sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Tellervo Koivisto - elämäkerta (kirjoittanut Anne Mattsson)

Tellervo Koivistosta julkaistiin virallinen ensimmäinen elämäkerta vuoden 2017 alussa. Kirja käy mielenkiintoisesti läpi Tellervon elämänvaiheita lapsuudesta aina puolison Mauno Koiviston presidenttikauden lopun jälkeiseen aikaan. Kirja antaa kuvan vaatimattomasta, hiljaisesta ja hieman syrjäänvetäytyvästä satakuntalaisesta. Vaikka Tellervon elämäntyön yksi keskeisimmistä työtehtävistä on ollut puolisonsa poliittisen uran tukeminen ja vierellä avustaminen ja edustaminen, on Tellervo toiminut myös itsenäisesti mm. kansanedustajana ja kaupunginvaltuutettuna sekä ollut mukana sosiaalidemokraattisen puolueen toiminnassa.

Kirja pohjautuu paitsi Tellervo Koiviston haastatteluihin, päiväkirjoihin, aikalaishaastatteluihin niin myös moniin muihin kirjallisiin lähteisiin, joihin kirjoittaja Anne Mattsson on tutustunut. Kurioriteettina mainittakoon Lauantaiseuran kirjoittaman Tamminiemen pesänjakajat, jota tässäkin blogissa on aiemmin käsitelty. Pidin siitä, että lähteinä on paljon kirjallisuutta, sillä kuten kirjassa on muutamaan otteeseen todettu, niin aika usein muuttaa muistoja. Näin ollen mielipiteet ja ajatukset, joita kirjassa esitetään ovat todennäköisimmin mahdollisimman oikeita tuntemuksia kyseisestä ajasta ja tapahtumista. Toisaalta tämä myös etäännyttää lukijaa ja tietokirjamaisuus nousee vahvasti esille, kun samaistuminen faktatietoihin.

Mauno Koiviston kuoleman vuoksi Koivistot ovat viime viikkoina olleet paljon esillä lehdissä ja muussakin mediassa. Kirja antaa mielestäni hyvää taustaa ja perspektiiviä moniin viime aikaisiin artikkeleihin ja oikeastaan myös koko Mauno Koiviston elämäntyölle. Kirja on myös hieno kuvaus erityisesti muutaman kymmenen vuoden takaisesta historiasta, josta itselläni ei ole oikeastaan kuin vasta 2000-luvulta eteenpäin muistikuvia ajankohtaisten tapahtumien ja politiikan tasolta.

Kirjan kanssa nautin pitkästä aikaa australialaista kolmen rypäleen sekoitepunaviiniä (Cabernet, Shiraz, Merlot). Viinin tuoksussa ja maussa oli runsaasti tummaa marjaisuutta ja erityisesti maussa oli selkeästi havaittavissa eukalyptusta. Tästä sekoituksesta johtuen mielestäni hyvin tyypillinen aussi-viini. Viini on hyvä perusviini joka menee hyvin sellaisenaan kirjaa lukiessa, mutta maistuu myös miedon grilliruoan kanssa. Itse maistoin viiniä grillatun kanan ja uusien perunoiden kanssa. Viinissä on hieman hapokkuutta ja tanniinisuutta. Viini on edullisesta päästä ja hinta-laatusuhteeltaan oikein hyvää.

Tellervo Koiviston kirja on hieno aikalaisteos ja tulee varmasti kuulumaan oman tyylinsä klassikkoteoksiin. Yhteispisteinä annan näille neljä. Nyt sopivat oikein hyvin yhteen, mutta voi olla että parinkymmenen vuoden päästä kirja vaatisii itselleen hieman tuhdimpaa viiniä, jossa olisi enemmän syvyyttä ja haastetta maussa.


Tellervo Koivisto - elämäkerta
kirjoittanut Anne Mattsson
Kustannusosakeyhtiö Siltala, Helsinki
Bookwell Oy
Juva 2017
412 sivua

Rawson's Retreat Organic Series
Cabernet, Shiraz. Merlot
Australia, Victoria 2015
8,99€ (Alkosta toukokuu 2017)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!