Brasiliaissyntyinen, mutta Briteissä asuva Caroline Criado Perez on alkujaan markkinointialalla työskennellyt, mutta myöhemmin toimittajaksi ja kirjailijaksi siirtynyt, feministi. Kirjassaan "Näkymättömät naiset" hän on listannut lukuisia asioita, jotka todistavat, että yhteiskunta on pitkälti suunniteltu miesten toimintojen ja havaintojen perusteella. Kyseessä on globaali kirja, ja sellaisena se kannattaa lukea. Monissa maissa asiat poikkevat toisistaan ja kirjaa lukiessa ei pitäisi ryhtyä lukijana vertailemaan tai haastamaan liikaa kirjan väitteitä. Se nimittäin johtaa vain tuloksettomaan eipäs-juupas -keskusteluun. Kirjassa ei haeta syyllistä vaan ratkaisua.
Yllä olevalla en tarkoita, että kirjan esittämiä asioita ei saisi kyseenalaistaa, mutta turhauttavaan haastamiseen tai vertailuun ei mielestäni ole kannattavaa ryhtyä. Kirjassa on esitetty kiinnostavia havaintoja mm. siitä kuin teattereissa tai muissa julkisissa tiloissa (huom. globaa yleistäminen, ei mietitä heti jotain tiettyä teatteria, jossa asia on tehty toisin) on usein yhtä paljon neliöitä käytetty naisten ja miesten wc-tiloihin. Naiset kuitenkin tarvitsevat jo wc-pönttöjen vuoksi enemmän tilaa kuin miehet, joilla osa tästä tilasta voidaan hyödyntää pisoaarien muodossa, eivätkä mm. kevyet seinä- ja ovirakenteet vie samalla tavoin tilaa. Naiset myös joutuvat lukuisista syistä johtuen (yleistäen) käymään wc-tiloissa useammin. Näin ollen jo tälläisten tilojen suunnitteluvaiheessa pitäisi ottaa huomioon mahdollisesti enemmän käyttäjiä vetävien naisille tarkoitettujen wc-tilojen suunnittelu.
Lukuisten muiden asioiden lisäksi kirjassa käsiteltiin myös äitiyslomien ja erilaisten sinä aikana saatavien tukien suuruutta. Suomessa tilanne on äitiysloman osalta varsin hyvä ja mukava on, että tätä jatkuvasti pyritään parantamaan ja entistä useampi isäkin viettää vanhempainvapaata. Tästä huolimatta jäin pohtimaan, miksi nyky-yhteiskunnassa, jossa menot ovat usein muotoutuneet varsin vakioiksi tuloihin suhteutettuna, naisten (ja miesten kun isyyslomaa tai vanhempainvapaata viettävät) tulot pienenvät merkittävästi heidän jäädessään äitiyslomalle. Miksi tukisumma ei lähtökohtaisesti voisi olla sama kuin palkkakin on ollut? Työelämästä vuoden tai kaksi poissaolo ja erilaisista työelämän tarjoamista eduista putoaminen on jo sinällään naisten uraa suhteessa miesten työuraan heikentävä seikka. Menot harvoin merkittävästi pienenevät, kun perheeseen tulee uusi jäsen. Tämäkin saattaa olla yksi seikka, joka vaikuttaa yleiseen ilmapiiriin ja lasten saannin vähenemiseen, ja aihetta kannattaisi pyrkiä varauksetta pohtimaan ja sen kannattavuutta laskemaan.
Kuten edellä olevat kaksi esimerkkiä osoittavat, kirja herättää runsaasti ajatuksia ja ideoita. Monesti vain teemme ja ajattelemme asioista tietyllä tavalla, koska niin on aina tehty ja toimittu. Välillä kannattaa herätellä - asiassa kuin asiassa - omia tottumuksiaan ja miettiä, voisiko ne tehdä jotenkin paremmin, helpommin tai vaikka hauskemmin. Läheskään aina näin ei ole, mutta silti tälläinen herättely silloin tällöin virkistää arkisiksi muodostuneita rutiineja. Paikka paikoin kirjan teksti on hieman turhan perustelevaa ja se ehkä porautuu turhan syvälle joihinkin asioihin, jotka Suomessa asuvan näkökulmasta eivät tunnu merkityksellisiltä. Toisaalta tämä herättää huomaamaan, mikä tasa-arvon tilanne on missäkin päin maailmaa.
Suosittelen kirjan lukemista, mutta ei liian tiukkapipoisella tai haastavalla asenteella. Sitä lukiessa selviää monia mielenkiintoisia yksityiskohtia, joiden olemassaolo ei ole tullut aiemmin itselleni mieleenkään. Osat on muotoiltu selkeästi ja kirjan voi hyvin lukea pienissä osissa läpi. Kirjan lopussa on vaikuttava lähdeluettelo.
Kirjan kanssa maistoin Portugalista tulevaa Vinhas do Ocidente -punaviiniä. Viini on täyteläistä, miedot tanniinit ovat pehmeitä ja viinin yleismakumaailma on marjaisen hilloinen. Viini sopii sellaisenaan syksyisten iltojen seuraksi vaikka elokuvaa katsoessa. Mikäli sen kanssa mielii nauttia ruokaa, niin täyteläisesti maustettu ja kastikkeella ryyditetty porsaan- tai naudanliha on sille omiaan. Viini on mielestäni tyypillinen osoitus portugalilaisesta viinistä, joka sopii monen makuun. Myös sen korkkinen etiketti on suloinen ja mieleenpainuva.
Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan kolme ja puoli pistetä. Viini on kirjaa enemmän kaikkien makuun sopiva. Viinin nauttiminen saa todennäköisemmin mielen kohoamaan hieman huononakin päivänä, toisin kuin kirjan, joka vaatii lukijaltaan oikeanlaista asennetta. Kirja jää kuitenkin viiniä paremmin mieleen pyörimään ja varmasti monet sen kertomat asiat tulevat jatkossa vielä moneen kertaan tavalla tai toisella vastaan.
Näkymättömät naiset
- Näin tilastot paljastavat miten maailma on suunniteltu miehille
kirjoittanut Caroline Criado Perez
Suomentanut Arto Schroders
WSOY Helsinki 2020
335 sivua
- Näin tilastot paljastavat miten maailma on suunniteltu miehille
kirjoittanut Caroline Criado Perez
Suomentanut Arto Schroders
WSOY Helsinki 2020
335 sivua
Vinhas do Ocidente
Alicante Bouschet, Touriga Franca, Castelao 2019
Binho Regional Lisboa, Portugali
8,99€ (Alkosta lokakuussa 2020)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentista!