perjantai 14. helmikuuta 2020

Viiniköynnöksen kasvatus Suomessa (kirjoittanut Juha Karvonen)

Saan varsin usein, ainakin omasta mielestäni, loistavia ideoita. Innostun niistä hetkellisesti ja kehittelen niitä hetken mielessäni. Suurin osa ideoista jää toteutumatta huomatessani pienen pohdiskelun jälkeen ne tavalla tai toisella toimimattomaksi. Tämä ei ole huono juttu, sillä ideointi jo itsessään on innostavaa ja saa mielen tuntumaan virkeältä.

Tuusulassa viiniköynnöksiä kasvattanut Juha Karvonen on kirjoittanut useampia kirjoja viinin viljelemisestä Suomessa. Hän on perehtynyt viininviljelyyn perinpohjaisesti ja tietää mistä kirjoittaa. Ennen kirjan lukemista olin itsekin ideoinut pienen pienen viiniviljelyksen kasvatuksen kokeilusta. Kirjan lukemisen jälkeen tuo haave ehkä muuttui hieman epärealistisemmaksi, mutta ei ainakaan vielä täysin kadonnut.

Viinin kasvatusta kokonaisvaltaisesti
Kirja on selkeästi koottu ja jäsennelty. Se käy hyvin seikkaperäisesti läpi viiniköynnöksen viljelyä sekä Euroopassa että myös Suomessa, jossa viljelijöitä on vain hyvin vähän. Kirjassa lähdetään liikkeelle viinin historiasta, oikeanlaisesta kasvumaaperästä, sen tutkimisesta, lannoittamisesta, istutus- ja kasvatusprosessista. Kirja päättyy Suomessa viljeltävän viiniköynnöksen mahdollisuuksiin koti- ja ulkomailla. Mikään edellä mainittu vaihe ei ole helppo ja pieleen meno mahdollisuuksia on huomattavasti enemmän kuin mahdollisuuksia onnistumiseen.

Kirja ei ole pessimistinen, vaan realistinen. Viininviljelyä Suomessa, tai missä tahansa muuallakin, suunnittelevan täytyy perehtyä tarkasti asiaan. Pelkkä taimen istuttaminen ja syksyllä sadon korjaaminen, eivät aivan riitä, vaan elävän köynnöksen kasvattamiseksi ja siitä edelleen maistuvan viinin aikaansaamiseksi vaaditaan aika paljon muutakin. Suomen ilmastoon sopivia hybridi-lajeja on kehitelty ja ilmastonmuutoksen aiheuttama lämpötilan nousu kasvattavat sadon onnistumismahdollisuuksia myös täällä.

Kemiaa ja biologiaa
Juha Karvosen kirjoittama teos on tietokirja, jossa on jonkin verran mukana myös hänen omia kokemuksiaan. Asiapitoinen teksti on selkeää, vaikkakaan oma kiinnostukseni ei aivan riitä tarkempiin biologisiin ja kemiallisiin vaiheisiin, joita kasvattamiseen liittyy. Aiheesta kiinnostuneelle kirja on kuitenkin loistava käsikirja. Omat romanttiset kuvitelmani viininköynnöksen viljelystä muutamana kesäviikonloppuna kaukana kotoa, kirja onnistui muuttamaan realistiseksi.

Kirjan kanssa maistoin klassista samppanjaa. Tyylikkäillä ja maltillisen pienillä kuplilla varustellun kuohuvan tuoksussa oli sitruksisuutta ja pyöreää pähkinäisyyttä. Maussa hento omenaisuus, rohkea sitruksisuus ja pehmeä pähkinäisyys nousivat voimakkaimpina esille. Tämäkin samppanja on kaikin puolin sopusuhtainen kokonaisuus, jonka ulkonäkö, tuoksu, maku ja jälkimaku kantavat kaikki eteenpäin tyylikkään suoralinjaisesti. Kirjan lukemisen jälkeen myös arvostus viininviljelijää kohtana nousi entisestään.

Kirjan ja samppanja yhteensopivuudelle annan neljä pistettä ja plussan. Molemmat ovat selkeitä ja virheettömiä, ehkä jopa hieman yllätyksettömiä. Kuohuva antaa paljon toivoa ja uskoa, kirjassa nämä piirteet jäävät enemmän taustalle.

Helmet-lukuhaaste 2020: 20. Luonnon monimuotoisuutta käsittelevä kirja

Viiniköynnöksen kasvatus Suomessa
kirjoittanut Juha Karvonen
Mediapinta 2010
257 sivua

Pannier
Selection Champagne Brut
Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier
AC Champagne, Ranska
19,49€/0,375l (Alkosta joulukuussa 2019)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!