torstai 18. tammikuuta 2018

Valas nimeltä Goliat (kirjoittanut Cristina Sandu)

Valas nimeltä Goliat on Cristina Sandun esikoisromaani. Kyseessä on kaunis kertomus suomalaisromanialaisesta naisesta ja tämän lapsuuden perheestä. Kertomuksessa on muutama eri taso ja se etenee soljuvasti. Teksti on mielestäni taidokkaasti kirjoitettua. Sen katsantokanta mm. kulttuureihin ja ihmissuhteisiin on erilainen kuin perinteisissä itä-Euroopan maihin liittyvissä tarinoissa. Romaniaa ei tässä synkistellä tai yli-ihannoida. Sitä käsitellään kuin mitä tahansa valtiota. Yhtenä tarinan osana kulkeva Goliat valaan ruho tuo taidokasta leikkimielisyyttä ja symboliikkaa romaaniin.

Olin odottanut kirjalta paljon lukuisten lukemieni arvosteluiden ja blogi-kirjoitusten perusteella. Kirja ei ehkä aivan täyttänyt näitä odotuksia. Paikka paikoin juonessa oli haasteellista pysyä mukana hieman liiallisen poukkoilun vuoksi. Erilaisia aikoja, paikkoja ja henkilöitä oli paljon ja tapahtumat olivat paikoin varsin lennokkaita ja kekseliäitä. Tämän vuoksi välillä tuli olo, että lukukokemus kului näiden perässä pysymiseen, eikä aikaa henkilöihin tutustumiseen jäänyt. Näistä tekijöistä huolimatta suosittelen kuitenkin kirjan lukemista ja toivottavasti tämä ei jää Sandun ainoaksi kirjaksi, vaan pääsemme tutustumaan myös hänen tuleviin tuotoksiinsa. Kirja oli Finlandia-ehdokkaana vuonna 2017 ja mielestäni lähes ansaitusti.

Kirjan kanssa maistui itse ranskalaiselta tilalta tuotu valkoviini. Kyseessä on Rolle-nimisestä rypäleestä (Italiassa samaa rypälettä kutsutaan alueista riippuen Vermentinoksi, Favoritaksi ja Pigatoksi) valmistettu valkoviini. Rypäle on itselleni uusi mukava tuttavuus. Pienen tutkimuksen jälkeen selvisi, että kyseistä rypälettä sisältävää viiniä on saatavissa myös Alkosta. Viinissä on pehmeää tammisuutta ja sopivasti hapokkuutta. Viinin alkutuoksussa oli jopa hunajaista runsautta ja aavistus makeutta. Maussa vastaan tuli enemmän sitruksisuus ja hienoinen yrttisyys.




Chateau de Belletin tila sijaitsee aivan Nizzan kaupungin lähellä. Kävimme siellä paikallisbussilla ja pääsimme maistamaan muutamia heidän viinejään sekä pienelle kierrokselle tilalle. Tilalta ostettua viiniä maistoimme kirjan lisäksi jouluruoan, erityisesti kinkun kanssa. Sopi hyvin.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Molemmissa on pehmeää voimakkuutta. Jälkimaku on viinissä pidempi kuin kirjassa, joka sen lukemisen jälkeen on käsitelty.

Valas nimeltä Goliat
kirjoittanut Cristina Sandu
Kustannusosakeyhtiö Otava 2017
263 sivua

Chateau de Bellet
Bellet, Provence, Ranska 2016
hinta noin 20€ (tilalta)

Helmet-lukuhaaste: 14. Kirjan tapahtumat sijoittuvat kahteen tai useampaan maahan

2 kommenttia:

  1. Aika ihana yhdistelmä kyllä sinulla tämä kirjat ja viinit! :) Harmi jos tässä kirjassa on vaikeuksia pysyä perässä. Minuakin kirja on kiinnostanut, mutta saa nähdä tuleeko luettua. Positiiviselta kuulostaa se, ettei Romaniaa synkistellä tai yli-ihannoida.

    VastaaPoista
  2. Perässä pysymisen vaikeus voi kyllä johtua myös lukijasta. Tuntuu, että nykyisin on välillä haasteellista keskittyä "vain" kirjan lukuun yhtään pidempää aikaa kerrallaan. Väistämättä tulee vartin tai puolen tunnin lukemisen jälkeen tartuttua kännykkään tms. Mutta jos ehdit, niin kyllä tämä kannattaa lukea. Jotenkin hieman sadunomainen romaani, vaikka tapahtumat voisivat kyllä pääpiirteissään olla totta :-)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!