maanantai 11. maaliskuuta 2019

Faktojen maailma (kirjoittanut Hans Rosling, Ola Rosling ja Anna Rosling Rönnlund)

Hans Roslingin yhdessä poikansa Olan ja tämän vaimon Anna Rosling Rönnlundin kanssa kirjoittama "Faktojen maailma" on herättävä kannanotto tietämyksemme kapea-alaisuudesta.

Meillä kaikilla on paljon oletuksia, joiden perusteella teemme päätöksiä. Samantapaisten oletusten perusteella päätöksiä tekevät kirjan mukaan myös yhteiskunnalliset päättäjämme. Usein oletamme maailmassa olevan ehkä enemmän köyhiä tai nälkää näkeviä kuin heitä tosiasiassa onkaan. Toki yksikin nälkään kuoleva on liikaa, mutta isossa kuvassa maailman tulevaisuutta suunniteltaessa, maailma on kirjan mukaan kehittymässä parempaan suuntaan. Ja kirja siis pohjautuu yleisesti hyväksyittyihin tilastoihin.

Kirjoittajat haluavat herättää lukijaa ja kohahduttaa yhteiskunnallista keskustelua. Kirjan alussa on 13 kysymystä kolmen eri vastausvaihtoehdon kanssa. Suurin osa lukijoista valitsee havaintojen mukaan näistä väärän, yleensä pessimistisemmän vaihtoehdon. Kirjoittajat toteavat, että simpanssitkin vastaavat oikeammin kysymyksiin sattuman ansiosta, kuin ihmiset. Kysymykset pohjautuvat tilastotietoon ja käsittelevät mm. ympäristöä ja köyhyyttä sekä väestönkasvua. Oikeisiin vastauksiin pohjautuen kirja kertaa maailman tilaa ja kuinka se on muuttunut.

Kirja on havahduttava lukukokemus. Se herättää ajattelemaan, kuinka nyhväämme pienten, pääosin mitättömien asioiden parissa, samalla kun yleiskuvamme maailmasta on olematon. Ajatukseni laukkasivat tästä myös  loppuviikon ajnkohtaisimpaan keskusteluun koskien soten kaatumista. Kansalaisilta, ja luulen, että myös päättäjiltä, on unohtunut osin kokonaiskuva, siitä mitä tehdään ja miten se kannattaa tehdä. Yksityistämiset, fuusioitumiset ja erikoistumiset ovat vain pieniä osia kokonaisuudesta. Kirja sai ainakin itseni pohtimaan sitä kuinka tärkeää kokonaiskuvan hallitseminen on. Se meinaa ajoittain unohtua niin omaa elämää kuin laajemmin yhteiskunnallisia asioita pohtiessa.

Kirjan kanssa maistui Etelä-Afrikkalaista alkuperää oleva Origin -punaviinia. Origin Cinsault henkii hyvin vahvasti Etelä-Afrikkaa. Siinä on aavistus savuisuutta, marjaisuutta ja paahteisuutta. Viini on keskitäyteläistä ja hapot ja tanniinit ovat kevyitä, eivätkä hallitse liikaa marjojen kimaraa. Viini maistui kantarellipastan kanssa sekä sellaisenaan seurustelujuomana. Hinta-laatusuhteeltaan toimiva, hyvä punaviini.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä ja miinuksen. Molemmat ovat puhuttelevia  ja hyvin ajankohtaisia. Ne edustavat rohkeasti omaa itseänsä. Kirja jää mielen vaikuttamaan pidemmäksi aikaa kuin viini.

Faktojen maailma
kirjoittanut Hans Rosling, Ola Rosling ja Anna Rosling Rönnlund
suomentanut Matti Kinnunen
Otava kustannus 2018
213 sivua

Origin
Cinsault 2018
WO Breede River Valley, Etelä-Afrikka
10,59€ (ostettu Alkosta helmikuussa 2019)

Etsi syytä, älä syyllisiä

2 kommenttia:

  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Kirja on mielestäni helposti lähestyttävä, eikä se syyllistä. Enemmän pyrkii selittäämään. Onnea hyvistä tuloksista!

      Poista

Kiitos kommentista!