sunnuntai 21. huhtikuuta 2019

Mikael Gabriel: Alasti (kirjoittanut Laura Friman ja Anton Vanha-Majamaa)


Muusikoista, ja erityisesti räppäreistä on julkaistu paljon elämäkertoja viime aikoina. Niiden julkaisu tuntuu liittyvän tiettyyn kaavaan, jossa artisti pääsee laajemman kuuntelijakunnan suosioon Vain elämää -ohjelman kautta. Sen jälkeen keikkailee ahkerasti vuoden kaksi ja lopulta jää lyhyelle tai pidemmälle tauolle ensin julkaistuaan jonkinlaisen tilinpäätöksen siihen astisesta urastaan. Eikä tässä ole mitään väärää, vaan se on varmasti sekä henkisessä - että taloudellisessa - mielessä kannattavaa.

Mikael Gabrielilla on muutamia hyviä biisejä, mutta henkilönä hän ei minulle ollut kovinkaan tuttu. Jonkin verran hänen edesottamuksistaan on kirjoitettu negatiiviseen sävyyn iltapäivälehdissä, mutta jälleen kerran, niin on monen muunkin julkkiksen.

Kirjan Mikaelista antama kuva on toilaileva ja rajoja rikkova, mutta toisaalta hänessä on myös syvällinen puoli. Hieman jäi olo, ettei kirja kaikkea Mikaelista paljastanut, mutta toisaalta laadukas elämäkerta ei välttämättä pyri luomaan klikki-otsikoita, vaan keskittyy ennemminkin laadukkaan kokonaiskuvan antamiseen ja taustoittamiseen. Mikaelilla on jatkuvasti uusia ideoita ja halu tehdä asioita näyttävästi. Jos hän esimerkiksi haluaa uuden auton, mikään tavallinen Toyota ei kelpaa. Ja kun hän päättää muuttaa pois Helsingin keskustasta, on uuden asunnon oltava valtava, ei tavallinen omakotitalo. Vaikka Mikael ajoittain on ehdoton, niin suuressa kuvassa, hän hahmottaa asioiden eri puolet. Esimerkiksi asumispaikkansa mielekkyyttä hän pohtii kirjassa useassa kohden.

Luettuani kirjan yleiskuva Mikael Gabrielista kasvoi, mutta ei kirjalla mielestäni kovin paljon muuta annettavaa ollut. Mukava teos, jonka avulla pystyi heijastelemaan myös omia lapsuuden ja nuoruuden tapahtumia. Kirja eteni soljuvasti ja oli mukavaa luettavaa, kun aivot kaipasivat hetkellistä nollausta.

Kirjan kanssa maistoin espanjalaista roseeviiniä. Viini oli varsin pinkkiä väriltään. Tuoksussa oli vadelmaa ja tuhtia marjaisuutta. Maussa vadelman lisäksi maistui myös sitruksisuus sekä hento tammisuus. Viini oli varsin tuhtia. Viinin kanssa söin hieman lähi-itä vaikutteista kana-hummussalaattia.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Molemmat ovat ihan ok helppoja, mutta syvempää merkitystä en niistä löytänut.

Mikael Gabriel: Alasti
kirjoittanut Laura Friman ja Anton Vanha-Majamaa
Werber Söderström Osakeyhtiö 2019
231 sivua (E-kirja)

Cune Rosado
Tempranillo 2017
Rioja, Espanja
7,95€/0,375l (Alkosta huhtikuussa 2019)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!