tiistai 10. joulukuuta 2019

Kirjabloggaajien joulukalenteri 2019: 10. luukku


14 yötä jouluun! Joulukuun alusta asti olemme saaneet lukea ihania kirjasuosituksia ja jouluisia tunnelmia Kirjabloggaajien joulukalenterista. Luukun 9 avasi Kirjojen kuisketta -blogi  ja huomenna 11. luukku aukeaa Kartanon kruunamaton lukija -blogissa. Listaus Kirjabloggaajien joulukalenteriin osallistuvista blogeista löytyy Oksan hyllyltä -blogista. Luettua ja maistettua -blogi osallistuu tänään kalenteriin kirjoituksella koskien yhtä joulun kohokohtaa eli hyvää ruokaa ja juomaa.

Reseptikirjat ovat ruoanlaittajan ja nauttijan aarreaittoja, joista löytyy niin uusia ideoita kuin tietoa raaka-aineista ja valmistustavoista. Tietenkään uusia ruoanvalmistustapoja unohtamatta. Reseptikirjoja ilmestyy vuosittain satoja eri teemojen ja kokkailijoiden ympärille. Suomalaiset puhtaat raaka-aineet ja ruoaksi valmistettavien eläinten kaikkien mahdollisten osien hyödyntäminen ovat Markus Maulavirran uusimman keittokirjan: "Unohtuiko jotain?" -kirjan keskiössä.

Markus Maulavirta on tullut tunnetuksi useiden suomalaisten huippuravintoloiden keittiöpäällikkönä, Enkelten keittiö ja Kokkisota -ohjelmista, keittokirjailijana sekä luonnonläheisten ruokien ja reseptien valmistajana että myös eräoppaana. Hänen uusin, syksyllä 2019 ilmestynyt reseptikirjansa "Unohtuiko jotain?", on koottu Suomesta löytyvistä metsä- ja kotieläimistä koostuvista resepteistä.

Erityisesti kaupunkilaisia pidetään välillä erkaantuneina syömänsä ruoan alkuperästä. Fileitä ja jauhelihaa ostetaan paistovalmiina supermarketista, mutta harvoin tulee pohtineeksi, kuinka ruhon muut osat hyödynnetään. Miten ruokahävikkiä saataisiin pienennettyä ja hyödynnettyä kaikki mahdollinen eläimestä saatava raaka-aine ruoanlaitossa.

Kirjassa käydään läpi arkisia, mutta ruokapöydässä harvinaisia eläimiä ja kuinka niistä voidaan valmistaa herkullista ja ympäristöystävällistä syötävää. Teos on jaoteltu useaan osaan seuraavien teemojen mukaisesti: metsän eläimiin: oravat, jänikset, karhut ja hirvet; metsälintuihin: kyyhkyt, sorsat, metsot/teerit ja marjarastastaat; kotieläimiin: kanat, siat, härät/lehmät, pässit; kaloihin: särjet, hauet, lahnat, lohet sekä kasvikset. Kirjasta löytyy paljon reseptejä ja ideoita myös kasvislisukkeisiin.

Kirjaan tutustumisen jälkeen minulla menisi edelleen varmaankin sormi suuhun, mikäli pitäisi itse valmistaa alusta saakka jäniksenkruunu tai karhunkämmen. Toisaalta ennen kirjan lukemista en ollut näistä nähnyt edes kuvia, joten kirja onnistuu tarjoamaan paljon uutta ajateltavaa kaltaiselleni kaupunkilaiselle. Kirjaan on laajan valokuvituksen ottanut Tuukka Kouri. Kuvat lisäävät hienosti tunnelmaa ja selvennystä tekstin lomaan. Kirja sopii kenelle tahansa yleissivistyksenä maamme eläimistä, mutta erityisesti pukinkonttia silmällä pitäen, uskoisin sen ilahduttavan kotimaisen ruoan arvostajaa, kokeilunhaluista kokkia että itse ruokansa metsästävää. Kirja on selkeä ja helppolukuinen ja sopii hyvin selailtavaksi osa kerrallaan.

Kirjan pariksi valikoitui kirjan teeman mukaisesti suomalainen tuote - Lapin Panimon olut "Lapin Joulu". Rovaniemellä sijaitseva panimo valmistaa useita hyvin erilaisia oluita. Nyt joulusesongin ajan heillä on valikoimissa tumma jouluolut, jonka mainostetaan sopivan hyvin yhteen perinteisten jouluruokien kanssa. Olut on väriltään vaaleampaa kuin tummimmat maistamani oluet. Maussa on vahvaa maltaisuutta ja humalaa. Maku ei kuitenkaan ole tympeän pistävä vaan siinä on raikkautta. Jälkimaku on pitkä, mutta myös keveähkö. Maistoin olutta vain sellaisenaan kirjan kanssa, mutta uskoisin sen sopivan hyvin yhteen jouluisten laatikoiden ja perinteisen kinkun kanssa.

Kirjan ja oluen yhteensopivuudelle annan neljä ja puoli pistettä. Molemmat ovat aidon suomalaisia. Ne ovat ennakkoluulottomia, mutta kuitenkin lukija- ja maistajaystävällisiä. Kirjan reseptit ja teoria jäänevät mieleen huomattavasti pidempään kuin oluen makumaailma.

Unohtuiko jotain?
kirjoittanut Markus Maulavirta
kuvat Tuukka Kouri
toimittanut Jari Etelälahti
Marcuisine Oy 2019
159 sivua

Lapin Joulu
Lapin Panimo Oy
vesi, ohramallas, humala, hiiva
Rovaniemi, Suomi
5,3%
4,50€/0,33l (marraskuussa Ylläkseltä Jounin K-Kaupasta)




8 kommenttia:

  1. Joulu joutuen tulevi. Päivät kuluvat kuin siivillä joulukuussa. Tämä kirja on varmasti monelle miespuoliselle kokille mainio joululahjavinkki. Oluista en tiedä mitään, kun en ole koskaan maistanut.

    VastaaPoista
  2. Olisivatpa päivät kuluneet pimeän marraskuun aikana yhtä nopeasti kuin nyt joulukuussa :-)

    Sopii hyvin myös sellaisille miehille, jotka eivät itse keittiössä päivittäin kokkaile, mutta joita ruoka kiinnostaa.

    Eivät oluet minunkaan erikoisalaani ole, mutta muutaman kerran vuodessa tulee niitä maisteltua. Erityisesti mieleeni ovat kevyet alkoholittomat oluet, joita nykyään on kauppojen valikoimissa paljon erilaisia.

    VastaaPoista
  3. Kiinnostava ruoka- ja juomapostaus! Oravat ja vastaavat taitaisivat jäädä minulta tappamatta ja kokkaamatta, mutta jos joku muu tarjoaa, voin kyllä maistaa :) Oluista minäkin olen aika pihalla, mutta kerran kauan sitten olen maistanut jotain tummaa olutta, joka oli yllättävän hyvää. Tietenkään en vain enää yhtään muista, mitä se oli, joten makuelämystä on vaikea lähteä uusimaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä makukokemuksissakin aika kultaa muistoja :-) Hetki, tunnelma ja ympäristö vaikuttavat yllättävän paljon ruoka- ja makuelämyksiin - ja miksei myös lukukokemuksiinkin.

      Poista
  4. Varmasti sivistävä ja mielenkiintoinen kirja. Voisin tuota ihan uteliaisuudesta selailla, mutta en taida varsinaisesti olla kohderyhmää. Mutta yleissivistävässä mielessä kirja varmasti sopii yhdelle sun toiselle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä mikä varsinaisesti on tämän kirjan kohderyhmää - ihan kaikille varmasti sopii tutustuttavaksi 😊

      Poista
  5. Meillä mies hoitaa kokkaushommat, ja häntä voisi hyvinkin kiinnostaa tämä kirja. Vaikuttaa selvästi hieman erilaiselta ruokakirjalta. Me tyydytään kyllä yleensä ihan kaupan valmiisiin (tylsiin) lihatuotteisiin, mutta kalojen suhteen ollaan ehkä vähän alttiimpia kokeilemaan uutta sen mukaan, mitä nyt sattuu kalatiskillä olemaan. Kiva kirjavinkki! Ja luulen, että tuo olut maistuisi myös miehelleni, vaikka hän on yleensä enemmän saksalaisten ja belgialaisten vaaleiden oluiden ja vehnäoluiden ystävä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monia kirjassa olevia raaka-aineita on tavallisen tallaajan ilman metsästäviä kavereita vaikea löytää. Mutta, kun joskus vaikka karhua tai jänistä jossain tarjotaan, on varmasti tämän kirjan myötä niiden makumaailmaan enemmän kiinnostusta tutustua. Minua viehätti kirjan aitous ja maanläheisyys. Se ei yritä esittää mitään mutkikkaampaa.

      Poista

Kiitos kommentista!