maanantai 17. joulukuuta 2018

Elossa Washingtonissa (kirjoittanut Mika Hentunen)

Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mika Hentusen "Elossa Washingtonissa" on nopeatempoinen dekkari. Yhdysvaltojen tuntijana maan kuvailut ovat tarkkoja ja oikeita. On aina ilo lukea kirjaa, kun lukijana voi luottaa, että paikat ovat ovat oikeasti kuvaillun mukaisia. Osassa olen itsekin käynyt ajaessani kuuluisaa Route 66 -reittiä pitkin Chicagosta keskilännen läpi Los Angelesiin.

Kirjassa kulkee monta tarinaa rinnakkain ja lopussa ne nivoutuvat onnistuneesti toisiinsa. Nopeasti etenevissä tapahtumissa mukana pysyäkseen lukijan on todella keskityttävä tapahtumiin. Eri "kohtaukset" ovat usein vain sivun tai kahden mittaisia, joten lukijan herpaantuminen juonen kulusta tapahtuu nopeasti. Luettuani kirjaa reilusti yli puolivälin minun oli todettava, että olin tipahtanut niin pahasti tapahtumien kulusta, ettei auttanut muu kuin tarttua kirjan alkuun uudestaan. Lukiessani mietin myös, että tätä kirjaa olisi varmasti haasteellista kuunnella äänikirjana. Sen verran nopeaan tahtiin siirtymät tapahtuivat.

Kirjan uudelleen lukeminen kuitenkin kannatti. Juonen polveilevuuden lisäksi pidin siitä, että käsiteltävät tapahtumat olivat, paitsi hyvin totuudenmukaisia tapahtumapaikoista lähtien, mutta samalla myös ajankohtaisia. Toisaalta ei kai muuta toimittajalta ja maan kirjeenvaihtajalta voi oikein odottaakaan. Henkilöhahmojen kautta käsiteltiin yhdysvaltalaisuuden lisäksi myös suomalaisuutta, venäläisyyttä ja korealaisuutta (sekä pohjois- että eteläpuolen). Näiden lisäksi myös ihmissuhteet, hirmumyrskyt ja maan pääkaupunki Washington saivat huomiota. Varsin paljon teemoja sivumäärällisesti lyhyeen kirjaan. Kirjan kokonaisuus kesti tämän mielestäni onneksi hyvin.

Kirjan kanssa maistoin Viini-lehden vuoden 2018 punaviiniksi valitsemaa chileläistä Leyda Las Brisas punaviiniä. Pinot Noir -rypäleistä valmistettu viini on keskitäyteläistä.. Sen väri on chileläisen Pinot Noirin tapaan hieman enemmän purppuraan menevään kuin yleensä vanhan maailman edustajien. Tuoksussa on rypäleelle tyypillisesti puolukkaa ja kirpeää marjaisuutta. Maussa esiin nousee myös pehmeämpää marjaisuutta kuten vadelmaa sekä aavistus tammisuutta. Vähäiset tanniinit ovat hyvin pehmeitä. Viini sopii hyvin sellaisenaan seurustelujuomaksi tai vaikkapa vastaleivotun juureen tehdyn rapeakuorisen leivän kanssa.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Molemmat ovat nopeatempoisia ja paljastavat itsensä helposti. Kummassakaan ei ole ärsyttäviä piirteitä, vaan ne ovat puhtaita kokonaisuuksia. Viini jaksaa kantaa hieman pidempään kuin kirja.

Elossa Washingtonissa
kirjoittanut Mika Hentunen
Crime Time 2018
240 sivua

Leyda Las Brisas
Pinot Noir 2016
Valle de Leyda, Chile
15,99€ (Alkosta marraskuussa 2018)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!