sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Autarktis (kirjoittanut Tommi Liimatta)

Tommi Liimatan Autarktis on taidokkaalla kielellä kirjoitettu kolmen eri miehen tarina ja ajankuva. Tarinat sijoittuvat 1900-luvun kuluessa kolmeen eri ajanjaksoon. Yhdistävänä tekijänä kaikissa on vahva mieskeskeisyys ja pohjoisuus. Autarktis oli kaunokirjallisuuden Finlandia ehdokkaana 2017, jota kautta se päätyi myös omalle lukulistalleni.

Lukemisen jälkeiset ajatukset kirjasta ovat hieman sekavat. Toisaalta kirjoituskieli ja -tyyli on taidokasta ja kaunista. Sanat ja lauseet ovat aitoja. Mutta toisaalta juoni ja hahmot, Ruottikuumetta lukuun ottamatta, sekoittuivat oman lukemiseni aikana. Vaikka otsikot on kirjoitettu hahmoittain ja pääosassa heitä on vain kolme, niin silti onnistuin itseni sekoittamaan näiden välillä. Yritin lukea tarinoita ajatuksella ja keskittyneesti, mutta tapahtumien sekoittavuus tapahtui silti. Luettuani muiden blogi-kirjoituksia kyseisestä kirjasta, en ole ollut ainoa, jolle näin on käynyt.

Ruottikuume oli ainoa poikkeus näistä tarinoista. Ajallisesti se sijoittui johonkin 1970- ja 1980-luvuille. Se on kertomus pohjoisessa asuvasta suomalaisesta, joka lähinnä työn perässä reissaa Ruotsin ja Suomen väliä. Tuo tarina oli kohtalaisen mielenkiintoinen ja sen innoittamana jaksoin kirjan loppuun asti hyvin lukea.

Vaikka kaiken kaikkiaan mieskeskeisiä tarinoita on varmasti kirjoitettu ja kerrottu paljon enemmän kuin naiskeskeisiä, niin mielestäni tarinoita miehistä mahtuu silti yhä hyvin kirjallisuuteen. Tasa-arvoa kannattavana tuntuu, että välillä naiset "alempiarvoisesta" asemasta noustessaan liikaakin ovat onnistuneet valtaamaan alaa vain itselleen. Hyvä, että tarinankertojina ja kertomuksen kohteina on vielä myös miehiä.

Kirjan pariksi valikoitui ranskalainen punaviini Crafty Hedgehog Merlot Rouge. Viinin avautuminen vaatii aikaa ja parhaimmillaan se on mielestäni noin 20 asteisena. Sen tuoksussa on vivahdus tammisuutta ja marjaisuutta ja viinin täyteläisyys näiden makujen välillä on ihanteellinen. Marjoista mielestäni tunnistettavissa on puolukkaisuus ja tuore luumuisuus. Hapokkuutta ja tanniineja on miedosti. Viini maistui pekonilla terästetyn pasta bolognesen kanssa.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan kaksi ja puoli pistettä. Viini on selkeä ja helposti hahmotettavissa. Kirja ei tätä ole. Yhtenäistä näille on kuitenkin tyylikkyys ja taidokkuus, jota molemmista löytyy.

Aloitan tämän vuoden 2018 ensimmäisenä lukemani kirjan myötä Helmet 2018 -lukuhaasteen. En ole ennen Helmet-haasteisiin osallistunut, joten katsotaan kuinka käy. Kirja sopisi hyvin moneen kohtaan, mutta valinnan vaikeuden vuoksi, valitsen helpoimman eli ensimmäisen: Kirjassa muutetaan. Erityisesti koskee Ruottikuume-hahmoa, joka ei välillä paljon muuta tunnu tekevän kuin muuttavan ympäri Ruotsia ja Suomea paikasta toiseen.

Autarktis
kirjoittanut Tommi Liimatta
Like Kustannus Oy 2017
271 sivua

Terroir Vivants
Merlot Organic
Ranska 2016
11,40€ (Alkosta tammikuussa 2018)

Helmet lukuhaaste: 1. Kirjassa muutetaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!