perjantai 28. heinäkuuta 2017

Kaniininmetsästäjä (kirjoittanut Lars Kepler)

Vuonna 2016 ruotsinkielisenä ja seuraavana vuonna suomenkielisenä julkaistu Kaniininmetsästäjä on kirjailijapariskunnan, joka käyttää kirjoittajanimeä Lars Kepler, uusin dekkari. Olen lukenut heidän aiemmat dekkarinsa myös ja omalla tavallaan ne ovat mielestäni hyviä. Aiempien dekkareiden tapaan myös tämä on paikoittain hyvin raaka ja ahdistava. Dekkaristeilla on kyky saada lukija temmattua mukaan tarinaan ja olen itse lukenut kaikki Keplerin kirjat vain muutamassa päivässä, vaikka ovatkin varsin paksuja tiiliskiviä. Tarina on paikoin hyvin jännittävä, emutta ei se kuitenkaan yllä sellaiselle tasolle, että jäisi vaivaamaan tai aiheuttaisi esimerkiksi painajaisia. Ja hyvä tietysti niin.

Päähenkilönä kirjassa on suomalaistaustainen Joona Linna, joka onnistuu selvittämään murhasarjan, vaikkakin valitettavasti vain muutaman henkilön henki onnistutaan lopulta säästämään. Juoni on tässä kirjassa mielestäni kohtalaisen selkeä ja lukijalle selviää jo kohtalaisen varhaisessa vaiheessa tekijä. Moni syy teon taustalla paljastuu kuitenkin vasta kirjan aivan lopussa.

Mielenkiinnolla jään odottamaan seuraavaa pariskunnan kirjaa, jonka juoneen kirjan lopussa jo viitattiin. Tämän kirjan kanssa maistui ranskalainen kohtalaisen kevyt punaviini. En muista aiemmin juoneeni pelkästään Cabernet Francista valmistettua viiniä. Rypälettä käytetään usein sekoitteena varsinkin Bordeaux'n alueella Merlot'n ja Cabernet Sauvignonin kanssa. Lukemani perusteella Cabernet Franc muistuttaa monilta osin Pinot Noiria. Se on kohtalisen kevyt, marjainen ja hieman tanniininen sekä hapokas.

Ranskalainen Château De Fesles on väriltään tiilenpunaisen ja verenpunaisen välillä ja hieman läpinäkyvää. Tuoksussa on selkeää marjaisuutta ja happamuutta, sekä nahkaisuutta ja ehkä aavistus vaniljaa. Suutuntumalta viini on keskitanniinista ja hieman haposkasta. Viinin maussa on kevyttä marjaisuutta - erotettavissa marjoina ovat puolukka ja karpalo. Viini on kohtalaisen kevyttä, mutta siitä löytyy mineraalisuutta ja raikkautta sekä aavistus paahteisuutta. Maku on tanniinisuuden lisäksi hieman syvempi kuin useiden maistamieni Pinot Noirien. Viinin kanssa maistui grillattu kasvis-possu varras ja uudet kotimaiset perunat.

Viinissä on syvyyttä ja maku ei lopu heti tai ole liian helppo. Samoja piirteitä on myös kirjassa - tosin lähinnä jännityksestään johtuen - joten annan näille yhteispisteiksi neljä. Hyvin voi molempia nauttia erikseen, mutta kyllä omalla tavallaan toisiaan positiivisesti täydentävät.

Kaniininmetsästäjä
kirjoittanut Lars Kepler
nimimerkin takana Alexander Ahndoril ja Alexandra Coelho Ahndoril
suomentanut Kari Koski
alkuperäinen nimi Kaninjägaren
Kustannusosakeyhtiö Tammi
Helsinki 2017
577 sivua

Château de Fesles
Cabernet Franc
AC Anjou, Ranska
13,79€ (Alkosta heinäkuussa 2017)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!