torstai 18. tammikuuta 2018

Valas nimeltä Goliat (kirjoittanut Cristina Sandu)

Valas nimeltä Goliat on Cristina Sandun esikoisromaani. Kyseessä on kaunis kertomus suomalaisromanialaisesta naisesta ja tämän lapsuuden perheestä. Kertomuksessa on muutama eri taso ja se etenee soljuvasti. Teksti on mielestäni taidokkaasti kirjoitettua. Sen katsantokanta mm. kulttuureihin ja ihmissuhteisiin on erilainen kuin perinteisissä itä-Euroopan maihin liittyvissä tarinoissa. Romaniaa ei tässä synkistellä tai yli-ihannoida. Sitä käsitellään kuin mitä tahansa valtiota. Yhtenä tarinan osana kulkeva Goliat valaan ruho tuo taidokasta leikkimielisyyttä ja symboliikkaa romaaniin.

Olin odottanut kirjalta paljon lukuisten lukemieni arvosteluiden ja blogi-kirjoitusten perusteella. Kirja ei ehkä aivan täyttänyt näitä odotuksia. Paikka paikoin juonessa oli haasteellista pysyä mukana hieman liiallisen poukkoilun vuoksi. Erilaisia aikoja, paikkoja ja henkilöitä oli paljon ja tapahtumat olivat paikoin varsin lennokkaita ja kekseliäitä. Tämän vuoksi välillä tuli olo, että lukukokemus kului näiden perässä pysymiseen, eikä aikaa henkilöihin tutustumiseen jäänyt. Näistä tekijöistä huolimatta suosittelen kuitenkin kirjan lukemista ja toivottavasti tämä ei jää Sandun ainoaksi kirjaksi, vaan pääsemme tutustumaan myös hänen tuleviin tuotoksiinsa. Kirja oli Finlandia-ehdokkaana vuonna 2017 ja mielestäni lähes ansaitusti.

Kirjan kanssa maistui itse ranskalaiselta tilalta tuotu valkoviini. Kyseessä on Rolle-nimisestä rypäleestä (Italiassa samaa rypälettä kutsutaan alueista riippuen Vermentinoksi, Favoritaksi ja Pigatoksi) valmistettu valkoviini. Rypäle on itselleni uusi mukava tuttavuus. Pienen tutkimuksen jälkeen selvisi, että kyseistä rypälettä sisältävää viiniä on saatavissa myös Alkosta. Viinissä on pehmeää tammisuutta ja sopivasti hapokkuutta. Viinin alkutuoksussa oli jopa hunajaista runsautta ja aavistus makeutta. Maussa vastaan tuli enemmän sitruksisuus ja hienoinen yrttisyys.




Chateau de Belletin tila sijaitsee aivan Nizzan kaupungin lähellä. Kävimme siellä paikallisbussilla ja pääsimme maistamaan muutamia heidän viinejään sekä pienelle kierrokselle tilalle. Tilalta ostettua viiniä maistoimme kirjan lisäksi jouluruoan, erityisesti kinkun kanssa. Sopi hyvin.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Molemmissa on pehmeää voimakkuutta. Jälkimaku on viinissä pidempi kuin kirjassa, joka sen lukemisen jälkeen on käsitelty.

Valas nimeltä Goliat
kirjoittanut Cristina Sandu
Kustannusosakeyhtiö Otava 2017
263 sivua

Chateau de Bellet
Bellet, Provence, Ranska 2016
hinta noin 20€ (tilalta)

Helmet-lukuhaaste: 14. Kirjan tapahtumat sijoittuvat kahteen tai useampaan maahan

sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Autarktis (kirjoittanut Tommi Liimatta)

Tommi Liimatan Autarktis on taidokkaalla kielellä kirjoitettu kolmen eri miehen tarina ja ajankuva. Tarinat sijoittuvat 1900-luvun kuluessa kolmeen eri ajanjaksoon. Yhdistävänä tekijänä kaikissa on vahva mieskeskeisyys ja pohjoisuus. Autarktis oli kaunokirjallisuuden Finlandia ehdokkaana 2017, jota kautta se päätyi myös omalle lukulistalleni.

Lukemisen jälkeiset ajatukset kirjasta ovat hieman sekavat. Toisaalta kirjoituskieli ja -tyyli on taidokasta ja kaunista. Sanat ja lauseet ovat aitoja. Mutta toisaalta juoni ja hahmot, Ruottikuumetta lukuun ottamatta, sekoittuivat oman lukemiseni aikana. Vaikka otsikot on kirjoitettu hahmoittain ja pääosassa heitä on vain kolme, niin silti onnistuin itseni sekoittamaan näiden välillä. Yritin lukea tarinoita ajatuksella ja keskittyneesti, mutta tapahtumien sekoittavuus tapahtui silti. Luettuani muiden blogi-kirjoituksia kyseisestä kirjasta, en ole ollut ainoa, jolle näin on käynyt.

Ruottikuume oli ainoa poikkeus näistä tarinoista. Ajallisesti se sijoittui johonkin 1970- ja 1980-luvuille. Se on kertomus pohjoisessa asuvasta suomalaisesta, joka lähinnä työn perässä reissaa Ruotsin ja Suomen väliä. Tuo tarina oli kohtalaisen mielenkiintoinen ja sen innoittamana jaksoin kirjan loppuun asti hyvin lukea.

Vaikka kaiken kaikkiaan mieskeskeisiä tarinoita on varmasti kirjoitettu ja kerrottu paljon enemmän kuin naiskeskeisiä, niin mielestäni tarinoita miehistä mahtuu silti yhä hyvin kirjallisuuteen. Tasa-arvoa kannattavana tuntuu, että välillä naiset "alempiarvoisesta" asemasta noustessaan liikaakin ovat onnistuneet valtaamaan alaa vain itselleen. Hyvä, että tarinankertojina ja kertomuksen kohteina on vielä myös miehiä.

Kirjan pariksi valikoitui ranskalainen punaviini Crafty Hedgehog Merlot Rouge. Viinin avautuminen vaatii aikaa ja parhaimmillaan se on mielestäni noin 20 asteisena. Sen tuoksussa on vivahdus tammisuutta ja marjaisuutta ja viinin täyteläisyys näiden makujen välillä on ihanteellinen. Marjoista mielestäni tunnistettavissa on puolukkaisuus ja tuore luumuisuus. Hapokkuutta ja tanniineja on miedosti. Viini maistui pekonilla terästetyn pasta bolognesen kanssa.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan kaksi ja puoli pistettä. Viini on selkeä ja helposti hahmotettavissa. Kirja ei tätä ole. Yhtenäistä näille on kuitenkin tyylikkyys ja taidokkuus, jota molemmista löytyy.

Aloitan tämän vuoden 2018 ensimmäisenä lukemani kirjan myötä Helmet 2018 -lukuhaasteen. En ole ennen Helmet-haasteisiin osallistunut, joten katsotaan kuinka käy. Kirja sopisi hyvin moneen kohtaan, mutta valinnan vaikeuden vuoksi, valitsen helpoimman eli ensimmäisen: Kirjassa muutetaan. Erityisesti koskee Ruottikuume-hahmoa, joka ei välillä paljon muuta tunnu tekevän kuin muuttavan ympäri Ruotsia ja Suomea paikasta toiseen.

Autarktis
kirjoittanut Tommi Liimatta
Like Kustannus Oy 2017
271 sivua

Terroir Vivants
Merlot Organic
Ranska 2016
11,40€ (Alkosta tammikuussa 2018)

Helmet lukuhaaste: 1. Kirjassa muutetaan