torstai 24. lokakuuta 2019

Ensimmäinen nainen (kirjoittanut Johanna Venho)

Sylvi Kekkonen on suomalaisille ensisijaisesti tuttu presidentti Urho Kekkosen vaimona. Muiden presidenttien puolisoiden tapaan, hän on jäänyt omana itsenään puolisonsa varjoon. Presidentin puolison roolia ja oman minänsä varjossa pitämistä käsittelee kauniisti Johanna Venho, osin fiktiivisessä romaanissaan, "Ensimmäinen nainen". Kirjan tapahtumat sijoittuvat pääosin vuoden 1966 tienoille, mutta Sylvi palaa muistoissaan myös lapsuuteensa sekä hänen ja Urhon suhteen alkuaikoihin.

Johanna Venho on romaanien lisäksi kirjoittanut ja toimittanut myös useita runoteoksia sekä lastenkirjoja. Hän on työskennellyt laajalti kirjallisuuden ja runouden parissa mm. kääntäjänä, toimittajana sekä erilaisissa luottamustehtävissä. "Ensimmäinen nainen" on ensimmäinen häneltä lukemani teos. Se on todella kauniisti ja monipuolisesti kirjoitettu tarina.

Kirjan tapahtumien kehykset ovat todelliset, mutta sisältö on kirjailijan mielikuvituksen värittämä. Tästä syystä kirja muistuttaa minua Minna Rytisalon Minna Canthista kertovasta kirjasta "Rouva C". Sylvi Kekkonen ja hänen menehtynyt ystävättärensä käyvät tarinassa vuoropuhelua elämästään. Osan asioista Sylvi on kertonut luottamuksella ystävälleen, mutta joitakin osia hän ei uskalla kertoa kenellekään. Pelkäsin aluksi, että useampi kertoja ja vaihtelevat aikatasot tekisivät lukemisesta haastavaa, mutta olin onneksi väärässä.  Venho onnistuu kuljettamaan lukijaa Sylvi Kekkosen elämän pohdinnoissa vaivatta. Ajatusten ja tapahtumien syvyys ei tästä kuitenkaan kärsi, vaan lukija pääsee hyvin Sylvin syvimpiin ajatuksiin ja voi samaistua hänen elämän vaiheisiinsa.

Sylvin ajatukset ja huolet tuntuvat realistisilta. Hänellä on ollut hyvin lämmin suhde kaksospoikiinsa ja mieheensä. Poikien vaimojen kanssa välit eivät ole olleet yhtä lämpimät. Lukiessa ajattelin, että haasteelliset suhteet miniöihin  saattavat johtua epävarmuudesta, jota Sylvi on kokenut omasta vaimon roolistaan. Urhon naissuhteet ovat olleet yleisessä tiedossa ja Sylvi on joutunut ne mukisematta nielemään. Kansalle hän on ollut ensimmäinen nainen, mutta miehelleen usein vasta toinen.

Kirja on parasta lukea romaanina ja jättää turha pohdinta pois siitä, mikä on totta ja mikä kirjailjian mielikuvituksen tuotetta. Monet yksityiskohdat, mm. Englannin kuningattarelta lahjaksi saatu Mini ja ulkomaanmatkat, ovat tosia. Sylvi Kekkosen ajatuksista sen sijaan ei kenelläkään ole ollut varmaa tietoa. Venho on ne onnistunut verhoamaan siten, että ne tuntuvat aidoilta ja tämän tyyppisessä kirjassa se on mielestäni tärkeintä.

Taitavan kerroksellisuuden lisäksi minua viehätti kirjan paikat, jotka pääasiassa sijoittuvat Kekkosten mökille Suomusjärven Katermaan. Lisäksi liikutaan myös Tamminiemessä ja mm. Kalliossa. Edellä mainitut paikat ovat itselleni kohtalaisen tuttuja ja kirjailija on onnistunut kuvaamaan paikkoja hyvin tarkasti ja elävästi. Seuraavan kerran naapurikunnassa sijaitsevassa mökissä käydessäni täytyy käydä ajelemassa Kekkosentiellä.

Kirjan kanssa maistoin Suomusjärven läheltä, Fiskarsista, tulevaa Vermillion olutta. Kyseinen olut on mielenkiintoinen. Väriltään se on punaisenruskeaa menevää. Vaahto on maltillista. Tuoksussa on tammisuutta. Olut maistuu ensin hieman tympeältä ja turhan maltaiselta, mutta nopeasti sen kehittynyt raikkaus tasapainottaa kokonaisuutta. Valmistaja suosittelee olutta mm. patojen seuraksi.

Kirjan ja oluen yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Molemmissa on suomalaista päättäväisyyttä ja perinteikkyyttä. Olut on selkeämpää, kun taas kirja tarjoaa nauttijalleen enemmän haastetta ja polveilevuutta.

Helmet lukuhaaste 2019: 39. Ihmisen ja eläimen suhteesta kertova kirja

Ensimmäinen nainen
kirjoittanut Johanna Venho
Werner Söderström Osakeyhtiö 2019
261 sivua

Fiskars Vermillion
Saison de Rouge
5,2%
n. 4,5€/0,33l (ostettu tilalta heinäkuussa 2019)

1 kommentti:

  1. Hieno ja lämminhenkinen kirja Sylvi Kekkosesta. Arvoituksellinen nainen. Uskomatonta, että hän pysyi Urhon rinnalla, vaikka Urholla oli muita naisia ja pitkäkestoisia suhteita.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!