tiistai 8. huhtikuuta 2025

Viisas pääsee vähemmällä. Kirjoittanut Sampo Sammalisto


Kirjailija Sampo Sammalisto ja hänen teoksensa "Viisas pääsee vähemmällä. 52 niksiä tehokkaampaan ja onnellisempaan elämään" tulivat vastaani osallistuessani Mothers in Business -järjestön aihetta käsittelevälle etäluennolle alkuvuodesta 2025. Luennon jälkeen luin hänen hyvin selkeästi kootun  kirjansa. 

Kirjassa esitellään 52 pääosin hyvin yksinkertaista tapaa, joita noudattamalla lukija voi yksinkertaistaa, helpottaa ja näiden avulla tehostaa työskentelyään. Punaisena lankana useassa esitellyssä niksissä tuntuu olevan riittävä keskittyminen yhteen asiaan kerrallaan. Lisäksi Sammalisto suosittelee asioiden kalenteroimista. Tämä auttaa sekä vähentämään lukemattomien tekemättömien tehtävien aiheuttamaa stressiä että toisaalta selkeyttämään ajan käyttöä. Hän myös vannoo, että asioiden ylöskirjaaminen helpottaa hallinnan tunnetta ja näin osaltaan vähentää stressiä. 

Kuten etukäteen aavistelinkin kirja ei tarjoa mitään varsinaisesti uutta. Monet kirjassa mainitut asiat lienevät kaikille ajanhallinnan kanssa kamppaileville jo tuttuja. Kirja ei kuitenkaan ole mielestäni missään nimessä turha, vaan mainitut asiat ovat sellaisia, jotka ajoittain vaativat  muistinvirkistystä. Pidin siitä, että kirjassa asiohin paneudutaan kokonaisvaltaisesti ja huomioidaan mm. ravinnon ja liikunnan merkitys. Hyvinvointi on keskiössä, eikä pelkkä tehokkuus. 

Kirjassa painotettiin, että sähköpostia tulisi lukea vain pari kertaa päivässä - etukäteen määriteltyinä aikoina. Ihana ajatus, mutta luulisin, että tämä onnistuu valitettavan harvoin. Toki voi olla, että etukäteen varattu aika sähköpostien käsittelyyn on pari kertaa päivässä, mutta uskoisin, että useimmat meistä vilkuilevat silti tunneittain saapuneita viestejä. Osaan vastataan heti ja osa jää roikkumaan ja kuormittamaan siten mieltä. Nykymaailmassa täytyy jatkuvasti olla kartalla mitä tapahtuu ja ainakin töissä asioihin pitää pystyä reagoimaan mielummin heti. 

Jäin myös kaipaamaan sitä, että kirjassa olisi paremmin huomioitu eri elämäntilanteet. Monien asioiden noudattaminen onnistuu helpommin aikuisten taloudessa, kun keskeytykset ym. liittyvät lähinnä työaikaan. Entäpä pienten lasten kanssa tai vaikkapa iäkkäiden ja dementoituneiden vanhusten kanssa asuvat? Keskeytyksiä tulee jatkuvasti ja etukäteen arjen suunnittelu kirjan ohjeiden mukaan on mahdotonta. Joustoa ja vinkkejä tällaiseen myös tavalliseen elämään olisin kaivannut enemmän.

Kirjasta löytyi hieno afrikkalainen sananlasku, joka tiivistää tiimityön ja muiden huomioon ottamisen tärkeyden: "Jos haluat kulkea nopeasti, kulje yksin. Jos haluat päästä pitkälle, kulje yhdessä."

Helmet-lukuhaaste 2025: 40. Kirjassa ajalla tai kellolla on tärkeä merkitys

Viisas pääsee vähemmällä. 52 niksiä tehokkaampaan ja onnellisempaan elämään¨
kirjoittanut Sampo Sammalisto
Kauppakamari 2014 
198 sivua



tiistai 4. maaliskuuta 2025

Tyyni valtameri. Kirjoittanut Kai Aareleid


Virolainen Kai Aarelaid on tullut tunnetuksi niin runoilijana, kirjailijana kuin kääntäjänä. Hänet on myös valittu mm. vuonna 2016 Vuoden virolaiseksi kirjailijaksi. Häneltä on suomennettu tähän mennessä neljä kirjaa. 

Tyyni valtameri on julkaistu suomeksi vuonna 2023 (alkuperäisteos julkaistu vuonna 2022). Se on sukupolvikertomus, jossa naisten rooli on vahva. Kirjan tarina kulkee monessa tasossa, luvut ovat lyhyitä ja ne on otsikoitu eri vuosien mukaan. Kirjailija jättää myös monia asioita lukijan tulkittavaksi. Vuodet eivät kirjassa kulje kronologisessa järjestyksessä. Hieman haastavasta jäsentelystä huolimatta kirja on yllättävän mukaansatempaava. Kerronta on tiivistä, mutta kohtalaisen helppoa. Kirja luo mielenkiintoisen kuvan Virosta lähtien 1970-luvulta ja päättyen 2010-luvulle. Yhteiskunnallinen kehitys ja murros näkyy kirjassa, mutta se ei täysin tunnelmaltaan vastaa sitä millaiseksi sen olen aiemmin kuvitellut.

Osallistuin pitkästä aikaa lukupiiriin ja luin tämän kirjan sitä varten. Mielenkiintoinen tuttavuus, johon kannattaa tarttua!

Helmet-lukuhaaste 2025: 5. Kirja, jonka joku muu on valinnut sinulle

Tyyni valtameri
kirjoittanut Kai Aareleid
S&S 2023
302 sivua

tiistai 25. helmikuuta 2025

Olive Kitteridge. Kirjoittanut Elizabeth Strout


Elizabeth Stroutin luoma kiehtova ja omapäinen Olive Kitteridge tuli ensimmäisen kerran vastaani joitakin vuosia sitten, kun katsoin HBO:n sarjan Olive Kitteridge. Sarjan pääosassa näytteli Frances McDormand. Sarjaan perustuvan kirjan lukeminen on ollut mielessäni ja sain kirjan luettua  alkuvuodesta loppuun. Aiemmin olen lukenut Elizabeth Stroutilta neliosaisen Lucy Barton -sarjan kirjat.

Olive Kitteridgen kirjat ovat samantapaisia kuin Lucy Barton -sarjan kirjat. Molemmissa päähahmo on Yhdysvaltojen itäosissa asuva keski-iän ylittänyt voimakas nainen. Olive on omatiensä kulkija, joka ei tahdo miellyttää muita tai mennä mukaan erilaisiin suuntauksiin tai toimintatapoihin. Oliven puoliso on kuollut ja hänen ainoa poikansa avioituu ja muuttaa New Yorkin keskustaan. Olivelle hänen poikansa on hyvin tärkeä, mutta hän ei kykene ymmärtämään poikansa päätöksiä tai elämää uusperheen isänä. Ehkä kuitenkin normaalista toiminnastaan poiketen hän kuitenkin pyrkii miellyttämään poikaansa ja tämän uutta perhettä menemällä joksikin aikaa poikansan luokse auttamaan heitä. 

Kirja on mukavaa ja helppoa luettavaa. Tarinassa on helppo pysyä mukana, vaikka kirjaa lukiessa luin samanaikaisesti myös muita teoksia. Pidän kirjassa luoduista tapahtumapaikoista, joissa korostuu yhdysvaltalaisuus ja ennen kaikkea mainelaisuus. Oliveen pääsee tutustumaan lisää Stroutin kirjassa "Olive, taas", joka on myös minulla lukulistalla. 

Helmet-lukuhaaste 2025: 17. Kirjan päähenkilöllä on kissa tai koira

Olive Kitteridge
kirjoittanut Elizabeth Strout
Tammi 2020
374 sivua

keskiviikko 8. tammikuuta 2025

LIV! Kirjoittanut Helmi Kekkonen


Helmi Kekkosen kahdeksas teos LIV! on mielenkiintoinen katsanto kolmen sisaruksen ja näiden äidin kiehtovista persoonista ja näkemyksistä. Kirja oli kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana vuonna 2024. Aiemmin olen lukenut Helmi Kekkosen teoksen Vieraat

LIV! on helposti lähestyttävä ja nopeasti luettava teos. Se ei kuitenkaan ole mielestäni mikään kevyt kirja, joka unohtuu seuraavana päivänä lukemisen jälkeen. Sen sijaan kirjan tarinan seuraaminen vaatii sopivasti keskittymistä ja herätti ainakin minussa monia pohdintoja ja ajatuksia siitä mikä on oikein ja väärin ja milloin ehkä ylitulkitsemme tai aliarvioimme erilaisia kokemuksia. 

Kirja kertoo Liv-nimisen naisen kesälomanvietosta tämän sukulaisten kanssa mökillä. Loman loppupuolella hän tapaa eräänä päivänä rantakalliolla Paulin ja mukavan illan jälkeen joutuu Paulin uhkaamaksi. Kohtaaminen saa Livin sisarukset ja äidin - ja samalla myös lukijan pohtimaan, mikä on oikein ja väärin ja kuinka voimakkaasti erilaisiin tapahtumiin tulisi reagoida. 

Helmi Kekkonen on ollut alkuvuodesta esillä Suomen Kuvalehteen kirjoittamansa artikkelin perusteella, johon on viitattu myös ainakin Hesarissa. Artikkelissa hän pohti kirjallisuuden ja kirjailijan ansaitseman toimeentulon ristiriitaisuutta. Aihe on viime vuosina ollut paljon esillä mm. lukuaikapalveluiden muokattua osaltaan kirjailijoiden ja kirja-alan toimijoiden ansaintalogiikkaa. Ristiriita syntyy mm. oletuksesta, että kirjailijoiden tulee tuottaa arvostettua korkeakirjallisuutta, mutta toisaalta siitä ei usein saada korvausta, jolla he tulisivat edes vaatimattomasti toimeen. Sama ristiriita koskee useita muitakin taiteenlajeja. 

Helmet-lukuhaaste 2025. 22. Kirjassa lomaillaam

LIV!
kirjoittanut Helmi Kekkonen
Siltala 2024
182 sivua