Blogissa on kolme teemaa - lukeminen ja viinien maistelu sekä kulttuuri. Teemoja on yhdistetty blogissa analysoimalla kirjoja, viinejä sekä kulttuurin herättämiä ajatuksia täysin subjektiivisesti.
perjantai 22. marraskuuta 2019
Loiri. (kirjoittanut Jari Tervo)
Kirjasyksyn 2019 merkkitapaus oli Jari Tervon kirjoittaman uuden kirjan, Vesa-Matti Loirin elämäkerran ilmestyminen. Vesa-Matti Loiri on tullut minulle tutuksi lapsuuteni ajan Uuno Turhapuroista ja myöhemmin mm. hänen laulamistaan joululauluista sekä Eino Leinon runojen ja Junnu Vainion musiikin sovituksista. Hänen arvostuksensa on nykyisin suurta ja hän kerää suuret yleisöt niin konsertti- kuin muilla esityksillä.
Elämäkerran kirjoittaja Jari Tervo on aiemmin julkaissut vajaa parikymmentä romaania, runo- ja novelliteoksia. Hän kirjoittaa myös kolumneja useisiin lehtiin ja koko kansan tietoisuuteen hän nousi viimeistään Ylen Uutisvuoto-ohjelman myötä. Loiri. on ensimmäinen hänen kirjoittamansa elämäkerta. Olen joskus aloittanut Myyrä-kirjan lukemisen, mutta se jäänyt kesken. Loiri olikin hyvä ja helppo tapa tutustua tarkemmin Tervon kirjoittamiseen.
Kirja etenee hyvin klassisen elämäkerran mukaisesti aikajärjestyksessä. Se käsittelee rehellisesti niin Loirin lapsuutta, nuoruutta kuin vaiherikasta aikuisuuttakin. Hän on kohdannut elämässään suuria vastoinkäymisiä, mm. kahden poikansa sekä ex-vaimonsa kuoleman sekä avioeroja. Hän on myös tasapainoillut sekä fyysisen että henkisen terveytensä kanssa. Naissuhteita on ollut lukuisia ja monet naisista ovat myös julkisuudesta tuttuja. Lähinnä lööppien kautta Loirin elämää viime vuosina seuranneelle kirja tarjoaa paljon uutta. Ajoittain hämmästyttää miten Vesa-Matti Loiri on ehtinyt olla niin monessa mukana. Turhapuroja on ilmestynyt kerran vuodessa, samalla Loiri on ollut mukana näyttelijänä muissakin elokuvissa, esiintynyt musiikin parissa ja osallistunut myös erilaisiin tuotannollisiin tehtäviin. Yksityiselämän puolella on myös riittänyt vilskettä useiden lapsien ja naisystävien sekä vaimojen kanssa.
Jari Tervolla on ollut hyvin kiinnostava kohde, kenestä on varmasti riittänyt paljon kerrottavaa kirjojen sivuille. Kirjassa on rohkeasti ja osin kaunistelematta kerrottu Vesa-Matin elämänvaiheista, joista kaikista ei Loiri voi jälkikäteen olla ylpeä. Loiri on aina tuntunut rehelliseltä ja myöntänyt tekemänsä erheet ja ottanut niistä opikseen. Hän on kohdannut vaikeita asioita, mutta onneksi hänellä on riittänyt kuitenkin tukiverkostoa ympärillä. Hänen arvostuksensa näyttelijäkollegoita kohtaan on huomiota herättävää.
Kirja on hieman äijä-kirja. Ehkä olisi väärin olettaa tai antaa edes ymmärtää jotakin muuta, kun tiedetään kirjalija ja kirjan kohde. Lähestymistapa asiohin on kuitenkin, ainakin jälkikäteen lempeä ja ymmärtäväinen. Tehdessä ja tapahtuessa ei vain aina ole malttanut ajatella ehkä loppuun asti.
Suurmies Loirista kertovan kirjan kanssa valikoitui maisteltavaksi kansanonmainen chileläinen Tarapaca-punaviini, joka löytyy Alkon alimmalta hyllyltä. Viiniä käytettiin lähinnä Bourgognen padan valmistamiseen, mutta siitä jäi lasillinen maisteltavaksi myös ruoan valmistamisen oheen. Viinin tuoksussa on marjaisuutta ja luumua. Maussa esiin nousee hieman hillomainen luumuisuus, toisaalta viinissä on myös hapokkuutta ja pehmeitä tanniineja, jotka antavat sille ryhtiä. Viini sopisi hyvin illanistumisen lisäksi vaikkapa hyvän pasta bolognesen kanssa. Ehkä sitä voisi kokeilla myös hieman kermaisten juustojen kaveriksi.
Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Kumpikaan ei anna olettaa enempää kuin on ja edustaa ylpeänä itseään. Kirjan taakse mahtuu enemmän tarinaa kuin viinin.
Kuuntelin kirjan äänikirjana ja se sopii siihen hyvin. Taittui mukavasti muutama matka pyöräillen töihin ja näiden lisäksi vielä ajomatka Helsingistä Kolariin.
Helmet-lukuhaaste 2019: 24. Sokkona hyllystä valittu kirja
Loiri.
kirjoittanut Jari Tervo
Lukija Eero Saarinen
Otava 2019
19h, 39min (kuunneltu äänikirjana)
Tarapaca Santa Cecilia
Merlot 2019
Valle Central, Chile
7,69€ (Alkosta marraskuussa 2019)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentista!