perjantai 28. tammikuuta 2022

Suurin niistä on rakkaus (kirjoittanut Ulla-Maija Paavilainen)


Kirsti Paakkasen elämäkerrassa on tyylikkäästi ja selkeästi kerrottu missä kaikessa, myös Marimekon toimitusjohtajana, työskennellyt Paakkanen on ollut mukana. Ennen Marimekkoa hän perusti Womena-nimisen mainostoimiston, jonka sai kovalla työllä ja omistautumisellaan menestymään. Hän olisi tämän jälkeen voinut unohtaa työnteon, mutta elämä ei tuntunut merkitykselliseltä, vaan hän kaipasi uutta haastetta. Konkurssin partaalla olevan vaatealan yhtiö Marimekon pelastaminen sopi hyvin uudeksi haasteeksi. Toimitusjohtajakaudellaan hän sai yrityksen suunnan käännettyä voitolliseksi, kasvatti merkittävästi yhtiön liikevaihtoa ja vei sen lopulta pörssiin, jossa yrityksen kurssikehitys on ollut tasaisen vahvaa jo reilu pari vuosikymmentä.

Paakkanen on useimmille tuttu mustahiuksisena ja mustiin vaatteisiin pukeutuvana piinkovana liikenaisena, joka saavutti asemansa kovan työnteon kautta. Vuonna 2021 menehtyneen Paakkasen henkilöhistoriaan mahtuu myös paljon uhrauksia ja menetyksiä. Iltatähtenä Saarijärvellä vanhemmilleen syntynyt tytär sai paljon vapauksia ja huomiota. Pienestä pitäen hän toisaalta tottui jonkinasteiseen niukkuuteen ja kovaan työntekoon. 

Kirsti, o.s. Poikonen, avioitui vuonna 1951 Jorma Paakkasen kanssa. He olivat onnellisesti naimisissa yli kymmenen vuotta. Kirjan mukaan lapsettomuus johti kuitenkin parin eroon. Kirstillä oli hyvin lämpimät välit vanhempiinsa, mutta heidän kuolemansa jälkeen hän koki jäävänsä yksin. Toisaalta hän myös koki olevansa erakkoluonne, joka piti osan henkilökohtaisista asioistaan visusti itsellään. Paakkanen viihtyi paitsi Espoon talossaan myös Nizzan asunnollaan, jossa hän kirjan mukaan järjesti myös lomia ystävilleen. 

Selkeästi koottu ja jäsennelty kirja luo kuvan vahvatahtoisesta, välillä ailahtelevaluontoisesta, mutta aina hyvää tarkoittavasta naisesta. Hän oli lasikaton rikkoja monessa mielessä, ei karttanut riskinottoa ja luotti aina vahvasti intuitioonsa. Kirja ei mielestäni ole mikään paljastus- tai sensaatioteos, vaan enemmänkin totuudenmukainen, mutta kauniisti kirjoitettu ja kuvailtu teos yhdestä aikamme suurnaisesta. Kudjoi lukee kirjan hyvin ja kuten elämäkerrat yleensä, niin tämäkin sopii hyvin kuunneltavaksi. 

Helmet-lukuhaaste 2022: 37. Kirjan kansi tai nimi saa sinut hyvälle tuulelle

Suurin niistä on rakkaus 
- Kirsi Paakkasen tarina
kirjoittanut Ulla-Maija Paavilainen
Otava 2020
lukija Karoliina Kudjoi
9h, 5min

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!