keskiviikko 23. elokuuta 2017

Nautittava viini (kirjoittanut Oz Clarke)

Tämän kirjan lukeminen on edennyt sykäyksittäin. Välillä on mennyt kuukausi pari ettei kirja ole edennyt mihinkään ja toisinaan on iltalukemiseksi tullut ahmittua monta kymmentä sivua. Lieneekö ominaista tietokirjan lukemiselle?

Kirja on perinteinen viini-kirja aloittelijalle. Ensiksi se käy läpi peruspiirteitä valko- ja punaviineille, hieman viinin valmistamista, tavallisimpia rypälelajeja ja loppuosassa tärkeimpiä ominaisuuksia maittain. Pidin erityisesti loppuosasta - tekijä on selvästi perehtynyt myös hieman uudempien viinimaiden ominaisuuksiin, ja erityisesti ilahdutti, että myös Kanadasta löytyi oma kappaleensa. Vierailtuani juuri Kanadassa kahdella eri viinialueella - Niagaran laaksossa ja Prince Edward countyssa oli hyvin selkeästi huomattavissa, että omien viinien valmistuskulttuuri siellä on vielä hyvin nuorta. Innostusta ja yritystä kuitenkin on enemmän kuin tarpeeksi.

Kirjan teksti etenee selkeästi ja tietokirjaksi sanoma on esitetty selkeästi - toki asiaa on niin paljon, että osa takuulla unohtuu nopeasti, mutta aina osa jää kuitenkin mieleen. Kirjaa voi hyvin lukea myös selailemalla siitä pääpiirteitä ja lukeamalla osia samaan tapaan kuin artikkeleita vaikkapa aikakauslehdestä.

Viinin kanssa maistoin australialaista Yalumban Rieslingiä. Viini valikoitui osin siksi, että se pärjäsi hyvin alkukesän Viini-lehden testissä. Viini on väriltään hieman kultaisen kellertävää. Tuoksussa on hedelmää, erityisesti mieleen tulee sitrushedelmät ja ananas, sekä aavistus kukkaisuutta. Alussa on aavistus hunajaisuutta. Viini on kohtalaisen hapokasta, maussa on hieman tammisuutta, sitruksisuutta ja hieman kirpeyttä. Hedelmäisyyttä ei mielestäni löydy mausta yhtä paljon kuin tuoksusta. Maistoin viiniä kantarellipastan kanssa, jonka yhteydessä se oli hieman liian hapokasta.

Viinin ja kirjan yhteensopivuudelle annan kolme ja puoli pistettä. Viini-aiheisen kirjan kanssa sopii toki mikä tahansa viini, josta löytyy edes hieman mielenkiintoisuutta - ja sitä tässä viinissä kyllä on. Viini on kuitenkin hieman yksiulotteista, kun taas kirjassa ulottuvuuksia ja sanomaa on merkittävästi enemmän. Kesäpäivänä nämä kyllä mukavasti käyvät yhteen, mutta molemmat ovat erinomaisia myös erikseen.

Nautitava viini
kirjoittanut Oz Clarke
suomennos Pirjo Muurinen
Alkuperäisteos painettu 2000
Kustannus-Mäkelä Oy 2001
137 sivua

Yalumba Y Series
Riesling 2016
Barossa Valley, Etelä-Australia
9,99€ (Alkosta kesäkuussa 2017)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!