maanantai 28. kesäkuuta 2021

Vaihtuvia maisemia (kirjoittanut Kati Kelola)


Koronan myötä lentomatkailun määrä romahti. Matkailun määrän vähentyessä viimeisen lähes puolentoista vuoden ajan, on moni varmasti alkanut pohtimaan oman lentämisen tarpeellisuutta ainakin entiseen määrään verrattuna. Ilmastonmuutos on omiaan lisäämään aiheen ajankohtaisuutta ja kiinnostavuutta. Freelance-toimittaja Kati Kelola tarjoaa kirjassaan "Vaihtuvia maisemia" lukuisia muunlaisia tapoja ja ajatuksia matkantekoon kuin kiireessä toiselle puolelle Eurooppaa tai maailmaa matkaaminen. 

Ensimmäisen kerran kirja tuli vastaani Ylen Aamu-TV:ssä keväällä 2021 ja sen jälkeen olen huomannut useita artikkeleita ja arviointeja kirjasta. Kirja sopii hyvin sekä seuraavia matkoja suunnitteleville että nojatuolimatkailusta nauttiville. Iloisena myös huomasin, että aika monia Kelolan suosittelemia matkoja olen itsekin tehnyt ja niiden myötä rohkeus uudenlailla tehtäviin matkoihin on kasvanut. Ehkä pyörämatkaa jonnekin päin Eurooppaa voisi olla mielenkiintoista tulevaisuudessa kokeilla, lukuisia kotimaan kohteita unohtamatta.

Suomi sijaitsee Euroopan reunalla, josta muuten kuin lentoteitse matkaaminen on haasteellista, mutta ei kuitenkaan mahdotonta. Yhdellä junanvaihdolla pääsee vaikka Pekingiin tai laivalla varsin helposti Saksaan, Ruotsiin tai Viroon. Mikäli mielii kuitenkin lähteä hieman kauemmas, voisi pitkäksi viikonlopuksi keski- tai etelä-Eurooppaan säntäilyn ehkä yhdistääkin viikon mittaiseksi matkaksi. Viikon aikana voisi vierailla parissa samalla suunnalla sijaitsevassa kaupungissa matkaten näiden välin vaikka junalla tai bussilla. Kaksi erillistä lentomatkaa saisi näin vähennettyä myös yhteen ja samalla puolitettua lentokentällä vietettävän ajan. 

Ehdoton kunnia on annettava sille, ettei kirja syyllistä tai kokonaan kiellä tai paheksu lentämistä. Se tarjoaa kuitenkin uudenlaista ajattelumallia matkustamiseen liittyen. Loma ja matka ei ole vain kohteessa olemista, vaan jo matkustaminen itsessään on osa tärkeä osa kokemusta. Oman toimintatavan muuttaminen tai päivittäminen tähän suuntaan, on nyt koronan laantuessa ja matkailun hitaasti auetessa helposti mahdollista. 

Helmet-lukuhaaste 2021: 9. Kirjailijan etu- ja sukunimi alkavat samalla kirjaimella. 

Vaihtuvia maisemia
kirjoittanut Kati Kelola
Gummerus 2021
201 sivua 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!