Kimmo Ohtonen on useista luonto-ohjelmista ja parista aiemmasta kirjastaan tutuksi tullut toimittaja ja kuvaaja. Hänen uusin teoksensa "Tunturikettu. Pohjolan naalin tarina" on tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana vuonna 2024. Aiemmin hän on julkaissut kirjat: Metsä elää, Metsäkansan tarina, Karhu Voimaeläin (myös Tieto-Finlandia ehdokas 2016), Ikimaa - Kadotettu valtakunta, Ikimaa - Kuiskaajien kilta ja Ikimaa - Soturin tie.
Naalit ovat nykyisin hyvin uhanalaisia ja ne ovat pohjoismaissa lähes sukupuuttoon kuolleita. Kimmo Ohtonen kiinnostui naaleista useamman eri sattuman kautta. Yksi näistä oli naalin näkeminen Huippuvuorilla, jossa hän oli kuvaamassa dokumenttisarjaa aivan toisesta aiheesta. Kyseinen Huippuvuoria koskeva dokumentti on nähtävillä Yle Areenassa ja sitä voin myös suositella.
Kirjassaan Ohtonen lähestyy, ehkä aluksi hieman epäkiinnostavalta tuntuvaa aihetta, helposti ymmärrettävästi ja hieman tarinanomaisesti. Kirja vetääkin kuulijan nopeasti mukaansa ja teoksen seuraaminen äänikirjana on mielestäni helppoa. Toki Ohtonen itse kirjan lukijana on myös toimiva ratkaisu. Naalin lisäksi kirja antaa mielenkiintoista ja uutta tietoa uhanalaisten eläinten seurannasta ja kuvaamisesta arktisissa olosuhteissa.
Kirjassa on myös hyvä esimerkki, kuinka yksi väärä faktatieto, saattaa johtaa vuosikymmenten erheelliseen käsitykseen. Ohtosen mukaan kaikissa lähteissä, joihin hän oli tutustunut on mainittu, että naali on Suomessa suojeltu vuonna 1940. Käydessään Riihimäen metsästysmuseossa hänelle oli kuitenkin selvinnyt, että todellisuudessa naali on suojeltu Suomessa presidentti Relanderin kaudella jo vuonna 1930. Kyseenalaistaminen ja asioiden ihmettely siis kannattaa ja samoin lähteiden tarkistus.
Kirjoittanut Kimmo Ohtonen
Lukija Kimmo Ohtonen
Otava 2023
8h, 2min
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentista!