perjantai 21. heinäkuuta 2017

Kaikki kesken, kaikki hyvin (kirjoittanut Juha Vakkuri)Vakkurin "Kaikki kesken, kaikki hyvin" on ensimmäinen runo-kirja, jonka luen hyvin,  hyvin  pitkään aikaan. Plussaa ensinnäkin  sille, että se on varsin lyhyt. Tällä en missään  nimessä tarkoita, että kirja olisi huono, vaan sitä että siihen on kokemattoman helppo tarttua ilman suurempia paineita. Myös runojen sisältöön jaksaa keskittyä paremmin, kun edessä ei ole satojen sivujen mittaista tiiliskiveä.

Runot ovat pääasiassa lyhyitä mietteitä. Ne liittyvät kaikki Afrikkaan - länsimaalaisen ja Afrikan kohtaamiseen. Runoissa käytetyt sanat ja sanonnat ovat kauniin realistisia. Runot onnistuvat välittämään Afrikan tunnelmaa ja henkeä olematta mitenkään romantisoivia.

Kirjan tyyli on runonmitasta huolimatta ominaista Vakkurin tyylille. Tässä on jo mielestäni selkeästi havaittavissa samaa tyyliä kuin uudemmissa Vakkurin Afrikassa matkustamiseen liittyvissä kirjossa. Elämänkokemus huokuu läpi olematta kuitenkaan opettavaa tai saarnaavaa.

Kuten minulla ollut tapana niin Afrikan aiheisen kirjan kanssa maistuu afrikkalainen viini - ja Alkosta tähän ryhmään taitavat kuulua ainoastaan etelä-afrikkalaiset viinit. Viiniksi valikoitui pienessä pullossa oleva Place in the sun. Sen väriä voisi kuvailla tummaksi puolukaksi (aavistus purppuraa sekoitettuna tummaan tiilenpunaiseen). Viinin tuoksussa on marjaa, kypsää karhunvatukkaa ja aavistus vadelmaa. Viini on hieman tanniinista ja keskihapokasta. Maussa on runsaasti marjaa ja hieman paahteisuutta. Suuntuntumalta ja jälkimaultaan kuitenkin kohtalaisen kevyttä ja kokonaisuudeltaan tasapainoista. Ruokana viinin kanssa maistui grillattu lehtipihvi, uudet perunat ja höyrytetty parsakaali.

Kirja ja viini sopivat yhteen neljän pisteen arvoisesti. Kirjalla on varmasti enemmän ja syvempää sanottavaa kuin viinillä, mutta yhdessä ne ehdottomasti parantavat toisiaan.

Kaikki kesken, kaikki hyvin
kirjoittanut Juha Vakkuri
Like 2003
Painettu Otavan Kirjapainossa Keuruulla
62 sivua

Place in the sun
Cabernet Sauvignon, Shiraz
2016
Etelä- Afrikka, WO Stellenbosch
4,98€/0,375l  (Alkosta heinäkuu 2017)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!