kirjoittanut Sixten Korkman
Docendo Oy 2015
Saarijärven Offset Oy
264 sivua

Chateau Magnol
Haut-Medoc 2014
Bordeaux, Ranska
Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc
hinta noin 15€ Frankfurtin lentokentältä toukokuussa 2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!