perjantai 28. joulukuuta 2018

Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia (kirjoittanut Lucia Berlin)


Lucia Berlinin novellikokoelman "Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia" läpikäynti oli todellinen työvoitto. Kuuntelin kirjan ensin, mutta ehkä en kyennyt keskittymään tarpeeksi tai sitten nämä novellit eivät vain sovi kovin hyvin kuunneltaviksi. Kokoelmaa oli kehuttu kuitenkin paljon, joten epäonnistuneen kuuntelun jälkeen päätin vielä lukea kirjan. Kirja koostuu yhtensä 25 Lucia Berlinin novellista - osa pidempiä ja osa lyhyempiä.

Suurin osa novelleista osui ja upposi. Erityisesti mieleen jäi kirjan nimeenkin päässyt "Siivojaan käsikirja" sekä "Ensi kertaa katkolla". Tarinat ovat karuja ja todenmukaisia. Asiat tapahtuvat ja ihmiset sopeutuvat muutoksiin, eivätkä turhaan yritä pyristellä muutoksia vastaan. Tämä ei kuitenkaan tee kirjasta synkkää tai surullista. Ehkä musta huumori ja arkirealismi ovat parhaita adjektiiveja kuvailemaan tarinoiden kulkua.

Lucia Berlinillä on hieno taito tiivistää tekstiä ja tarinaa. Sanoja ja kuvailuja ei ole liikaa, mutta tarinat eivät kuitenkaan jää missään nimessä kolkoiksi. Kirjailijan käyttämät ilmaisut vain ovat niin osuvat, ettei turhia selityksiä tarvita. Lukija (tai jossain tapauksessa kuuntelija) pääsee heti tunnelmaan mukaan. Hyvien tarinoiden lisäksi kirja on loistava esimerkki teoksesta, jossa päästään suoraan asiaan. Osa kirjan novelleista oli minulle vaikeasti hahmoteltavia. Vaikka monet paikat Meksikossa ja Yhdysvaltojen keskilännessä ovat tuttuja, niin henkilöiden ajatusmaailmat ja kulttuurit aiheuttanevat haastetta. Tämä seurauksena myös tarinat paikka paikoin kärsivät hieman sekavuudesta. Useimmat novellit ovat vain muutaman sivun mittaisia, joten ne lukee nopeasti. Ja vaikkei tarina miellyttäisi, niin kielikuvista ja sutjautuksista lukija pääsee näissäkin nauttimaan.

Kuuntelin kirjaa aluksi Uudessa Seelannissa ja siksi sen pariksi valikoitui naapurimaasta Australiasta tuleva marjainen punaviini. Eaglehawk Merlot on pehmeän marjainen - kirsikkainen ja vadelmainen. Siinä on eukalyptista hapokkuutta, mutta ei juurikaan tanniineja, jotka saattaisivat kokonaisuutta hieman tasapainottaa. Viini maistui kirjan lisäksi paikallisten juustojen kanssa.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan kolme pistettä. Viinissä on pehmeyttä ja raikkautta, jota ei varsinaisesti kirjasta löydy. Kirjasta sen sijaan löytyy sukkeluutta ja klassisuutta, jonka avulla se varmasti kestää viiniä paremmin aikaa. 

Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia
Kirjoittanut Lucia Berlin
Suomentanut Kristiina Drews
Kustannusosakeyhtiö Aula & co 2018
292 sivua 

Wolf Blass
Eaglehawk
Merlot 2017
n. 6€ (ostettu Uuden Seelannin supermarketista keväällä 2018)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!