sunnuntai 9. syyskuuta 2018

Antti Tapani (useita kirjailijoita)

Suomalainen popidoli, täysillä ja sen ylikin töitä tekevä, sekä syvällinen ja herkkä. Ainakin näitä kaikkia on Antti Tuisku hänestä kertovan teoksen "Antti Tapani" perusteella. Parina viime vuonna olen lukenut yllättävänkin monta muusikosta kertovaa, jonkin sortin fanikirjaa. Yleensä nämä kirjat ovat positiivisesti kirjoitettuja ja helposti luettavia. Täydellistä luettavaa siis, kun kaipaa jotakin hieman kevyempää ja hyväntuulista luettavaa.

Mistä kirja sitten kertoo ja paljastaako se kohteestaan jotakin uutta, kuten vastaavilla fanikirjoilla on usein tapana? Kirja on kirjoittu saman tyylisesti kuin pitkä haastattelu. Se koostuu lähinnä haastattelun lainauksista. Kirjailijat eivät ole tuoneet omia näkemyksiään ilmi tai tehneet johtopäätöksiä. Eikä se mielestäni olisi missään nimessä ollut tarpeellistakaan.

Kirjassa on selvästi haluttu paljastaa Antti Tapanista, henkilöstä taitelija Antti Tuiskun takana, uusi piirteitä. Itselleni uusia asioita olivat hänen parisuhdeväkivalta-kokemuksensa sekä rahavaikeudet. Väkivalta ja erityisesti parisuhdeväkivalta ovat niin vaikeita ja henkilökohtaisia asioita, että niiden kertominen julkisesti on hyvin rohkeaa. Hyvä, että näistä asioista uskalletaan ja kehdataan puhua. Toisaalta arvostan myös suuresti sitä, että kirjassa ei lähdetty paljastamaan yhtään enempää väkivallan tekijästä. Ei edes sitä oliko kyseessä nainen vai mies.

Entä se raha? Pari vuotta Idolsin jälkeen Tuisku kärsi rahavaikeuksista. Hän oli kuitenkin osannut ja pystynyt varautumaan taloudellisesti huonompiin aikoihin ja raha-haasteita kohdatessaan osasi heti toimia. Hänellä on vahva tukiverkosto omista vanhemmistaan lähtien, joihin hän on kirjan perusteella aina pystynyt turvautumaan. Kirjan antaman kuvan mukaan Antti Tuisku huomatessaan tulovirtojen pienenevän vuokrasi oman asuntonsa ja muutti  tuttaviensa nurkkiin. Moni muu olisi saattanut jäädä elelemään velaksi ja odottelemaan parempia taloudellisia aikoja.

Kirjassa yllätti se, kuinka pienet piirit suomalaista populaari musiikkialaa pyörittävät. Samat taustahenkilöt toistuivat myös JVG:stä ja Jare Tiihosesta kertovista kirjoista. Osaaminen keskittyy ja kasvaa, kun päästään työskentelemään erilaisissa projekteissa. Miinuspuolena on toisaalta, että tekeminen perustuu pitkälti henkilökemiaan. Jos joku ei sovi johonkin porukkaan tai ole samalla aaltopituudella muiden tekijöiden kanssa, niin sitten on vaihdettava uraa.

Kaikkein parasta kirjassa oli perinteisten sukupuoli-roolien puuttuminen. Antti Tuiskua on usein epäilty homoksi, heteroksi tai joksikin muuksi näiltä väleiltä. Hän ei ottanut kantaa tai urautunut jollekin puolelle, vaan totesi, ettei noilla asioilla ole mitään väliä. Ja parasta, että kirja pysyi uskollisesti tässä näkökannassa, eikä antanut sukupuoli rooleille yhtään tilaa. Tällä ei varmasti tarkoitettu sitä, että naiset eivät saisi olla naisia ja miehet miehiä, vaan se että on aivan sama minkä sukupuolen kanssa kukin seurustelee tai aikaansa viettää. Kumpa näkisin itse vielä päivän, jolloin kumppanin sukupuolta ei tarvitisi erikseen perustella tai käydä läpi. Vaan se olisi seikka, jolla ei ole mitään väliä. Kaukana ollaan vielä valitettavasti oikeasta tasa-arvosta tässäkin mielessä.


Kirjan pariksi valikoitui ranskalainen Bourgognen alueelta tuleva Gamay-punaviini. Rypäleelle tyypillistä on hedelmäisyys ja keveys. Viinin tuoksu oli hieman marjainen ja siinä oli mielestäni nahkaisia vivahteita. Maussa puolukkainen hapokkuus nousi ensimmäisenä esille. Hieman aikaa lasissa oltuaan myös pehmeämpi ja makeampi marjaisuus ja hedelmäisyys nousi esille. Viinin mausta löytyi tällöin kirsikkaa ja jopa kukkaisuutta. Viini on tasapainoinen ja helppo nautittava hieman kevyemmänkin ruoan kanssa.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan kolme ja puoli pistettä. Molemmat ovat mukavan helppoja. Viiniä varmasti tulee vielä uudestaankin nautittua. "Antti Tapani" kirjalle riitti yksi lukukerta.


Helmet-lukuhaaste 2018: 20. Taitelijaelämäkerta

Antti Tapani
kirjoittanut Antti Tuisku, Anton Vanha-Majamaa ja Antti Aro
Werner Söderström osakeyhtiö 2018
176 sivua (luettu E-kirjana)

Moulin-A-Vent
Joseph Drouhin
Gamay 2016
Bourgogne, Ranska
16,49€ (Alkosta syyskuussa 2018)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!