torstai 20. kesäkuuta 2019

Kultahäkki (kirjoittanut Camilla Läckberg)

Camilla Läckebergin Kultahäkki on uuden sarjan avaus, hänen aiempien Fjällbackan-kylään sijoittuvien dekkariensa joukossa. En oikein osaa sanoa oliko muutos mieleeni vai ei. Kirjassa kosto, feminismi ja ruotsalainen yläluokkaisuus näyttelevät merkittävää roolia. Tarina on selkeää seurattavaa ja veti mukaansa.

Mutta mutta... ison osaa kirjaa kuunnellessa oli olo kuin olisin tutustunut johonkin harlekiini-kirjaan, vaikka en kyllä sellaista myönnä koskaan lukeneeni. Kirjan tarina pohjautuu sen päähenkilö Fayen kostonhimoisuuteen ja katkeruuteen. Lukijalle tämä esitetään oikeutettuna, sillä hänen aviomiehensä on pettänyt Fayen kaikin mahdollisin tavoin. Faye on antanut kaikkensa hänen ja Jackin liitolle - oman uransa, osin ulkonäkönsä ja omat haaveensa. Heidän tyttärensä ollessa muutaman vuoden ikäinen Jack yllättäen haluaa erota. Raapaisevan eron myötä Fayen koko elämä romahtaa ja hänelle selviää tuskallisen hitaasti Jackin menneisyys. Tosin ei Fayen oma nuoruus myöskään ole täysin viaton. Kirjan tapahtumat sijoittuvat pääosin ruotsalaisen porvariston ja kulissiavioliittojen ympärille, joissa asiat todellisuudessa eivät koskaan tunnu olevan sitä miltä ensin näyttävät.

Tasa-arvo ja feminismi ovat tärkeitä arvoja, mutta tässä kirjassa useimpien miesten halveksunta menee jo oman sietorajani yli. Eivät kaikki miehet toivottavasti ole pettureita tai kaksinaismoralisteja. Myös vuosikausien katkeruus ja sen aiheuttama pinnallisuus häiritsivät itseäni tässä. Lopussa tuntui, ettei kukaan hahmoista oppinut mitään, eikä maailma muutenkaan muuttunut yhtään paremmaksi paikaksi. Ei kirja kuitenkaan aivan surkea ollut, sillä kuuntelin sen varsin nopealla aikavälillä loppuun. Kirjasta on tunnistetavissa Camilla Läckbergin kepeä ja selkeä kirjoitustyyli - ehkä se Fjällbackan-kirjoissa on vain enemmän mieleeni kuin tässä.

Kirjan kanssa maistoin mielenkiintoista uutta tuttavuutta Alkosta. Spätburgunder-rypäleestä (punainen) valmistettua valkoviiniä. Alko on tuonut kyseisiä viinejä muutaman laadun erikoiserän valikoimiinsa. Viini on väriltään hieman kellertävää, rehellistä valkoviiniä. Tuoksussa on sitruksisuutta ja yrttiä. Makunsa puolesta viinissä on paljon chardonnay-rypäleen piirteitä - hapokkuutta, hieman tammea ja rapsakkaa hedelmäisyyttä. Punaviinimäisyys tuntuu mielestäni eniten hapokkaana marjaisuutena. Mielenkiintoinen puna-/valkoviiniyhdistelmä, jota kannattaa kokeilla, mutta ei ihan omaksi suosikikseni tämän perusteella vielä noussut.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Molemmat yrittävät paljon, eivätkä aivan yllä tavoitteisiinsa. Toisaalta kunnioitettavaa, että pyritään kehittämään ennakkoluulottomasti uutta, vaikkei lopputuloksessa aina täysin onnistuttukaan.

Helmet-lukuhaaste 2019: 49. Vuonna 2019 julkaistu kirja

Kultahäkki
kirjoittanut Camilla Läckberg
suomentanut Aleksi Milonoff
Otava 2019
10h, 46min (kuunneltu äänikirjana)

Baron Von Maydell Spätburgunder
Blanc de Noirs 2017
Pinot Noir
Baden, Saksa
14,99€ (Alkosta kesäkuussa 2019)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!