keskiviikko 22. toukokuuta 2019

Kalle - Suoraa puhetta (kirjoittanut Kalle Palander ja Timo Kangasluoma)


Kalle Palanderin ja Timo Kangasluoman teos on nimensä mukaisesti suoraa puhetta Kalle Palanderilta. Suorapuheisuus ja ehkä jonkun mielestä harkinnan puute sen takana on toisaalta ärsyttävää, mutta toisaalta kiinnostavaa. Kun karkeimpiin Palanderin heittoihin ja arvosteluihin ei herkempi lukija tartu, niin kirjalla on paljon annettavaa suomalaisesta urheilusta.

Palander arvostelee tiukin sanoin Hiihtoliittoa ja sen eri lajiosastoja. Näissä, ja yleensäkin alppihiihto-piireissä, on vallinnut tiukka nokkimisjärjestys ja hierarkisuus. Suulas ja itsevarma Palander ei ole tähän alistunut ja on osin siksi ajanut itsensä aika ajoin haasteellisiin tilanteisiin mm. rahoitukseen liittyen.

Yksi keskeisimmistä ongelmista tämän, ja usean muunkin viime aikoina lukemani urheilu-teemaisen kirjan mukaan suomalaisessa kilpaurheilussa, ovat pienet piirit ja liian vähäiset jaossa olevat rahat. Saavuttaakseen menestystä urheilijoiden on onnistuttava kokoamaan ympärilleen ammattitaitoinen, ja pääosin vapaaehtoistyöstä pitävä tiimi, jonka avulla he pystyvät treenaamaan saadakseen parhaan mahdollisen suorituksen aikaiseksi. Kaikki muu kuin urheiluun ja sen tukitoimintoihin käytetty aika vähentää kilpailijoiden menestysmahdollisuuksia sekä kotimaisissa että ennen kaikkea kansainvälisissä kilpailuissa. Toivottavasti sekä urheilijat, että muutkin uralleen oman ja läheistensä ajan antaneet, muistavat uran salliessa ja sen loppuessa, antaa myös omaa aikaansa ja osaamistaan "vastapalveluksena" takaisin.

Kirjan perusteella Palander on hauska, mutta itsekeskeinen hahmo. Hän myöntää rehellisesti tekemiään töppäilyjä, joista suurimmasta osasta hän on onnistunut ottamaan opikseen. Nämä tekevät toisaalta Palanderista inhimillisemmän. Edes huippu-urheilijan ei tarvitse viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen jatkuvasti noudattaa äärettömän tiukkoja harjoittelu- ja ruokailu-ohjelmia, vaan välillä voi pitää hauskaa ja rehellisesti nauttia tekemästään työstä. Kirjan kuuntelu sujui vaivattomasti ja kirjassa oli paljon hauskoja yksityiskohtia ja kertomuksia sattumuksista.

Kirjan kanssa maistoin erinomaista saksalaista riesling-kuohuvaa. Pauly Bergwailerin kuohuvassa oli paljon kuplattomalle rieslingille tuttuja piirteitä. Eksoottisten hedelmien tuomaa makeutta ja täyteläisyyttä ja näitä tasapainottavaa sitruksisuutta. Kuohuviinissä oli myös hieman öljymäistä raskautta. Kuohuva maistui sellaisenaan alkumaljana sekä uunissa paahdetun parsan ja parmankinkun kanssa. Tämä on hyvä kuohuviini ei liian kuivista ja mineraalisista viineistä pitäville kesän tuleviin rientoihin.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Molemmat ovat nautittavan helppoja. Viinissä on enemmän syvyyttä kuin Palanderin kirjassa, mutta molemmat ovat aitoja itsejänsä. Suosittelen erityisesti yhdessä nautittavaksi.

Helmet-lukuhaaste 2019: 21. Julkisuuden henkilön kirjoittama kirja

Kalle - Suoraa puhetta
Kirjoittanut Kalle Palander ja Timo Kangasluoma
Docendo 2016
Lukija Ville-Veikko Nieminen
5h, 49min (kuunneltu äänikirjana)

Pauly-Bergwailer
Riesling Extra Trocken
Saksa
11,99€ (Alkosta toukokuussa 2019)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!