tiistai 24. joulukuuta 2019

Westend (kirjoittanut Suvi Vaarla)

Suvi Vaarlan ensimmäinen romaani "Westend" on ruohonjuuritason kertomus 1980-luvun nousuvuosista ja niitä seuranneista 1990-luvun lamasta. Kuinka nopeasti vaurastuneelle perheelle käytännössä käy, kun velkaa ei enää pankista lisää saakaan ja kaikki alkaa varmasti ja nopeasti romahtaa? Miten tuon ajan lapset ja nuoret ovat ajan kokeneet?

Raha vaikuttaa kaikkeen?
Yllä oleviin kysymyksiin saa vastauksen Vaarlan mielenkiintoisesti ja koukuttavasti kirjoitetusta romaanista "Westend". Suomalaisittain keskiluokkainen perhe muuttaa Espoon Tapiolasta "paremmalle" asuinalueelle Westendiin, kun isän rakennusalan yrityksellä menee hyvin.  Perheen tytär Elina ystävystyy naapurin tytön kanssa. Lama iskee, ja isä menettää yrityksensä ja saa tilalle jatkuvasti kasvavan velkakierteen. Kirjan kertojana on perheen Elina-tytär. Hänen kauttaan peilataan vanhempien taloudellista ja henkistä kriisiä, jota sekä hyvät että huonot vuodet aiheuttavat. Elina tutkailee oman perheensä tilannetta suhteessa naapurintyttöön Sandraan ja tämän perheen tilanteeseen, johon lama ei samalla tavalla vaikuta.

Kirjan aihe on raskas ja laman kohtalot sekä kirjassa, että todellisuudessa ovat kovia. Toisaalta lama on usein opettanut ihmisiä arvostamaan oikeasti tärkeitä asioita. Se on rauhoittanut menoa ja yhteiskuntaa. Kunhan vain muistettaisiin historia myös uusilla nousukausilla. Kirja on hyvin kirjoitettu ja mielestäni totuudenmukainen, mutta ei liian raskas kuunneltavaksi. Asioita, kun voi katsoa erilaisten silmälasien kautta. Kuuntelin kirjan ja se aukeni hyvin muutenkin kuin luettuna.

Keskitäyteläistä Australiasta
Kirjan kanssa maistoin Australian Hunter Valleysta tulevaa shiraz-rypäleestä valmistettua punaviiniä. Hunter Valley on Sydneystä parisen sataa kilometriä luoteeseen sijaitseva viininviljelysalue, joka tuottaa maultaan merkittäviä viinejä, mutta tuotantomäärät ovat nykyisin vähäisempiä, kun eteläisestä Australiasta tulee paljon suurilla määrillä tuotettuja viinejä. Olen viettänyt alueella kuukauden verran useita vuosia sitten tutustuen alueen vaihteleviin viinitiloihin.

Viini on australialaiseksi shiraz-rypäleeksi keskitäyteläistä, ei siis liian tuhtia. Täyteläisyyttä lisää hieman viinin luumumaisuus ja hilloisuus sekä mausteisuus. Viini maistui sienirisoton ja broilerin kanssa. Tyylikäs kokonaisuus, joka varmasti sopii myös talvisina päivinä nautittavaksi.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan kolme ja puoli pistettä. Viini on hyväntuulinen kokonaisuus, jonka makuelämystä ei mikään oikein voi pilata. Kirja käsittelee sopivalla konkreettisuudella talouden syklisyyttä. Molemmat ovat laadukkaita ja aitoja.

Westend
kirjoittanut Suvi Vaarla
lukija Krista Putkonen-Örn
WSOY 2019
8h, 41min (kuunneltu äänikirjana)

Grass Roots
Shiraz 2018
Hunter Valley, Australia
13,50€ (Alkosta syyskuussa 2019)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!