lauantai 12. elokuuta 2017

Kerjäläinen ja jänis (kirjoittanut Tuomas Kyrö)

Tuomas Kyrön kirjoittaman Kerjäläinen ja jänis -teoksen lukemisen aikana tulee monta kertaa mieleen, että kirjan kirjoittajan on oltava mies. Tämä ei missään nimessä ole negatiivinen ajatus tai huomio, mutta tuntuu lähes mahdottomalta, että naispuolinen kirjailija kiinnittäisi tektissään huomiota samanlaisiin nyansseihin ja että tarinan logiikka olisi samanlainen kuin Kyröllä. Harvoin kirjoittajan sukupuoli näkyy mielestäni samalla tavalla tekstissä (ehkä joskus sovinistisesti vanhoissa kirjoissa) kuin tässä.

Kirja kertoo tarinan Romanian slummista Suomeen päätyvästä kerjäläisestä ja hänen "matkakumppanistaan" suomalaisesta citykanista. Yhdessä he kiertävät Suomen maata ja kohtaavat erilaisia sattumia. Kirja on hieman satiirinen ja sadunomainen, mutta pääpiirteiltään kuitenkin realistinen. Kirjoitustyyli on reipasta ja tarina etenee, mutta ainakin kaltaiselleni lukijalle sopivaa tahtia. Kirjan henki on pääpiirteissään positiivinen, vaikka ei tarinasta toki surullisistakaan tai dramaattisista käänteistä ole pulaa.

Olen aiemmin lukenut Kyrön Mielensäpahoittaja -kirjoja. Lauseiden napakkuus on samanlaista, mutta tässä kirjassa yleiskuva kuitenkin leppoisampi ja iloisempi. Pääpiirteissään kirjailijan tyyli on kuitenkin mielestäni tunnistettavissa.

Kirja lukemisen kanssa samaan aikaan maistui australialainen Lindeman'sin rosee viini. Lindeman'sin viinit ovat hyviä perusviinejä ja tasalaatuisia. Olen aikoinaan vieraillut Australian Hunter Valleyssa yhdellä heidän tiloistaan. Tuotanmäärät ovat valtavat, joten mitään erikoista makuelämystä ei tuottajan viineistä yleensä ole löydettävissä. Kyseinen viini on väriltään lähes pinkin vaaleanpunaista, mutta kohtalaisen läpikuultavaa. Tuoksussa on marjaisuutta - vadelmaa ja hentoa mansikkaa, sekä sitruksisuutta. Maussa hentoa marjaisuutta, omenaisuutta ja sitruksisuutta. Myös aavistus eukalyptisuutta. Alkoholi puskee jonkin verran alkumaussa läpi. Ihan ok, mutta ei erityisen tyylikästä tai mieleen jäävää. Ehkä rasvaisen kalan tai juustosalaatin kanssa voisi sopia hyvin - tai toki sellaisenaan.

Sekä kirja että viini ovat helppoja valintoja. Kirjassa on kuitenkin enemmän tyyliä ja sisältöä, lisäksi sen tarina jää edes hetkeksi sen nauttimisen jälkeen mieleen - sama ei päde viini kanssa. Yhteispisteinä annan kolme ja puoli. Ihan hyvät yhdessä, mutta samalla lailla ovat nautittavissa myös erikseen.

Kerjäiläinen ja jänis
kirjoittanut Tuomas Kyrö
Kustannusosakeyhtiö Siltala, Helsinki
Kuudes painos
Painettu Tanskassa 2013
328 sivua

Lindeman's
Bin 65 Rosé
2015 Australia
6,90€ (Tallink Megastar heinäkuu 2017)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!