Anne Mattssonin vuonna 2000 kirjoittama: "Sylvi Kekkosen elämäkerta" on vuonna 2019 julkaistu tarkistettuna ja uusien kuvien kerta. Elämäkerta on kiinnostava teos ja katsanto maamme pitkäaikaisimman presidentin Urho Kekkosen puolison elämään.
Se on myös hyvä ajankuva tuon ajan kaupungissa asuvasta naisesta ja tämän ystävä- ja tuttavapiiristä. Mattsson on kirjaa kirjoittaessaan ollut vasta 27-vuotias. Teksti ja sen kulku on taitavasti ja lukijaystävällisesti koostettu. Tyyli on raikas ja kirjailijan omat näkemykset tulevat sopivasti esiin.
Fakta- ja fiktiokirjan kimppa
Viime syksynä luin, Finlandia ehdokkaanakin olleen, Johanna Venhon fiktiivisen teoksen Sylvi Kekkosesta: "Ensimmäinen nainen". Nämä kirjat täydentävät toisiaan hyvin ja Venhon Sylvistä luoma hahmo on yllättävänkin totuudenmukainen. Sylvillä, kuten ehkä monilla naisilla usein, on hieman erilaisia rooleja riippuen seurasta ja asiayhteydestä. Toisaalta on kotirooli lasten ja puolison parissa. Töissä tavat ja ajattelu poikkeavat usein tästä ja ystävien seurassa taas ollaan hieman erilaisia. En tarkoita, että jossakin seurassa naiset esittäisivät tai näyttelisivät jotakin, mutta asiakontekstit ja persoonat ehkä ajavat tähän kameleonttimaisuuteen. Kirjan antamassa kuvassa Sylvistä nämä muutokset korostuvat.
Sylvi on saanut puolisonsa työn ja intohimon kautta olla mukana kokemassa ja näkemässä ainutkertaisia asioita. Samojen tekijöiden vuoksi hän on myös joutunut kestämänään miehensä avoimia naissuhteita, poissaoloa ja ehkä yksinäisyyttäkin. Sylvi ei tunnu kuitenkaan katkeroituneen tästä, vaan on käyttänyt energiaansa ja vaikutusmahdollisuuksiaan itselleen tärkeisiin asioihin. Tai sitten katkeruus on ollut piilossa ja ryöpsähtänyt esiin epäsuorempia polkuja. Kummin vain, niin Sylvi on persoonana hyvin mielenkiintoinen ja moniulotteikas. Suomalaisten presidenttien puolisot ovat saaneet, ja ymmärtääkseni saavat vieläkin, elää varsin tavallisen kaltaista elämää. He voivat liikkua varsin vapaasti ja tavata ystäviään myös julksilla paikoilla ilman, että saavat juurikaan häiritsevää julkisuutta osakseen. Samalla he pääsevät näkemään myös vallan kulisseihin ja puolisoidensa kautta vaikuttamaan asioihin.
Kirjallisuuden merkitys
Sylvi Kekkonen oli kiinnostunut kirjallisuudesta ja julkaisi muutaman teoksenkin. Kirjassa eri haastateltavat ottavat kantaa niiden kirjalliseen merkittävyyteen. Esillä hänen teoksensa eivät juurikaan nykyisin ole, mutta ainakin Helsingin kirjastojen valikoimissa niitä näytti olevan. Kirjallisuus on varmasti yhdistänyt Urho ja Sylvi Kekkosta, onhan Urho Kekkonenkin julkaissut usean poliittisen teoksen, kuten "Demokratian itsepuolustus".
Kuuntelin teoksen äänikirjana ja se sopi todella hyvin kuunneltavaksi. Erityiskiitos loistavalle lukijalle Irja Rättölle. Kävin Helsingin Kirjamessuilla 2019 kuuntelemassa Anne Mattssonin ja Johanna Venhon keskustelua kirjojensa kohteesta ja tuon keskustelun innoittamana tulin tähän kirjaan tarttuneeksi. Mattssonilta olin aiemmin lukenut Tellervo Koiviston elämäkerran ja nämä ovat tyyliltään samanlaisia. Tellervo Koivisto on ollut mukana elämäkertansa kirjoitusprosessissa, toisin kuin Sylvi Kekkonen, jota Anne Mattsson ei koskaan ehtinyt edes tavata. Mattsson on kirjoittanut kirjan myös näyttelijä Seela Sellasta, johon täytynee myös tarttua.
Kuplilla ja ilman
Kirjan kanssa maistui, joulupöydässäkin maisteltu, Dr. Pauly Bergweilerin riesling Saksasta. Viini on kypsän hedelmäistä ja pyöreää. Siinä on sitruksisuuden ja vihreän omenan tuomaa hapokkuutta, mutta myös jopa hunajaista pehmeyttä. Viini on tyylikäs kokonaisuus. Saman valmistajan samasta rypäleestä tekemä kuohuviini löytyy myös Alkon ja tämän blogin valikoimista. Viini maistui joulupöydän alkupalojen sekä myös kinkun kanssa.
Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Molemmat ovat tasaisen vahvoja suoriutujia, eivätkä varmasti petä nauttijaansa. Vaikka kirjan alkuperäisteksti on jo parisenkymmentä vuotta vanha ja edelleen ajankohtainen, uskon silti että viini kestää pidemmällä aikajanalla ajan kulkua paremmin kuin kirja.
Helmet-lukuhaaste 2020: 44. Kirjassa on kirjeenvaihtoa
Sylvi Kekkosen elämäkerta
kirjoittanut Anne Mattsson
lukija Irja Rättö
Art House 2019
10h, 55min (kuunneltu äänikirjana)
Dr. Pauly-Bergweiler
Riesling 2017
Mosel, Saksa
11,99€ (Alkosta joulukuussa 2019)
Ensimmäinen nainen sai minut kiinnostumaan Sylvi Kekkosesta, joten kyllä tämä elämäkertakin pitäisi lukea joskus. Kiva kuulla, että romaani vastasi niinkin hyvin todellisuutta. Sylvi on ollut kiinnostava henkilö. Ihmisellähän voi kyllä olla persoonassaan erilaisia puolia, ja eri ihmisten seurassa tai eri tilanteissa sitten tulevat esiin vähän eri puolet. Se tuntuu minusta surulliselta, että Sylvin kirjat ovat jääneet sillä tavalla unohduksiin. Pitäisi tutustua niihin joskus!
VastaaPoistaPidin tosiaan Ensimmäinen nainen -kirjasta ja tämän faktakirjan perusteella sen merkitys nousi mielessäni entistä tärkeämmäksi. Molemmat kirjat kertovat paitsi Sylvi Kekkosesta, myös kyseisestä ajasta ja kaupungissa asuvista naisista, joiden odotukset poikenneet varsin paljon nykyisistä. Eroa ajanjaksoilla ei kuitenkaan ole kuin viitisenkymmentä vuotta.
PoistaVarasin kirjastosta Sylvin kirjoittaman kirjan. Mielenkiintoista päästä se jossakin vaiheessa lukemaan :-)