Kirjailija Sampo Sammalisto ja hänen teoksensa "Viisas pääsee vähemmällä. 52 niksiä tehokkaampaan ja onnellisempaan elämään" tulivat vastaani osallistuessani Mothers in Business -järjestön aihetta käsittelevälle etäluennolle alkuvuodesta 2025. Luennon jälkeen luin hänen hyvin selkeästi kootun kirjansa.
Kirjassa esitellään 52 pääosin hyvin yksinkertaista tapaa, joita noudattamalla lukija voi yksinkertaistaa, helpottaa ja näiden avulla tehostaa työskentelyään. Punaisena lankana useassa esitellyssä niksissä tuntuu olevan riittävä keskittyminen yhteen asiaan kerrallaan. Lisäksi Sammalisto suosittelee asioiden kalenteroimista. Tämä auttaa sekä vähentämään lukemattomien tekemättömien tehtävien aiheuttamaa stressiä että toisaalta selkeyttämään ajan käyttöä. Hän myös vannoo, että asioiden ylöskirjaaminen helpottaa hallinnan tunnetta ja näin osaltaan vähentää stressiä.
Kuten etukäteen aavistelinkin kirja ei tarjoa mitään varsinaisesti uutta. Monet kirjassa mainitut asiat lienevät kaikille ajanhallinnan kanssa kamppaileville jo tuttuja. Kirja ei kuitenkaan ole mielestäni missään nimessä turha, vaan mainitut asiat ovat sellaisia, jotka ajoittain vaativat muistinvirkistystä. Pidin siitä, että kirjassa asiohin paneudutaan kokonaisvaltaisesti ja huomioidaan mm. ravinnon ja liikunnan merkitys. Hyvinvointi on keskiössä, eikä pelkkä tehokkuus.
Kirjassa painotettiin, että sähköpostia tulisi lukea vain pari kertaa päivässä - etukäteen määriteltyinä aikoina. Ihana ajatus, mutta luulisin, että tämä onnistuu valitettavan harvoin. Toki voi olla, että etukäteen varattu aika sähköpostien käsittelyyn on pari kertaa päivässä, mutta uskoisin, että useimmat meistä vilkuilevat silti tunneittain saapuneita viestejä. Osaan vastataan heti ja osa jää roikkumaan ja kuormittamaan siten mieltä. Nykymaailmassa täytyy jatkuvasti olla kartalla mitä tapahtuu ja ainakin töissä asioihin pitää pystyä reagoimaan mielummin heti.
Jäin myös kaipaamaan sitä, että kirjassa olisi paremmin huomioitu eri elämäntilanteet. Monien asioiden noudattaminen onnistuu helpommin aikuisten taloudessa, kun keskeytykset ym. liittyvät lähinnä työaikaan. Entäpä pienten lasten kanssa tai vaikkapa iäkkäiden ja dementoituneiden vanhusten kanssa asuvat? Keskeytyksiä tulee jatkuvasti ja etukäteen arjen suunnittelu kirjan ohjeiden mukaan on mahdotonta. Joustoa ja vinkkejä tällaiseen myös tavalliseen elämään olisin kaivannut enemmän.
Kirjasta löytyi hieno afrikkalainen sananlasku, joka tiivistää tiimityön ja muiden huomioon ottamisen tärkeyden: "Jos haluat kulkea nopeasti, kulje yksin. Jos haluat päästä pitkälle, kulje yhdessä."
Helmet-lukuhaaste 2025: 40. Kirjassa ajalla tai kellolla on tärkeä merkitys
kirjoittanut Sampo Sammalisto
Kauppakamari 2014