tiistai 21. heinäkuuta 2020

Trumpin kansa (kirjoittanut Maria Annala)

Toimittaja ja Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala on kirjoittanut kirjan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ensimmäisestä vaalikampanjasta vuodelta 2016. Presidentin valinnan taustoihin Annala perehdyttää lukijaa sekä eri lähteisiin pohjautuvien faktatietojen että kolmen Trumpin kannattajan kautta. Kirja pyrkii etsimään vastauksia siihen, miksi noin puolet yhdysvaltalaisista on äänestänyt Trumpin maan 45. presidentiksi.

Esimerkkien voima
Kirjassa esitellyt kolme eri-ikäistä ja erilaisista taustoista tulevaa kannattajaa Alice, Brian ja Christianné, valottavat kukin osaltaan mikä heidät on saanut tukemaan Trumpin presidentti vaalikampanjaa. Miksi he ovat valmiita uhraamaan vapaa-aikansa Trumpin valinnan vuoksi ja millaisten haasteiden parissa he joutuvat toimimaan. Kaikkien perustelut ja syyt ovat inhimillisiä ja tuntuvat ns. oikeilta, vaikkakin osin hyvin amerikkalaisilta. Suomessa ja Euroopassa Trumpin vastaiset äänet ovat saaneet paljon tilaa mediassa, eikä kannattajien perusteluja juurikaan täällä kuulu. 

Vuoden 2020 presidentinvaalit
Kirja on kriittinen, mutta se antaa suomalaisesta valtamediasta poiketen äänen myös Trumpin puolustajille. Kirja on myös hyvin ajankohtainen, kun Trumpin ensimmäinen kausi presidenttinä on päättymässä ja vaalikampanja toiselle kaudelle alkamassa. Tilanne on hyvin mielenkiintoinen, sillä kaikki on oikeastaan mahdollista tulevien vaalien ja niitä mahdollisesti seuraavan vallanvaihdon kanssa. Median valtaa kansalaisten ajatteluun ja mielipiteen muodostukseen voi mielestäni pitää ratkaisevana. Se minkä yhtiön, konsernin ja äänenkannattajan lehtiä lukee ja kanavia katsoo, vaikuttaa varmasti suuresti myös äänestyspäätökseen - tietoisesti ja tiedostamatta. 

Mikäli Yhdysvaltain presidentin vaalit ja Trumpin suosion syyt kiinnostavat, kannattaa Annalan kirjaan tarttua. Asiat on esitelty selkeästi ja monelta kantilta. Kirjassa ei myöskään sorruta syyttämään tai liiaksi yleistämään asioita. Lukija saa annettujen tietojen pohjalta tehdä omat johtopäätöksensä. 

                                                            

Kesäistä marjaisuutta Rhonesta
Kirjan kanssa maistoin Rhonen alueelta, Ranskasta tulevaa punaviiniä. Viini on hyvin pehmeän marjaisa. Tuoksussa marjakimaran aloittavat kirsikka, mustaherukka ja puolukka sekä aavistus mansikkaa. Samat marjat jatkavat voimaakkaana myös maun puolella. Viini on keskitäyteläistä, siinä on hieman pehmeitä tanniineja. Viini sopii erinomaisesti lihaa tai kanaa sisältävän kesäisen salaatin pariksi. 

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Molempia on helppo tutustua ja ne antavat itsestään paljon. Molemmat ovat ajankohtaisia, mutta tuskin jäävät vuosikymmeniksi historiaan pohdituttamaan. Sopivat niin aurinkoiseen kuin vähän sateisempaankin kesäpäivään. 

Helmet-lukuhaaste 2020: 49. Vuonna 2020 julkaistu kirja

Trumpin kansa
kirjoittanut Maria Annala
Into Kustannus 2020
230 sivua

Ogier Cotes du Rhone
Gentilhomme 2018
Grenache, Syrah, Mourvedre, Greneache Noir
Rhone, Ranska
5,99€/0,375l (Alkosta heinäkuussa 2020)
                                                                            

1 kommentti:

  1. Trumpin kansa on kyllä vakuuttava ja on hyvä, että ääni annetaan nimenomaan Trumpin kannattajille – ehkä kirjan luettua ymmärtää ilmiötä vähän paremmin. Maailma on mullistunut aika tavalla kirjan julkaisun jälkeen, joten saapa nähdä, miten vaaleissa käy.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!