Valitettavasti Yle Areenasta ei löytynyt tällä hetkellä "Komisario Palmun erehdystä", vaan sen katsominen jää tulevaisuuteen. Koska kyseessä kuitenkin on kirjablogi, niin voinen tässä arvioida pelkkää kirjaa. Kuuntelin kirjan ja lukuisista hahmoista ja heidän välisistä suhteistaan ja ajoittain vauhdikkaasti etenevistä tapahtumista johtuen, juonen tarkka seuraaminen oli välillä hieman haasteellista. Waltarin luoma 1930- ja 1940-luvun Helsingin tunnelma kirjasta välittyi kuitenkin hyvin. Persoonallinen ja tiukka, mutta houkutuksille altis komisario Palmu, on mainio hahmo. Hänen äksyilevä luonteensa ja hieman alaspäin apulaistaan Toivo Virtaa katsova asennoituminen tuovat mieleen perinteisen kirjallisuudessa esiintyvän konstaapelin
Murha Kaivopuistossa
Palmu on viekas ja onnistuu kirjassa nerokkaan ajatuksenjuoksunsa vuoksi olemaan koko ajan askelta kahta lukijaa ja kertojana toimivaa Toivo Virtaa edellä. Kun Kaivopuistossa asuva Bruno Rygseck löydetään kylpyhuoneestaan menehtyneenä, päättelee Palmu onnistuneesti ensimmäisenä kyseessä olevan murha tapaturman sijaan. Epäiltyjä on puolet Rygseckin suvusta, sekä hänen eriskummallinen hovimestarinsa Batler.
Kirjassa tapahtuu murhia ja niitä selvitellään, mutta kyseessä ei ole hyytävän jännittävä dekkari. Ennemminkin hieman humoristinen kirja. Mieleeni ei tule viime vuosina julkaistua vastaavanlaista teosta. Vastaavat kirjat eivät taida olla nykyisin kirjoittajien tai lukijoiden suosiossa. Agatha Christien Hercule Poirot -sarjan kirjat ovat samansuuntaisia Komisario Palmujen kanssa. Äänikirjan lukee oivallisesti Lars Svedberg. Hänen sopivan maltillinen eläytymisensä tuo oman lisänsä kirjan kuunteluun. Waltarin kirjoittama kirja on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 1940. Elokuvassa ovat samat näyttelijät kuin "Kaasua, komisario Palmu" filmatisoinnissa. Palmua näyttelee Joel Rinne ja hänen apulaistaan Toivo Virtaa Matti Ranin. Elokuvassa on suuri joukko tuon ajan merkittäviä näyttelijöitä mukana, ja se onkin äänestetty suomalaisten toimesta maamme parhaaksi elokuvaksi (Yle 2012). Toivottavasti pian pääsen leffaa katsomaan.
Runebergin torttu ja mantelilikööri
Kirjan kanssa maistoin, sopivan vinkin saatuani, mantelilikööriä. Kirjan lisäksi likööri maistui myös Runebergin päivän kunniaksi tortun kanssa. Eri valmistajien runebergin torttujen vertaaminen on vuosittainen traditio, johon osallistun aina mielelläni. Italialainen Disaronno likööri on väriltään kullankeltaista. Mantelin tuoksu tuntuu jo kaukaa. Mantelin lisäksi tuoksussa on hieman omenaisuutta ja hunajaisuutta, kenties hieman paahteisuuttakin. Karvasmantelin maku on hallitseva. Likööriä käytetään avec juomana nauttimisen lisäksu usein myös tiramisun kostutukseen. Oikein hyvä kaveri myös runebergin tortun kylkeen.
Kirjan ja liköörin yhteensopivuudelle annan neljä ja puoli pistettä. Molemmat ovat kiistattomia klassikkoja, jotka kestävät aikaa ja sukupolvia. Manteliliköörillä on kirjassa merkittävä rooli.
Helmet-lukuhaaste 2020: 24. Kirja kirjailijalta, joka on kirjoittanut yli 20 kirjaa
Komisario Palmun erehdys
kirjoittanut Mika Waltari
lukija Lars Svedberg
Werner Söderström Osakeyhtiö 2017
9h, 16min (kuunneltu äänikirjana)
Disaronno Originale
Maustelikööri
Italia
2,70€/0,05l (Alkosta tammikussa 2020)
Ylen Areenassa Erehdystä ei ole, mutta sen voi katsoa Elonetin kautta: https://elonet.finna.fi/Record/kavi.elonet_elokuva_107893
VastaaPoistaKiitos tiedosta! Elonet vain nimenä tuttu, mutta täytyy käy sieltä Palmu katsomassa
VastaaPoista