tiistai 8. lokakuuta 2024

Minun Ukrainani - kirjoittanut Maxim Fedorov


Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022. Saman vuoden toukokuussa Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa aloitti ulkomaankirjeenvaihtajana Maxim Fedorov. Hänen selkeät ja rauhalliset raporttinsa sodasta ovat tulleet television katsojille ja radion kuuntelijoille tutuiksi. "Minun Ukrainani" on Maximin ensimmäinen kirja ja siinä hän kertoo havaintojaan ja näkemyksiään sodasta ja Ukrainasta huomioiden oma historiansa ja kokemuksensa. 

Ulkomaankirjeenvaihtajat seuraavat ja välittävät tietoa paikan päällä suomalaisesta näkökulmasta. Olen aiemmin lukenut mm. pitkään Yhdysvalloissa ja nyt Kiinasta tietoa välittävän Mika Hentusen kirjan "Miehemme maailmalla". Ulkomaan kirjeenvaihtajien työ on hyvin mielenkiintoista ja arvostan kovasti heidän näkemyksiään ja omistautumistaan työlleen. Heidän kirjoihinsa ja muuhun materiaaliin on aina kiinnostavaa tarttua. Olen kuunnellut ulkomaankirjeenvaihtajien tuottamian podcasteja, joista seuraavaksi otan kuuntelulistalle Ylen nykyisen kirjeenvaihtajan Iida Tikan Yle Areenasta löytyvän "Mureneva maa" -sarjan. 

Henkilöhistoriansa puolesta Maxim Fedorov on myös kiinnostava, sillä hänen äitinsä on ukrainalainen ja isänsä venäläinen. Kirjassaan hän käy läpi asemaansa, historiaansa, tietotaitoa ja kokemuksiaan tästä lähtökohdasta käsin. Hän on aloittanut uransa Ylellä vuonna 2013 venäjänkielisten uutisten toimittajana ja Venäjän hyökkäyssodan alettua saanut tilaisuuden muuttaa Kiovaan ja raportoimaan sieltä tapahtumia. 

Olin kuuntelemassa Maxim Fedorovin haastattelua Töölön Kirjastossa syyskuun 2024 lopulla, jossa hän esitteli myös seuraavaksi julkaistavaa kirjaansa: "Sodan näyttämöt". Hän vastasi tilaisuudessa runsaslukuisen yleisön kysymyksiin ja esitteli näkemyksiään mm. sodan syistä, sen etenemisestä ja mahdollisuuksista sen loppumiseen. Hänen molempia kirjoja lukiessa tai kuunnellessa kannattanee pitää låhettyvillä Ukrainan karttaa, jotta tapahtumapaikoista ja niiden sijainneista saa enemmän irti. 

Tiivistettynä kirja on ajankohtainen, tarjoaa paljon yleistietoa ja sen kirjailija on hyvin mielenkiintoinen persoona, jonka seuraavaan kirjaan aion myös tarttua. 

Minun Ukrainani 
kirjoittanut Maxim Fedorov
Minerva 2023
7h, 17 min (kuunneltu äänikirjana)