lauantai 16. maaliskuuta 2019

Rouva C (kirjoittanut Minna Rytisalo)

Minna Rytisalon "Rouva C." herättää hieman ristiriitaisia tunteita. Tämä ei johdu kirjoittajasta tai kirjasta, vaan lukijasta. Lukijana minun on vaikea suhtautua oikeista ihmisistä tehtyihin fiktiivisiin kirjoihin. Pidän siitä, että tarinat ovat joko totta tai sitten kokonaan keksittyä, jotakin tuosta välistä on vaikea hahmottaa. Rytisalo onnistuu kuitenkin kirjassaan hieman helpottamaan suhtaumisvaikeuttani ja tutustuttamaan minut välimaaston kiehtovaan maailmaan.

Rouva C. kertoo Minna Canthista, mm. kirjailijasta ja kotiäidistä, joka haluaa tasa-arvoistaa yhteiskuntaa. Hänen vanhempansa ovat uskoneet koulutukseen ja sen luomiin tulevaisuuden mahdollisuuksiin, ja niinpä Minna on 1850-luvun Suomessa päässyt koulutielle, joka tuon ajan tytöille on ollut varsin harvinaista. Minna käy koulussa yhdessä hyvän ystävänsä Floran kanssa. Tytöt haaveilevat tulevaisuudesta, jossa he voivat itse vaikuttaa omaan elämäänsä. Päivittäiset ilot syntyvät tansseissa käymisestä ja hieman poikien ihailusta. Elämä puuttuu asioihin ja ystävyys muuttaa muotoaan, eikä koskaan palaa enää samanlaiseksi viattomaksi haaveiluksi ja tulevaisuudenuskoksi. Tyttöjen opettajana toimiva Ferdinand Canth ihastuu Minnaan ja jonkinlaisen piirittämisen jälkeen myös Minna ihastuu Ferdinandiin. Yhdessä he rakentavat hyvin tasa-arvoista ja rakastavaa parisuhdetta, johon kuuluu suuren lapsilauman lisäksi myös yhteisiä kirjallisia ja yhteiskunnallisia haasteita. Flora sen sijaan avioituu koulun vanhoillisemman opettajan kanssa ja "tyytyy" tuon ajan tavalliseen naisen asemaan, jonka tehtävä on huolehtia lapsista ja kodista. Muu elämä jää miehelle.

Minna Rytisalo on kirjaa varten tutkinut paljon Minna Canthia ja tuon ajan suomalaista yhteiskuntaa. Miehen ja naisen väliset roolit olivat nykyistä selkeämmät ja naisten oli vaikea päästä mm. opintielle tai kasvattaa ammatillista osaamistaan oikeastaan mitenkään ilman miestä. Ero nykyiseen on valtava. Lainsäädännöllisesti nainen ja mies alkavat olla asemiltaan onneksi jo hyvin lähellä toisiaan, kun tuohon aikaan naisella ei ollut oikeutta omaisuuteen, perintöön tms. ilman miestä (isää, puolisoa tai veljeä).

Kävin kuuntelemssa Minna Rytisalon haastattelua Helsingin syksyn 2018 Kirjamessuilla. Tuosta haastattelusta on jäänyt mieleen tupaten täynnä oleva sali innokkaita, lähinnä naispuolisia, kuuntelijoita. Rytisalo on tuossa tilaisuudessa ja monessa muussakin, sekä myös kirjan lopussa todennut, että tapahtumat ja henkilöt pohjautuvat jossain määrin todellisuuteen, mutta hän on lisäillyt ja muokkaillut niitä paljon. Taitelijalle toki kuuluu oikeus tähän, mutta lukijana se vaatii minulta paljon. Yritin jättää lukiessa taka-alalle ajatuksen siitä, että päähenkilö on tasa-arvoa vahvasti ajanut maamme merkittävimpiin kirjailijoihin ja koululaitoksen kehittäjiin kuulunut aikansa feministi, jonka syntymästä tulee 19.3.2019 kuluneeksi 175 vuotta. Tämän seurauksena kirjan lukukokemus muodostui lähes siirappisen romanttisen, elämän kestävän romanttisen rakkauden kertomukseksi. Edellä aikaansa eläneet päähenkilöt tuskastelivat vanhoillisen yhteiskunnan syövereissä. Tätä kautta he kohtasivat haasteita myös ystävyys- ja perhesuhteissa.

Kirja on kauniisti kirjoitettua ja siinä on ihania vertauskuvia ja napakasti ilmaistuja kannanottoja. Hahmot ovat uskottavia ja hyvin sympaattisia. Myös tarina on kaunis. Kirjaa lukiessa oli vaikea kuvitella sen sijoittuvan yli sadan vuoden taakse. Ehkä ajankuva ei ollut kovin selkeä, tosin sitä sen ei varmaan ollut tarkoituskaan olla. 

Kirjan kanssa maistoin mielenkiintoista tuttavauutta Etelä-Afrikasta. Puolen litran kruunukorkilliseen olutpulloon pakattu Shiraz-rypäleen viini on kevyehköä ja helposti maistajalleen avautuvaa. Sen tuoksussa on marjaisuutta (kirsikkaa, mansikkaa ja hieman puolukkaa) sekä paahteisuutta. Viinistä löytyy myös tammisia vivahteita. Viini maistuu hyvin seurustelujuomana tai vaikka punajuurikikhernepihvien ja nuoren brie-juuston kanssa. Viini on erinomaista hinta-laatusuhteeltaan.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan kolme ja puoli pistettä. Näissä molemmissa on paljon yritystä, joka varsin hyvin myös tuottaa tulosta. Molemmat vaativat nauttijoiltaan ennakkoluulottomuutta ja halua heittäytyä jonkin uuden ääreen. Kirjassa on enemmän sisältöä kuin viinissä.

Rouva C.
kirjoittanut Minna Rytisalo
Gummerus 2018
202 sivua (luettu E-kirjana)

Craft & Origin
Sustainable Shiraz 2018
Coastal Region, Etelä-Afrikka
7,90€ /0,5l (Alkosta maaliskuussa 2019)

1 kommentti:

  1. Sama täällä, minunkin on vaikea suhtautua romaaneihin, jotka sekoittavat todelliset henkilöt tai tapahtumat ja fiktion. Hyppäsin siis epämukavuusalueelleni, mutta Rouva C. valloitti, todellinen Minna Canth unohtui jonnekin taustalle ja nautin Rytisalon upeasta kerronnasta.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!