sunnuntai 23. helmikuuta 2020

Epätavallinen lukija (kirjoittanut Alan Bennett)

Mitä tapahtuu, kun Englannin kuningattaren corgit karkavat ja kuningatar saa ne kiinni Westministerin linnan pihalta, jossa on samaan aikaan kirjastoauto käymässä? Kuningatar kokee velvollisuudekseen käydä kirjastoautossa, eikä kehtaa lähteä sieltä lainaamatta kirjaa. Lukuharrastusta innoittaa entisestään palatsin keittiössä työskentelevä ja kirjoista hyvin tietävä nuori mies.

Epätavallinen lukija on hieman satiirinen kirja uusien asioiden löytämisestä ja niihin uppoamisesta. Kun ihminen sattumalta löytää mielenkiinon kohteen, jonka ei ole aiemmin uskonut olevan lainkaan kiinnostava, voi lähes kaikki ympärillä oleva tuntua muuttuvan. Aina nämä muutokset eivät lähipiiriä miellytä. Uudet asiat antavat erilaisia näkökulmia maailmaan ja asioihin. Oli sitten Englannin kuningatar tai suomalainen maanviljelijä.

Viittauksia kirjailijoihin
Kuten kirjan nimi hieman antaa olettaa, käsitellään teoksessa jonkin verran kirjallisuutta. Kuningatar saa suosituksia lukea eri tyylien kirjallisuutta yleisesti tunnetuilta kirjailijoilta. Välillä hyvän kirjan lukemista ei malttaisi jättää kesken ja kirjoja tulee luettua oman kodin lisäksi myös ruokaillessa tai matkustaessa. Myös kuningatar on kirjassa saman haasteen edessä. Hän on kehittänyt taidon lukea kirjaa samalla, kun matkustaa kärrykyydillä hurraavien faniensa joukossa. Kirjalaatikon unohtuminen kotiin valtiovierailulta on puolestaan vaarassa pilata koko matkan.

Idean kirjan lukemiseen sain Kirjarikas elämäni -blogista. Seuraan jonkin verran Englannin kuninkaallisia ja on mukava lukea välillä heitä koskevaa kirjallisuutta. Kun kyseessä vielä oli tunnetun englantilaisen Alan Bennetin ensimmäinen suomennettu satiiriteos ja sivumääräkin oli hyvin kohtuullinen, oli kynnys kirjan lukemiseen matala. Mielestäni kirja on kiva, hyvänmielen kirja, ja hieman erilaista kirjallisuustyyliä kuin yleensä luen. Vaikka sivuja  kirjassa on vain reilu sata, meni kirjan lukemiseen kuitenkin yllättävän paljon aikaa.

Cremant-kuohuvaa Jurasta
Kirjan pariksi valikoitui, kuninkaallisillekin sopiva, ranskalainen Cremant-kuohuviini. Kuohuvassa on helmeilevän keyyet kuplat ja väri on raikkaan kellertävä. Maussa on sitruksisuutta ja päärynäisyyttä. Viinissä on myös kypsyyden tuntua ja voimaisuutta, vaikka se onkin hapokas ja kuiva. Viini maistui kirjan lisäksi itsetehtyjen blinien kanssa.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan kolme ja puoli pistettä. Molemmat ovat perinteisillä asioilla hieman leikitteleviä. Erityisesti kirjasta puuttuu syvyyttä ja myös pitkäjänteisyyttä. Mukavat nautittavat ja muistuttavat pian alkavasta keväästä.

Helmet-lukuhaaste 2020: 15. Fiktiivinen kertomus, jossa mukana todellinen henkilö

Epätavallinen lukija
kirjoittanut Alan Bennett
suomentanut Heikki Salojärvi
Basaam Books 2008
115 sivua

Charles de Fere
Cremant du Jura Brut
Chardonnay, Pinot Noir
AOC Jura, Ranska
14,98€ (Alkosta helmikuussa 2020)

1 kommentti:

  1. Itse en seuraa kovin paljon kuninkaallisten elämää, mutta tämä kirja oli kyllä piristävä tuttavuus, juuri sellainen rento hyvänmielen kirja. Kiva kun löysit sen blogistani!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!