tiistai 29. kesäkuuta 2021

Rajamaa (kirjoittanut Terhi Kokkonen)


Laulaja ja sanoittaja Terhi Kokkosen esikoisromaani "Rajamaa" on saanut erilaisissa arvosteluissa ja myös kirjablogeissa paljon kiitosta. Teoksella Kokkonen voitti Helsingin Sanomien vuoden 2020 esikoiskirjapalkinnon. Olen aina pitänyt Ultra Bran ja Scandinavian Music Groupin kekseliäistä lyriikoista, joista monen takana on Terhi Kokkonen. Tämä Lappiin sijoittuva, psykologiseksi trilleriksi luonnehdittu romaani, vaikutti taustatietojen perusteella hyvin kiinnostavalta ja odotukseni sen suhteen olivat korkealla. 

Pariskunta-matkaa Lapissa viettäneet Karo ja Risto joutuvat paluumatkalla auto-onnettomuuteen. Tämän seurauksena heidän kotiinpaluunsa viivästyy joitakin päiviä ja he joutuvat jäämään läheiseen lomakylään. He päätyvät odottamaan kotiinpaluuta hieman eristyksissä sijaitsevaan omalaatuiseen lomakylä "Arctic Mirageen". Ristolle lisäpäivät eivät tuota ongelmaa, mutta Karo haluaisi päästä mahdollisimman pian takaisin kotiin. Lomakylän ilmapiiri on jollakin tavoin painostava, vaikkei lukija pysty tälle mitään yksittäistä syytä nimeämäänkään. Tunnelman luonti onnistuu kirjassa hienosti.  

Kotiinpaluun odottelu lomakylässä saa pariskunnan pinnan alla olevat tunteet nousemaan esiin ja tunnelman kiristymään. Aiemmin heillä ei ehkä ole ollut samalla tavoin aikaa tai mahdollisuutta käsitellä onnelliselta vaikuttavan suhteen piilossa olevia painostavia asioita. Kokkonen käsittelee tunnelmaa mielenkiintoisesti ja ennalta vaikeasti arvattavasti. Tarinassa teemoina ovat niin eristyneisyys, turistin silmissä näkyvä, ei ehkä aidoin lappilaisuus sekä jonkinlainen yleinen vinksahtaneisuus.

Kirjassa on paljon onnistuneita kohtia ja sen yksityiskohdissa on oltu tarkkana. Kokonaisuus ei tyylillisesti ole kuitenkaan aivan omaan makuuni. Olen ehkä selvempien tarinoiden tai juonellisempien kirjojen ystävä. Mikäli kaltaiseni lukija haluaa kokeilla hieman oman mukavuusalueensa ulkopuolelle menevää kirjaa, on tämä kuitenkin hyvä valinta laadukkaan ja harkitun tekstin sekä mielenkiintoisen tapahtumaympäristön vuoksi.  

Helmet-lukuhaaste 2021: 35. Kirja, jonka ilmestymistä olet odottanut

Rajamaa
kirjoittanut Terhi Kokkonen
Otava 2020
191 sivua  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!