sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Seitsemän veljestä (kirjoittanut Aleksis Kivi)

2.2.1870 eli 150 vuotta sitten julkaistiin Aleksis Kiven kirjoittama "Seitsemän veljestä", jota voidaan perustellusti pitää yhtenä kansakuntamme keskeisimmistä teoksista. Kirja ei ilmestyessään saavuttanut suurta suosiota, vaan sen merkitys Suomen kirjallisuuden merkkiteokseksi on kasvanut historian saatossa. Alun perin kirja julkaistiin neljänä novellikokoelmana ja vasta vuonna 1873, vuosi Aleksis Kiven kuolen jälkeen, se julkaistiin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kustantamana.

Kirja kertoo, nimensäkin mukaisesti, seitsemästä veljeksestä. Ikäjärjestyksessä, vanhimmasta nuorimpaan, he ovat Juhani, Tuomas, Aapo, Simeoni, Timo, Lauri ja Eero. Veljekset ovat jääneet orvoiksi ja asuvat kaukana muista erakoituneina. Lukutaidottomuus, eristyneisyys ja seitsemän miehen aatteet ovat muokanneet heistä juroja. Jokaisella veljeksellä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Luonteeltaan he ovat yllättävän erilaisia ottaen huomioon, että ovat eläneet tiivisti keskenään.

Merkkiteos
Seitsemän veljestä -kirjan olen lukenut muistaakseni yläasteella. Omalla tavallaan se on vaikuttanut, mutta ennen kirjan juhlavuotta en ole tullut tarttuneeksi siihen uudelleen. Tarina on polveileva, ja vaikka kerronta on yllättävän modernia, vaatii juonen seuraaminen pitkäjänteistä keskittymistä. Taitoa, joka 2020-luvun ihmiseltä on katoamassa.

Höyryolut
Kirjan pariksi valikoitui, toiseksi vanhimman veljeksen Tuomaksen nimen mukainen olut. Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan valmistama höyryolut on maltainen, mutta kuitenkin kevyehkö. Höyryolut on käytetty perinteisesti valmistettavia pintahiivaoluita korkeammassa lämpötilassa. Tämä valmistustapa antaa oluelle usein hedelmäisemmän maun, kuin lagereille on tavallista. Valmistusmenetelmän katsotaan syntyneen Yhdysvalloissa 1800-luvulla.

Tuomas höyryolut on valmistettu 25 vuoden ajan Olutliiton taholta myöntämän "Hyvä Tuomas" -kiertopalkinnon kunniaksi. Olut on tummahkoa ja kuohu maltillista. Maussa on runsaasti hedelmäisyyttä sekä ruista. Maltaisuutta on, mutta se ei peitä alleen oluen muuta makumaailmaa. Olut maistui hyvin raikkaan salaatin ja hapanjuurileivän kanssa.

Perinteikkäät piirteet
Kirjan ja oluen yhteensopivuudelle annan neljä pistettä ja plussan. Molemmat henkivät perinteitä, mutta eivät ole paikalleen jämähtäneitä, vaan onnistuvat antamaan ajattelemisen aihetta myös pitkän ajan päähän. Oluessa on kirjaa enemmän twistiä ja kokeilunhalua.

Helmet-lukuhaaste 2020: 1. Kirja on vanhempi kuin sinä

Seitsemän veljestä
kirjoittanut Aleksis Kivi
Gummerus Kustannus 2009
alunperin ilmestynyt Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kustantamana 2.2.1870
336 sivua

Tuomas Höyryolut
Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
vesi, ohramallas, humala, hiiva
5,0% alk.
n. 3,50€/0,33l (Alepasta tammikuussa 2020)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!