lauantai 25. huhtikuuta 2020

Onnelliset ihmiset lukevat ja juovat kahvia (kirjoittanut Agnes Martin-Lugand)

"Onnelliset ihmiset lukeavat ja juovat kahvia" on kirjan nimenä niin ihana, että siihen oli pakko tarttua, kun ympärillä olevat uutiset tuntuvat paikoin ahdistavilta ja pelottavilta. Kuuntelin kirjan ulkoilun lomassa ja kirja sopi kuunneltavaksi hyvin. Kirjan  nimen taakse kätkeytyy raskas tarina, johon onneksi sisältyy paljon myös iloisia hetkiä. 

Ranskalainen, 1970-luvun lopulla syntynyt kirjailija Agnes Martin-Lugand, on itselleni uusi tuttavuus. Kirja on ilmestynyt ensimmäisen kerran vuonna 2012. Kun kirjaa ei aluksi julkaistu kustantamoiden taholta, päätti kirjailija julkaista sen omakustanteena Amazonin Kindlen kautta. Saavutettuaan suosiota tuota kautta, löytyi kirjalle nopeasti myös kustantaja. Kirja on nyt käännetty lukuisille kielille ja siitä on suunnitteilla Hollywood-elokuva. Kirjailija on myöhemmin julkaissut myös useita muita kirjoja, joista on suomennettu "Huolet pois, elämä on helppoa".

Elämä voittaa
Pariisilaisen kirjakahvilan omistajan Dianen elämä on suistunut pois raiteiltaan järkyttävän onnettomuuden jälkeen, jossa hänen puolisonsa ja lapsensa ovat menehtyneet. Diane on lukkiutunut tapahtuneen jälkeen neljän seinän sisälle, eikä pääse tapahtumien jälkeen jatkamaan elämässään millään tavoin eteenpäin. Valtaisen onnettomuuden ja sen aiheuttaman surun huomioiden hänen toimiinsa kohdistuu mielestäni aivan liian kovia paineita hänen lähipiiriltään. Nämä varmasti osaltaan hidastavat hänen yrityksiään päästä uudelleen elämänkulkuun kiinni.

Jossakin kohtaa hän onnistuu riuhtaisemaan itsensä irti uudesta synkeästä arjestaan ja  muuttaa Irlantiin, pieneen kylään, jossa ei tunne ketään. Pienten kylien asukkaat ovat tunnetusti kiinnostuneita ympäristöstään ja niinpä Diane tutustuu nopeasti paikallisiin. Uusien ihmisten, maisemien ja tapahtumien ansiosta menneisyys alkaa pikku hiljaa muuttua menneisyydeksi ja Diane löytää elämästään myös joitakin myönteisiä ja elämisen arvoisia asioita.

Kirja on, lähtökohdistaan huolimatta, rakkausromaani, johon sisältyy paljon henkistä kasvua, ihanaa ympäristöä ja kiinnostavia, vaikkakain ennalta-arvattavia tapahtumia. Kirja oli leppoisaa kuunneltavaa ja tarina oli kiehtova ja koukuttava. Voisin tulevaisuudessa kuvitella lukevani myös kirjailijalta suomennetun toisen teoksen.

Klassinen, takuuvarma italialainen
Kirjan kanssa maistoin italialaista Sangiovesen ja Merlot'n sekoitepunaviiniä LaSelva. Viini oli mukavan raikasta ja marjaista, mutta kuitenkin keskitäyteläistä. Siinä tuoksuvat ja maistuvat marjat olivat hieman eksoottisempia - ehkä boysenmarjaa ja karhunvatukkaa. Viinissä oli myös hiemat seetripuumaisuutta. Viini maistui napolilaisen pizzan kanssa ja seuraavana päivänä vielä paahtopaistin ja uunijuuresten ja paahdettujen viinirypäleiden kanssa. Viini on kokonaisuudessaan tasapainoinen ja mukava tuttavuus.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Molemmat ovat hyväntuulen tuttavuuksia, jotka sopivat hyvin näin kevään kynnykselle. Ne ovat keveitä, mutta eivät höttöisiä. Pitkän ajan vakavuus ja harmonisuus niistä puuttuu, mutta se ei näiden merkitystä missään nimessä vähennä. Suosittelen viiniä keväisten makujen pariksi, kirjaa ulkoiluhetkien tai vaikka pihatöiden lomaan ja ehdottomasti sopivat hyvin myös yhteen nautittavaksi. 

Helmet-lukuhaaste 2020: 45. Esikoiskirja

Onnelliset ihmiset lukevat ja juovat kahvia
kirjoittanut Agnes Martin-Lugand
suomentanut Kirsi Tanner
lukija Anu Vilhunen
Bazar Kustannus 2019
5h, 5min (kuunneltu äänikirjana)

LaSelva
Morellino di Scansano
Sangiovese, Merlot
Toscana, Italia 2018
14,49€ (Alkosta huhtikuussa 2020)




5 kommenttia:

  1. Minuun tämä ei oikein vedonnut. Tekstisi luettuani tulin kylläkin ajatelleeksi, että tämä voisi toimiakin kuunneltuna painettua kirjaa paremmin. Lukiessa häiritsi kankea ilmaisu aika paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi muuten hyvinkin olla, että tämä yksi harvoista kirjoista, joka toimii paremmin kuunneltuna kuin luettuna. Kuunnellessa kankea kieli ei ehkä häiritse yhtä paljon - selkeyden merkitys, kun silloin kasvaa. Mielenkiintoinen ja varmaakin paikkansa pitävä havainto sinulla 😊

      Poista
  2. Minulla on suosikeiksi merkattuna kirjailijan molemmat suomennokset äänikirjasovelluksessa, ajattelisin että toimisivat hyvin juuri äänikirjoina. Ehkä vähän samantyylisiä, kuin Jenny Colganin Uusia lukuja ja onnellisia loppuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jenny Colganin kirja ei ole vielä tutti. Tämä kepeähkö kirja, vaikka aihe vakava. Täytyy laittaa kuuntelu-/lukulistalle mainitsemasi kirja.

      Poista
  3. Tällä kirjalla on tosiaan mahdollisimman houkutteleva nimi! Taisin kuulla tästä joskus jotain kritiikkiä, enkä ole sitten tullut lukeneeksi tätä, mutta ehkä voisin kuitenkin kokeilla! Kylläkään en kuuntele äänikirjoja, mutta katsotaan miltä se luettuna vaikuttaa...

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!