maanantai 1. toukokuuta 2017

Jääprinsessa (kirjoittanut Camilla Läckberg)

Jääprinsessa on Läckbergin Fjällbacka-sarjan ensimmäinen teos. Se on hyvin samankaltainen kuin aiemmin samalta kirjailijalta lukemani Leijonankesyttäjä, Kivenhakkaaja ja Majakanvartija. Ehkä tässä kirjassa naiviutta on hieman vähemmän kuin noissa kirjoissa. Muuten kirjan tyyli ja kerronta noudattaa hyvin tarkasti seuraajiansa. Fjällbacka-sarjaan kuuluvia kirjoja on tähän mennessä ilmestynyt suomeksi 10 kappaletta.

Kirjasarjan päähenkilö Erica Falck on palannut kotiseudulleen Fjällbackaniin selvittämään vanhempiensa kuoleman johdosta syntyneitä käytännön asioita. Kirjan aikana hän rakastuu ja ehtii olla merkittävässä roolissa myös yhden murhan selvittämisessä. Kirja taustoittaa myös Erican siskon Annan perhetragediaa, jonka seurauksia myöhemmissä kirjoissa käsitellään tarkemmin. Kirja on hyvin helppolukuista ja hieman koukuttavaa. Varmaan täytyy viidenteenkin sarjan kirjaan jossain vaiheessa tarttua.

Kirjan kanssa maistui chileläinen valkoviiini. Kuten aiempien Läckbergin kirjojen kanssa todettua, niin ruotsalaisten merenrantaan sijoittuvien dekkareiden kanssa sopii mielestäni erityisen hyvin yhteen valkoviini. Jokin punaviinikin saattaisi sopia, mutta se ehkä vaatisi, että lukiessa sään pitäisi olla talvinen. Monimutkaista ja monisäikeistä selittelyä...

Kyseinen viini on väriltään hennon kellertävää. Tuoksussa on greippiä ja aavistus yrttisyyttä. Maussa voimaisuutta ja greippiä sekä aavistus tammea. Viini on keskihapokas ja kuiva. Kirjan lukemisen lisäksi se maistui pestomarinoidun kanan ja rucolaparmesaanirisoton kanssa.

Viinin ja kirjan yhteensopivuus saavat arvosanaksi kolme plussan. Ihan ok:t yhdessä, mutta käyvät hyvin myös erikseen. Viini ehkä hieman turhan täyteläinen kevyen kirjan pariksi.

Jääprinsessa
kirjoittanut Camilla Läckberg
Schildts kustannus Oy
Porvoo 2011
357 sivua

Cono Sur single vineyard 23
Rulos del Alto Tiesin 2016
Valle del bio bio, Chile
12,99€ (Alkosta huhtikuu 2017)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!