sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Demokratian itsepuolustus (kirjoittanut Urho Kekkonen)

"Parhainkin järjestelmä kompastuu täydellisyyteen pyrkiessään ihmiseen. Tämä tietoisuus velvoittaa demokratian kiinnittämään vakavaa huomiota kansalaisten valtiolliseen kasvattamiseen". Tähän toteamukseen päättyy Urho Kekkosen ensimmäinen teos Demokratian itsepuolustus. Luettavakseni sattui Helsingin kaupungin kirjaston varastosta löytynyt vuodelta 1934 oleva kappale. Kirjasesta löytyy kärkästä sanomaa nuoren valtion nuorelta kansalaiselta. Saattaa olla, että myöhempinä presidenttivuosinaan Kekkosen suhtautuminen esimerkiksi suomenruotsalaisiin tai sosiaalidemokraatteihin on hieman pehmentynyt 1930-luvun alkuvuosilta.

Kirjasesta löytyy pari kohtaa, joiden sanoman oikeellisuuden ja merkityksen myöhempi historia on todistanut oikeaksi. Aivan kirjan alussa Kekkonen toteaa, että jossakin määrin historia kertaantuu noin joka kolmaskymmenes vuosi. Jonkinlaisella noin arviolla tämä pitänee talouden kohdalla paikkansa ja tätä kautta kertausvaikutuksena myös esimerkiksi politiikassa. Onneksi useissa asioissa on kuitenkin menty eteenpäin eikä joka kolmaskymmenes vuosi sentään palata aivan takaisin lähtöpisteeseen. Vaikka Suomen tilanne on varmasti itsenäisyyden toisena vuosikymmenenä ollut vielä heikko ja mm. ensimmäinen maailmansota jättänyt jälkensä maailmaan ja tämän lisäksi vielä kansalaissota erityisesti Suomeen, niin kirjassa annetaan mielestäni yllättävän ja ilahduttavan vakaa kuva nuoresta valtiosta. Näin hyvin suunnitellulle ja toteututellulle pohjalle on ollut hyvä ja turvallista rakentaa jo 100-vuotta jatkunutta itsenäisyyttämme.

Tarkoituksenani oli alun perin valita tämän kirjan seuraksi Suomi 100 -sarjaan kuuluva valkoviini, mutta valitettavasti vielä en ole sitä ehtinyt Alkosta hankkimaan. Se jääköön jonkin toisen isänmaallisen kirjan seuraan. Sen sijaan valikoitui toinen ranskalainen Alsace-alueelta tuleva valkoviini.

Jean-Baptiste Adamin vuodelta 2016 oleva Reserve Pinot Gris ei lukeutunut suosikkeihini. Viinin tuoksu on kohtalaisen lupaava - siitä löytyy hieman eksoottista hedelmää ja sitruksisuutta. Maussa sen sijaan vastaan iskee kuivuus, hapokkuus ja aavistuksen tammisuus. Hedelmäisyyttä mausta löytyy lopulta vain vähän, hieman kiripeää persikkaa, päärynää sekä sitruksisuutta. Koostumukseltaan viini on öljymäisen raskas. Jälkimaussa hieman yrttistä katkeruutta, joka ei ole oikein mieleeni. Voi olla, että muutaman vuoden päästä maku olisi tasapainottunut tai sitten se olisi vaatinut kaverikseen jotakin rasvaista kalaa tms. Tällä kertaa viinin kanssa maistui broileri-juustosalaatti.

Sekä kirjassa että viinissä on terävää nuorekkuutta, joka ehdottomasti on näitä yhdistävä tekijä. Muulla tavoin näille on haasteellista löytää samankaltaisuutta tai toisaalta sopivasti keskinäistä vastakkaisuutta ja särmää, jotta niiden voisi sanoa sopivan keskenään. Pisteet jäävät siis vain kahteen - kannattaa lukea kirja ja viiniä maistaa vain harkiten sille sopivan ruoan kanssa.

Demokratian itsepuolustus
kirjoittanut Urho Kekkonen
Werner Söderström Osakeyhtiö
Porvoo - Helsinki 1934
103 sivua

Jean-Baptiste Adam
Pinot Gris Reserve 2016
13,90€ (Alko toukokuu 2017)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!