perjantai 17. helmikuuta 2017

JHT Musta lammas (kirjoittanut Mikko Aaltonen)

JHT Musta lammas
kirjoittanut Mikko Aaltonen

Kuka muu muka? Cheek artistina ja Jare Tiihonen henkilönä sen takana, jakaa mielipiteitä, useat joko rakastavat tai inhoavat häntä - väliltä löytyy myös suuri joukko, joiden mielipide on jotakin tältä väliltä. Kuulun tuohon viimeiseen joukkoon. Cheekiltä löytyy muutama tarttuva ja sanoituksiltaan osuva biisi. Räppi musiikkilajina ja hiphop -tyylinä eivät kuitenkaan ole minuun osuneet - negatiivisesti tai positiivisesti. Musiikkilajin biisi silloin tällöin on kiva radiosta kuunnella, mutta harvoin spotifysta tulee räppiä kuitenkaan erityisesti valittua, paitsi tätä kirjaa lukiessa oli kyllä kuunneltava kirjassa käsiteltyjä Cheekin kappaleita. Arvostan räp-tekstien kirjoittajia, jotka usein hyvin osuvasti onnistuvat tiivistämään välillä haastaviakin asioita ytimekkäiksi sanomiksi. Toisaalta tekstit ovat usein ronskeja ja uhoavia, jonka tyylinä helposti koen uhkaavana.

Kirjan kirjoittaja on teoksessaan välittänyt kuvan fiksusta, lähtökohdiltaan tavallisesta nuoresta miehestä, ennen oman polun löytämistä, joka on unelmiinsa uskomalla onnistunut saavuttamaan varmasti paljon enemmän kuin nuorena lahtelaisena 1990- ja 2000-luvun vaihteen vuosina olisi voinut itsekään kuvitella. 1980-luvulla syntyneenä kirjasta löytyy useita yhtymäkohtia myös omaan lapsuuteeni - cd-romppujen polttamisesta somettomaan kanssakäymiseen kavereiden kanssa. Kirjassa on käsitelty henkilökohtaisia ja osin vaikeitakin aiheita (mieliala-vaihtelut, perhe- ja kaverisuhteet) rohkean arkisesti, ilman yritystä hakea sääliä tai liiallista hyväksyntää. Ne vain yksinkertaisesti ovat osa elämää.

Teksti on hyvin sujuvaa ja koukuttaa lukijan ensimmäisen parinkymmenen sivun jälkeen. Cheek on aikamme ilmiö ja kirja piirtää hyvän, ja toivottavasti ainakin osin oikean ja aidon kuvan, hänen elämästään. Oman paikkansa löytäminen yhteiskunnassa, opiskelu, työ- ja tunne-elämä sekä näiden keskinäinen ristiriitaisuus pinnallisessa ja kiireisessä globaalissa maailmassa, teemoja jotka kirjassa nousevat toistuvasti esille, ja myös asioita, joita yhteiskunnallisessa keskustelussa yleisesti pohditaan. On helppo ymmärtää ja jopa samaistua niihin eri-ikäisiin naisiin ja myös joihinkin miehiin, joihin Cheekin karisma vetoaa.

Kirjassa kritisoidaan terävästi mediaa ja lehdistöä. Useassa kohdassa mainitaan, ettei lehdistö ole juurikaan ole ollut Cheekistä kiinnostunut ennen Vain elämää -sarjaa, jonka kautta hän vasta nousi koko kansan tietoisuuteen. Osittain tämä on varmasti paikkansa pitävää, mutta toisaalta pienessä maassamme on nykyisin paljon julkisuuteen haluajia - sekä ammattitaitontansa että vain julkisuuden takia. Julkisuudessa oleva rooli tuntuu vasta mittaavan kuinka "tärkeä" ja "menestynyt" henkilö tosiasiassa on. Todelliselle musiikin ammattilaiselle luulisi median antaman "tunnustuksen" merkitsevän vähemmän.

Kirja ei ole kuplivan säikyvää bling blingiä, vaikka tämä ajatuksena usein hiphoppiin ensimmäisenä liitetäänkin. Joten kuohuva tai ehkä Cheekin tasoon paremmin sopiva aito samppanja, ei ole oikea valinta tälle kirjalle. Tekstissä on syvyyttä ja ajatusta ja siinä heitettyjä teemoja, huomaan pohtivani kirjan lukemisen aikana. Yhdysvaltalaista viinin on kuitenkin ehdottomasti oltava, jo räpin synnyinmaan perusteella. Juomaksi valikoitui "Fog Head Reserve Pinot Noir 2013". Yleensä tanniinittomaksi ja kevyehköksi, muttei kuitenkaan kypsän hillomaisen marjaiseksi mielletty pinot noir, on tässä viinissä yllättävän vahvaa. Viinissä on aivan hieman tanniinisuutta ja jonkin verran hapokkuutta, joten se sopiikin erinomaisesti esimerkiksi hieman tuhdin kasvispastan kaveriksi. Viinin mausta löytyy aavistus tammisuutta ja kevyitä marjoja.

Viinistä löytyvät maut kuvaavat mielestäni neljän tähden arvoisesti kirjaakin. Suurin ero löytynee jälkimausta. Viini on valmista nyt nautittavaksi, kirjan päähenkilön tarina on, onneksi, vielä täysin kesken ja varmasti siihen syntyy paljon uusia, yllättäviäkin vivahteita tulevaisuudessa.JHT Musta lammas
Mikko Aaltonen, Liiga Music Oy
Kustannusosakeyhtiö Otava
Keuruu 2016
461 sivua

Fog Head Reserve Pinot Noir 2013
14,99€ (Alkosta tammikuu 2017)
Pinot Noir (84%), Petit Sirah (11%), Merlot (3%), Syrah (2%)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!