tiistai 15. elokuuta 2017

Merenneito (kirjoittanut Camilla Läckberg)


Merenneito on kuudes lukemani Camilla Läckbergin dekkari. Kuten aiemmatkin Läkbergin kirjat myös tämä tuli reissussa luettua muutamassa päivässä. Teksti on helppoa ja lukeminen edistyy nopeaan tahtiin.

Tarina on mukaansatempaava. Mielestäni tämä on paras tähän asti lukemani Läckbergin teos. Loppuratkaisu avautuu lukijalle aivan lopussa ja jännitystä siihen liittyen saadaan ylläpidettyä pidempään kuin aiemmin lukemissani Läckergin dekkareissa. Myös aiempia Fjällbackan-kylään sijoittuvia dekkareita vaivannut naivistisuus on tässä kirjassa varsin vähäistä.

Juoni keskittyy kaveriporukan yhteiseen historiaan ja sieltä vuosikymmenten takaa uudelleen esiin nousseeseen tragediaan, jonka seurauksena useampi menettää henkensä. Loppuratkaisu on ehkä hieman ontuva, mutta sallittakoon se yleensä hyvän loppuratkaisun omaavissa Läckbergin kirjoissa.

Kirjan kanssa maistui uusi-seelantilainen Sauvignon Blanc. Olen tätä viiniä maistanut jo pari kertaa aiemminkin. Ensimmäisen maistelukerran jälkeen mieleen jäi lähinnä hyvin voimakas greippisyys, joka viinissä puskee vastaan. Toisen kerran jälkeen muutama kuukausi myöhemmin kesäaikaan viinistä sen sijaan paljastui paljon muitakin piirteitä. Kyseessä on ehdottomasti kesäaikaan sopiva viini, esimerkiksi raikkaan salaatin ja savulohen pariksi. Viini on myös mineraalisuutensa ja hapokkuutensa vuoksi loistava aperitiivi. Siinä on hieman herukkamaisuutta, kuten yleensä rypäleen viineille on ominaista. Joka kerran mieleen jäänyt kuitenkin erityisesti greippisyys ja vihreä omenaisuus. Mausta tulee myös mieleen Fazerin greippi-karkki (josta pidän myös kovasti).

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan  kolme ja puoli pistettä. Molemmat ovat helposti nautittivissa ja sekä kirjan tyyli että viinin maku etenevät loogisesti ja jämäkästi. Kirja kuitenkin liian kevyttä tälle viinille ja siitä puuttuu viinin tarjoamaa syvyyttä. Hyvät yhdessä, mutta molemmat maistuvat myös erikseen.

Loppuun vielä pieni paljastus tulevasta lukemistosta ja ennen kaikkea viineistä, jotka odottavat sopivaa maistamisparia. Olin parin viikon reissulla Kanadassa ja sieltä mukaan tarttui muutamia mielenkiintoisia viinejä. Viinikulttuuri Kanadassa on vielä varsin nuorta ja viinitiloilla maistamissani viineissä sen jonkin verran huomasi. Maasta löytyy kuitenkin jo mielenkiintoisia viini-tuttavuuksia. Näistä lisää viimeistään tulevan syksyn aikana.

Merenneito
kirjoittanut Camilla Läckberg
suomenanut Outi Menna
Alkuperäinen toes: Sjöjungfrun (200)
Gummerus Kustannus Oy 2011
486 sivua

Vicarage Lane Sauvignon Blanc
Marlborough, Uusi-Seelanti
2016
11,99€ (Alkosta kesäkuussa 2017)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!