maanantai 13. huhtikuuta 2020

Ruutukymppi (kirjoittanut Tuomas Vimma)

Tuomas Vimman kirjat ovat kaikessa älyttömässä ärsyttävyydessään ja ylimielisyydessään koukuttavia. "Ruutukymppi" antaa Vimmalta lukemistani kirjoista ehkä normaaleimman todellisuus-käsityksen, mutta sekin menee monin paikoin yli. Mässäilyä, sekoilua, suhteita ja tuhlaamista, näistä on Vimman kirjat tehty - ja hyvin onkin.

Sami työskentelee Hyperborea-nimisessä hyvämaineisessa remonttifirmassa, jonka toimitusjohtaja Danika on pelätty ja hyvin vaativa pomo. Sami tulee hänen kanssaan juttuun hyvin, mutta kun miehelle tarjoutuu vaihtoehto osallistua tosi-tv remonttiohjelmaan, hän päättää tarttua siihen. Asiat ja aikataulut eivät ohjelmassa pidä ja jo ensimmäinen remontoitava asunto osoittautuu valtavaksi haasteeksi. Samilla on suhde Ladaan, myös televisio-produktiossa mukana olevaan nuoreen naiseen, jolle alkoholi maistuu hieman liian hyvin ja elämän tarkoitus on kiertää surffaamassa ympäri maailmaa. Usein Vimman kirjojen päähenkilöiltä on todellisuus täysin kateissa, tämä ei Samiin täysin päde, vaan hän ottaa vastuuta ja pohdiskelee asioita ennen heittäytymistä, ehkä joihinkin hieman lennokkaisiin juttuihin.

Yleensä pidän varsin realistisita kirjoista, joiden tapahtumat, vaikka ovatkin fiktiota, ovat kuitenkin sellaisia, että ne voisivat olla totta. Siksi onkin kiinnostavaa, miksi pidän näistä Tuomas Vimman kirjoista ja olen tainnut kaikki hänen kirjansa lukea, lukuun ottamatta "Ruutukympin" jatko-osaa. Ehkä näiden kautta pääsee kurkistamaan aivan erilaisten ihmisten todellisuuteen?

"Ruutukymppi" on itsenäinen jatko-osa Vimman aiempaan Raksa-kirjaan, jonka olen lukenut muutama vuosi sitten. "Ruutukympin" jälkeen on ilmestynyt vuonna 2014 "Firman mies". Tuo kirja on minulta vielä lukematta. Aiemmin blogissa on arvioitu Vimman "Vasen ranta".

Kirjan kanssa maistoin, lähtökohtaisesti sille täysin sopimatonta Pirkka siideriä. Ranskasta tuleva Cidre Brut on kuivan omenaista. Siinä on vahva kuohu ja omenaisuuden lisäksi maussa on hedelmäisyyttä. Siiderin maku on vahva, mutta ei kovin pitkä. Siideri maistui itse tehdyn pataleivän kanssa.

Kirjan ja siiderin yhteensopivuudelle annan kolme pistettä ja plussan. Siiderissä on tyylikkyyttä, mutta se ei ole yhtään niin mahtipontinen kuin kirja. Molemmissa on arkista raadantaa ja ripaus arjen luksusta. Kirjan tarina jaksaa kantaa pidemmälle kuin siiderin.

Ruutukymppi
kirjoittanut Tuomas Vimma
Gummerus Kustannus Oy 2013
348sivua

Pirkka Parhaat
Cidre Brut
Ranska
omenasiideri 4,5%
2,79€/0,33l K-Supermarket


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!