Keski-ikäinen ruotsalainen mies kaipaa hieman tylsähköön elämäänsä muutosta ja useiden eri sattumien kautta ajautuu Intiaan. Siellä hän tapaa elämänsä rakkauden, mutta heidän tarinansa ei pääse kehittymään, osin olosuhteista johtuvista syistä. Tästä ja paljosta muustakin kertoo Mikael Bergstrandin "Delhin kauneimmat kädet". Luin kirjan pari vuotta sitten ja ihastuin siihen. Vaikka Intia maana tai ruotsalaisen miehen sielunelämä eivät ehkä kaikkein kiinnostavimpia aiheita itselleni ole, niin tarinan hyväntuulisuus, oikeellisuus ja totuudenmukaisuus kolahti. Teksti on soljuvaa ja sitä on mukava lukea.
Lukupinoni on tällä hetkellä suuri, ja kaipasin pientä ajatuksellista irtiottoa siitä ja hyväntuulista luettavaa. Niinpä lähikirjastoa kierrellessä käsiin sattui Bergstrandin jatko-osa "Sumua Darjeelingissa - ja teetä". Ja onneksi sattui. Jatko-osat eivät aina yllä ensimmäisen osan tasolle, mutta tämä pääsi kyllä hyvin lähelle.
Palattuaan edellisessä kirjassa Ruotsiin takaisin Intiasta, Göran Borg on aloittanut uuden elämän. Siihen kuuluu tiiviimpi yhteydenpito Linda-tyttäreen, uusi hieman puuduttava työ mainostoimissa, terapiassa käynti ja jalkapallon seuraaminen. Kun vanha ystävä Yogi Intiasta kutsuu Göranin Intiaan häihinsä, hän tarttuu tilaisuuteen ja lähtee kohti Delhiä. Yltiöoptimistisen Yogin kanssa peruspessimistinen Göran kokee jälleen erilaisia seikkailuja ja vaaratilanteita Intiassa. Kaikesta onneksi selvitään, mutta silti Intia ei tunnu miehelle aivan omimmalta paikalta ja hän palaa takaisin Ruotsiin.
Kirjassa minua kiehtoi erityisesti sen hyväntuulisuus, joka kuitenkin tuntuu hyvin totuudenmukaiselta. Intian vaihteleva kulttuuri ja hienosti luodut aavistuksen karikatyyriset hahmot ovat kiehtovia ja heidän seikkailuistaan lukemista ei malta lopettaa. Onneksi tähän sarjaan on tällä hetkellä olemassa vielä kolmas osa "Omenalaakson guru". Seuraavan kerran, kun tekee mieli lukea jotain kevyehköä ja positiivista, niin varmasti siihen tartun.
Kirjan kanssa maistoin etelä-Australiasta tulevaa Tempus Two Syrah -punaviiniä. Mukavaa, että kyseisen valmistajan viiniä löytyy nykyään Alkosta. Olen aikoinaan käynyt kyseisellä viinitilalla ja tilan viinit jääneet positiivisena mieleen. Viinin tuoksussa selkeästi havaittavissa eukalyptusta ja marjaisuutta - kirsikkaa sekä luumua. Viini on varsin täyteläistä ja hapokkuus antaa tasapainoa marjaisuudelle. Viinin tanniinit ovat pehmeitä. Viini sopisi varmaankin naudanlihan kanssa, itse maistoin sitä Manchego-juuston ja serrano-kinkun sekä juurileivän kanssa.
Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Molemmat ovat mukavan kevyitä ja raikkaita. Niistä on löydettävissä kuitenkin syvyyttä.
Sumua Darjeelingissa - ja teetä
kirjoittanut Mikael Bergstrand
alkuperäinen teos Dimma över Darjeeling
suomentanut Sanna Manninen
Bazar Kustannus 2016
391 sivua
Tempus Two
Shiraz 2016
Etelä-Australia, Australia
13,99€ (Alkosta marraskuussa 2018)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentista!