Kuningatar -kirja kertoo fiktiivisesti Iso-Britannian kuningatar Viktoriasta, joka hallitsi maataan 1800-luvun puolivälin paikkeilta 1900-luvun puolelle asti. Pienestä lähtien olen seurannut lähinnä Ruotsin ja Iso-Britannian nykykuninkaallisten edesottamuksia, mutta heidän edeltäjänsä ovat jääneet hieman paitsioon. Tilanne muuttui kuitenkin ITV:n tekemän Viktoria-sarjan (Suomessa esittää Yle) myötä, jolloin oli pakko todeta, että aika tutustua myös hieman aiemman polven kuninkaallisiin.
Sanna Tahvanaisen Kuningatar-kirjasta tulee useissa kohdissa mieleeni viime vuonna Finlandia-palkinnon voittanut Jukka Viikilän teos Akvarelleja Engelin kaupungista. Kehyksiltään kirjan tapahtumat perustuvat ymmärtääkseni tositapahtumiin, mutta kirjan kertoja toimii itse Viktoria ja tyylissä on samaa samalla humoristista mutta toisaalta myös vakavaa toteamusta. Kuningatar käy läpi lähes koko Viktorian elinkaaren ja hänen lapsiaan lukuun ottamatta se avaa hieman tietoa hänen lähipiiristään. Kuningatar on nopeasti luettu ja sulateltu kirja - samaa ajattelin myös Viikilän Finlandia voittajasta. Omasta mielestäni keveitä kirjoja on toki usein mukava lukea, mutta ehkä olen sen verran vanhanaikainen, että ns. huippulaadukkaan kirjallisuuden pitäsi olla sellaista, että siinä olevat asiat jäisivät mieleen vielä ainakin muutamaksi päiväksi kirjan lukemisen jälkeen hieman herättelemään ajatuksia. Tämä kirja sitä ei tee. Kirja on kuitenkin mieleeni ja pidän kirjoittajan kirjoitustyylistä ja nokkeluudesta. Mikään vakavasti otettava henkilökuva kirja ei Viktoriasta ole, mutta ei sen toki sellainen tarvitsekaan olla.
Mikä sopisi paremmin kuninkaallisten kanssa kuin kuohuviini! Kirjan pariksi vapun tieoilla valikoitui liettualainen Inspirite Brut. Kyseinen kuohuviini on mielestäni hinta-laatusuhteeltaan varsin kelpo. Sen maussa oli parfyymista kukkaisuutta ja sitruksisuutta. Vaikka kuohuviini on erittäin kuiva pehmentää kukkaisuus kuitenkin mukavasti sen piirteitä. Sopii hyvin maljannostatukseen tai hetkeen, kun tekee mieli helppoa kuplivaa.
Kirjassa samoja piirteitä helppoutensa näkökulmasta. Kirjassa myös samantapaista kuivaa kukkaisuutta, jota kuvailin kuohuviinissä olevan. Näillä perusteilla annan siis yhteispisteiksi näiden yhteensopivuudelle neljä. Yksistään eivät mitään keskiverrosta poikkeavaa ole, mutta yhdessä ehdottomasti täydenvät toisiaan.
Kuningatar
kirjoittanut Sanna Tahvanainen
Schildts & Söderströms
alkuperäinen nimi; Bär den som en krona
InPrint Latvia 2013
316 sivua
Inspirité Brut
Liettua
6,98€ (hinta Alkossa toukokuu 2017)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentista!