maanantai 4. maaliskuuta 2019

Pyydä luokse sun (kirjoittanut Albert Espinosa)


Ihanien pinkkien kansien väliin mahtuu koskettava kertomus espanjalaisesta nuoresta miehestä nimeltä Dani. Hän on kokenut elämässään paljon, myös vastoinkäymisiä. Niistä huolimatta hän on onnistunut säilyttämään pilkkeen silmäkulmassa ja rohkeasti menemään elämässä eteenpäin. Kirjan alussa Dani eroaa avopuolisostaan. Takana on pitkä suhde, joka pääasiassa on ollut onnellinen. Hitaasti aikaa myöten asiat ovat ajautuneet kuitenkin väärille raiteille ja pariskunta riitelee jatkuvasti samoista asioista, eikä tunnu pääsevän suhteessa eteenpäin. Eron jälkeen Dani lähtee selvittämään ajatuksiaan tarunhohtoiselle Caprin-saarelle.

Kirjan tarina on ihanan polveileva. Vaikka kirjassa ei sivuja ole paljon ja nämä vähätkin sivut lukee nopeasti, mahtuu kansien väliin mielenkiintoista kerrontaa. Danin kertomus polveilee ja ajautuu useasti sivupoluille - onneksi hyvin mielenkiintoisille sellaisille. Välillä pohditaan Danin lapsuutta, vanhempien kuolemaa, pakomatkaa ja toisaalta nielurisaleikkauksen aikana sairaalassa tavattua uutta tuttavuutta. Polveilevuudesta huolimatta asiat nivoutuvat loogisesti yhteen, eikä kirja mielestäni tunnu sekavalta.

Kirjan kanssa maistoin  italialaista Barbera-rypäleen punaviiniä. Viinin tuoksussa oli tyypillistä italialaista yrttistä marjaisuutta, johon sekottui aavistus tammisuutta. Viinin maussa esiin nousi punaherukkaisuus, luumuisuus ja hento kirsikkaisuus. Viinissä oli happoja ja pehmeitä tanniineja. Viini oli kaunis kokonaisuus, joka jaksoi hyvin kantaa läpi tuoksun ja maun aina jälkimakuun saakka. Viini maistui kirjan lisäksi sienitäytteisten raviolien, tuorepeston, kirsikkatomaattien, rucolan ja parmesan-raasteen kera.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Molemmissa on aitoa konstailematonta kauneutta, joka kestää aikaa. Kirja on monisyisempi kuin viini ja sen tasojen vaihtelu tekee siitä viiniä mielenkiintoisempaa.

Helmet lukuhaaste 2019: 43. Kirja seuraa lapsen kasvua aikuiseksi

Pyydä luokse sun
kirjoittanut Albert Espinosa
suomentanut Satu Ekman
espanjankielinen alkuteos Si tu me dices ven lo dejo todo ... pero dime ven
Bazar Kustannus 2015
152 sivua

Rossofuoco Barbera d'Asti
Biologico 2017
Piemonte, Italia
13,98€ (Alkosta helmikuussa 2019)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!