perjantai 8. heinäkuuta 2022

Samu Haber (kirjoittanut Tuomas Nyholm)


Samu Haberin luotsaaman Sunrise Avenuen parinkymmentä vuotta kestänyt tarina päättyy Olympiastadionilla pidettäviin konsertteihin heinäkuussa 2022. Lähestyvien konserttien innoittamana sain vihdoin kuunneltua Haberin mielenkiintoisen ja koskettavan kirjan. Hienon lisän tarinaan toi vielä se, että lukijana on Samu itse.

Kirja käy läpi Samu Haberin mielenkiintoisen ja tapahtumarikkaan henkilöhistorian. Espoosta kotoisin oleva Samu on kertomansa perusteella luottanut aina intuitioon ja halunnut näyttää aina vähintään itselleen kohdatessaan erilaisia mahdollisuuksia ja hakeutuessaan erilaisiin tilanteisiin. Hänen lapsuuteensa on vaikuttanut vanhempien ero, jonka vuoksi hän on ottanut paljon henkistä vastuuta pikkusiskostaan. Myöhemmin hän on kokenut olevansa hukassa tietämättä mitä haluaisi tehdä ja mihin kohtaan suunnata. Kitaraa hän on aina tykännyt rämpyttää, mutta ei ole sen suuremmin innostunut musiikin teoriaa nuorena opiskelemaan. 

Kun Samu kohtaa mahdollisuuden lähteä Espanjaan, hyvin hulppeisiin olosuhteisiin, myymään lomahuoneistoja, hän ei voi tilaisuudesta kieltäytyä. Homma ei ole aivan niin puhtoista kuin se päällepäin on saattanut aluksi näyttää ja myöhemmin Samu kohtaa tämän tiimoilta ongelmia. Oikeudenkäynnit ja tapahtumien selvittäminen varjostavat myös Samun myöhempää musiikkiuraa pitkään. 

Kirjan loppuosassa kerrotaan Sunrise Avenuesta ja sen menestyksestä ja työstä, jota menestyksen eteen on tehty. Henkilökemioiden kanssa on ollut haasteita, samoin levytyssopimusten ja erilaisten sivutapahtumien, joihin bändi on suostunut mukaan. Mukaan on mahtunut kuitenkin haasteiden lisäksi myös lukemattomia uskomattomiltakin kuulostavia tapahtumia ja kokemuksia, jotka varmasti ovat olleet kaikkien haasteiden arvoisia. 


Suurimpana yllätyksenä itselleni oli Haberin hallitseva rooli bändissä. Vaikka hän monessa kohdassa kirjaa korostaa, että kyseessä ei ole hänen bändinsä, vaan Sunrise Avenue, niin isot päätökset Haber on tehnyt itse tai ainakin ollut päätöksissä johtoasemissa. Valtavan koneiston pyörittäminen on ymmärrettävästi vaatinut veronsa ja väsyminen hommaan lienee yksi keskeisistä syistä siihen, että yhtiön tarina päättyy tässä vaiheessa. 

Henkilönä Samu Haberissa on mielestäni jonkin verran samaa kuin Jare Tiihosessa. Intohimo musiikin tekemistä kohtaan on molemmilla valtava. Kun jotain tehdään se tehdään täysillä, eikä kolhuilta aina voi välttyä. Haberin urassa Voice of Germanylla, ja muillakin tosi-tv ohjelmilla on ollut merkittävä rooli. Cheekin kohdalla mieleen tulee ainoastaan Vain Elämää, mutta toisaalta tuo ohjelma muuttikin sitten kerralla kaiken. 



Kaiken kaikkiaan hyvä kirja, joka tuli kuunneltua kesälomareissulla Ahvenanmaalla samalla nauttien Kökarin saarella valmistettua omenasiideriä. Peders Aplagårdin Ren Äppel Cider on raikas, mutta makeahko lähes alkoholiton siideri. Siideri oli ehkä aavistuksen kevyt koko kirjan kylkeen, mutta paikka paikoin kirja ja siideri täydensivät toisiaan hyvin. 

Helmet-lukuhaaste 2022: 35. Kirjassa on oikeudenkäynti

Samu Haber
kirjoittanut Tuomas Nyholm
lukija Samu Haber
Otava 2020
15h, 59min (kuunneltu äänikirjana)

Peders Aplagård
Ren Äpple Cider
Kökar, Åland
n. 5€ (ostettu suoraan tilalta kesäkuussa 2022)

1 kommentti:

Kiitos kommentista!