Aluksi hieman taustaa, minkä vuoksi alunperin lähemmäs 40-vuotta sitten ilmestynyt Tamminiemen pesänjakajat valikoitui lukulistalleni. Erilaisia kirjoja lukulistalleni (tai Helmetin varauslistalle oikeammin) valitessani pääsen toteuttamaan lähes ainoaa luovuuden piirrettäni eli erilaisten reissujen tai tapahtumien suunnittelua ja niihin liittyvien taustojen selvittelyä. Viime vuonna parin sattumuksen saattelemana pyrin saamaan jonkinlaista yleiskuvaa mm. Suomen presidenttinä toimineesta Mannerheimista. Hänen synnyinkartanossaan Louhisaaressa, kuolinalueellaan Sveitsin Montreux'ssa, hautapaikallaan Helsingin Hietalahdessa ja Kaivopuiston kodissa vierailujen lisäksi luin pari hänestä kirjoitettua kirjaa. Mielestäni yleissivistystä ei voi koskaan olla lähellekään tarpeeksi ja aina on aihealueita, joihin kannattaa perehtyä entisestään. Haluan, ehkä hieman naivisti, uskoa että historiaa ymmärtämällä voidaan nopeatempoisesti etenevässä nyky-maailmassa onnistua välttämään kaikkein suurimmat jo historian aikana tehdyt erehdykset.
Urho Kekkonen on ollut, ainakin presidenttiydensä pituuden perusteella, yksi tärkeimmistä presidenteistämme. Olen syntynyt vasta hänen kuolemansa jälkeen, mutta tietoni hänestä ja hänen aikakaudestaan ovat varsin vaatimattomat. Niinpä päätin, että vuonna 2017 pyrin tutustumaan ainakin muutamaan hänestä kertovaan kirjaan ja käymään mm. Tamminiemessä, hänen synnyinseuduillaan Pielavedellä ja hautapaikallaan Hietaniemessä. Osan näistä vierailuista olen jo tehnyt. Vuoden vaihteen tienoilla luin pari yleisteosta hänestä ja nyt muutaman kuukauden tauon jälkeen oli jälleen aika tarttua Kekkoseen liittyvään teokseen.
Lauantaiseura (sisältää seitsemän kirjoittajaa) on Tamminiemen pesänjakajissa valottanut tuona aikana piilossa pidettyä tietoa mm. Kekkosen viimeisistä vuosista, jolloin hän ei yleisistä kuvitelmista huolimatta, ollut enää täydessä sielun ja ruumiin voimissa. Kirjassa on myös käyty läpi mahdollisia hänen jatkajiaan ja heidän heikkouksiaan ja vahvuuksiaan. Kirja on ensimmäisen kerran ilmestynyt vuonna 1981. Ymmärtääkseni se on tuolloin aiheuttanut suurta kohua paljastuksillaan ja sensaatiohakuisuudellaan. Siinä on kirjoitettu asioita, joita ainakaan tuohon aikaan ei olisi saanut sanoa tai kirjoittaa. Lukemani kappale on julkaistu vuonna 1989 ja se on teoksen viimeisestä painoksesta. Vuonna 2017 luettaessa ja ison osan teoksessa "paljastetuista" asioista ollessa jo yleisessä tiedossa sekä muutaman seuraavan presidentinkin jo eläköidyttyä viroistaan, on kirja varsin kesy. Se antaa kuitenkin hyvää ajankuvaa ja toteaa, nyt jo useista entisistä politiikoista, asioita, jotka edelleen vallitsevan käsityksen mukaan pitävät paikkansa. Ruusuista kuvaa Kekkosen hallitsemiskyvyistä valtakautensa viimeisinä vuosina se ei kuitenkaan anna. Täytyy lukea joltakin toiselta kantilta kirjoitettu teos ennen kuin aivan kaikkiin kirjan väittämiin kannattaa uskoa.
Kirjan pariksi valikoitui oikein hyvä perusitalialinen Chianti, joka on lähtöisin nimensä mukaisesti Chiantin seudulta Toscanasta. Rypälesekoituksessa on usein jotakin hieman samaa kuin Pinot Noir rypäleen viineissä. Toki Chiantit ovat tuhdempia ja vahvempia, mutta samaa marjaisuutta ja mineraalista keveyttä niistä kuitenkin omaan makuuni löytyy.
Maistelemani viini on lähes läpinäkymätöntä, mutta silti väriltään vaaleahkon (reunat) tummanpunaista. Tuoksussa on pehmeää marjaisuutta ja yrttisyyttä. Hieman tanniineja ja hapokuutta - maussa yrttisyys tulee entisestään enemmän lisää. Marjoista havaittavissa mielestäni puolukkaa ja karhunvatukkaa. Helppoa juotavaa, kuten chiantit usein ovat. Maistui kirjan lisäksi myös parmankinkku pitsan ja tomaattisen jauhelihapastakastikkeen kanssa.
Kirjan ja viinin yhteensopivuus saa arvosanakseen nelosen, eli täydentävät toisiaan. Hyviä erikseen mutta hieman parempia yhdessä.
Tamminiemen pesänjakajat
toimittanut Lauantaiseura (Aarno Laitinen, Arto Astikainen, Kalle Heiskanen, Ritva Remes, Hannu Savola, Anneli Sundberg, Janne Virkkunen)
Gummerus Kirjanpaino Oy
Jyväskylä 1989
207 sivua
Castiglioni Chianti 2015
Sangiovese, Merlot
Toscana, Italia
12,49€ (Alkosta huhtikuu 2017)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentista!