1980-luvun lopulta Trumpista kertova kirja, The Art of the Deal, herättää ristiriitaisia ajatuksia, samoin kuin henkilö kenestä kirja kertoo. Kirjan on kirjoittanut "yhdessä" Donald Trumpin kanssa haamukirjailija Tony Schwartz. New Yorker lehdessä vuoden 2016 heinäkuussa julkaistussa artikkelissa Tony Schwartz valottaa taustaa kirjan tekemisen takaa ja ilmoittaa suoraan, että Trumpin valinta presidentiksi saattaa hyvinkin tarkoittaa sivilisaation loppumista.
Periaatteessa kirjassa esiintyvä Trump on kaikkien hyvin tyyppien kaveri ja reilu niitä kohtaan, jotka muita kohtaan myös käyttäytyvät reilusti. Rivien välistä on kuitenkin paikka paikoin luettavissa, että tämä moraalinen punainen lanka, jota hän yrittää kirjan välityksellä esittää, ei kuitenkaan ole oikein vedenpitävä. Kirjaa lukiessa ja samaan aikaan mediaa seuratessa sekä myös Schwartzin New Yorkerin artikkelia lukiessa mieleeni muodostuu epäselvästi kuva henkilöstä, jolta tuntuu puuttuvan inhimillisyys ja, jonka moraalikäsitys ei ole samalla tavalla syy-seuraussuhteeltaan looginen kuin yleisesti sen pitäisi olla. Toisaalta haluan kuitenkin uskoa, että osa Trumpin tämän hetkisistä väittämistä liittyen siihen, että tietty media luo hänestä ja hänen toimistaan tietynlaista kuvaa on paikkansa pitävä. Ei ole ensimmäinen kerta, kun media onnistuu vaikutuksellaan muuttamaan jonkin asian aivan erilaiseksi kuin mitä se todellisuudessa oikeasti on. Median toimintamalli taas taitaa pohjimmiltaan perustau taloudellisen hyödyn saamiseen mm. klikkauksia otsikoista metsästämällä.
Se politikoinnista. Kirja on aika pintapuolinen ja se yksinkertaistaa asioita ja esittää niitä vain yhdeltä, Trumpin, kantilta. Kirja on kuitenkin ollut aikansa myyntihitti ja mielenkiintoista on palata kolmekymmentä vuotta vanhaan teokseen ja lukea miten asiat ovat muuttuneet. Varmaankin pääpiirteiltään pätevät liikemaailmassa samat säännöt edelleen, mutta tekemisen vauhti ja informaation määrä on räjähdysmäisesti kasvanut. En ole varma kykenisikö Trump digiaikana samanlaiseen menestykseen vain intuitioon ja fiilikseen luottamalla, joiden erinomaisuutta hän tuo vahvasti tekstissä esille.
Tämä kirja valikoitui lukulistalleni luettuani Hesarin toimittajien (Saska ja Laura Saarikoski) kirjoittaman kirjan Trump Yhdysvaltain presidentti. Siinä viitattiin useasti tähän kirjaan, joten ajattelin että tähänkin on tutustuttava, jotta Trumpista voisi yrittää saada näkemystä myös muulta kantilta kuin mitä suomalainen ja kansainvälinen media esittävät. Saarikoskien kirjasta ja siihen sopivasta viinistä on tulossa arvostelua pikapuolin myös tähän blogiin.
The Art of the Deal kirjan pariksi valikoitui tietenkin yhdysvaltalainen viini. Kesän loppupuolella maistuu vielä hyvin valkoviini ja koska ruokalistalle viinin kanssa oli suunnitteilla kantarelli-kukkakaalirisottoa, piti ruoan laiton lomaan ja risottoa maustamaan valita kuiva ja hapokas valkoviini. Welcome to California on väriltään hyvin vaaleaa, lähes veden kirkasta. Se liikkuu lasissa hieman raskaasti ja antaa vaikutelman, että kyseessä on makea viini. Viinin tuoksussa on hapokkuutta ja hieman eksoottista kypsää hedelmää. Maultaan viini on mineraalinen ja pehmeän hapokas. Maussa on persikkaa, mutta viini on kuivaa. Viini ei ole mielestäni erityisen hyvää tai mieleenpainuvaa, enkä tuskin tule sitä uudelleen ostamaan. Risottoa maustamaan se kyllä sopi hyvin.
Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Molemmat ovat hieman heppoisia ja "leikkivät vakavalla asialla" - kirja ihmisten taloudella ja epäsuorasti jopa erilaisilla ihmiskohtaloilla, viini yleensä kuvalla jonka yhdysvaltalainen viini maansa viineistä antaa. Sopivat siis tästä syystä keskenään hyvin. Trumpista kertova kirja kestää kuitenkin aikaa ja on lukemisen arvoinen vielä kolmekymmentä vuotta julkaisemisensa jälkeenkin - viini ei tähän pysty.
Trump
The Art of the Deal
kirjoittanut Donald J. Trump yhdessä Tony Schwartzin kanssa
kirja on englanninkielinen
Alkuperäisteos julkaistu 1987
367 sivua
Welcome to California Garden
Thomsopn seedles, French Colombard, Triplett Blanc
Kalifornia, Yhdysvallat
6,99€ (Alkosta elokuu 2017)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentista!