keskiviikko 25. lokakuuta 2017

Melania Trump tämän ajan tuhkimotarina (kirjoittanut Pozar ja Omerza)

 Melania Trump on tullut erityisesti tutuksi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin puolisona. Maailmalla Melania Trump varsin huonosti tunnettu. Hänellä tiedetään olevan urheilija- ja mallitaustaa - ja että hän on syntyjään Sloveniasta, mutta siinä oikeastaan kaikki. Donald Trumpin ollessa hyvin kiistelty ja vaikeasti ymmärrettävä persoona, olen muutaman kirjan lukenut häneen liittyen. Ne eivät ole onnistuneet juurikaan mitään uutta paljastamaan Yhdysvaltain 45.presidentistä. Päätin yrittää tutustumista hieman eri vinkkelistä, eli lukemalla kirjan hänen nykyisestä vaimostaan.

Kirjan on kirjoittanut kaksi slovenialaista oman alansa vaikuttajaa. Teoksessa he keskittyvät lähinnä Melania Trumpin perheeseen, tämän lapsuuteen ja nuoruuteen. Kirja on aivan uusi, mutta tiedot Melaniasta presidenttikampanjassa tai presidentin puolisona ovat varsin vähäiset, eivätkä tarjoa mielestäni mitään uutta siihen, mitä media on jo uutisissaan kertonut. Teoksen luoma kuva varsinkin nuoruuden ajan Melaniasta (alkuperäinen nimi Melanija Knavs) on varsin neutraali, mutta Melanian muutettua Yhdysvaltoihin ja yrittäessään pyristellä eroon slovenialaisuudestaan, on kirjasta havaittavissa kritiikkiä. Kritiikki tarttuu kyllä lukijaankin, sillä Donald Trump on vieraillut Sloveniassa ainoastaan kerran - ja tuolloin hyvin pikaisesti vain muutaman tunnin ajan. Myöskään Melania Trump ei ole kotimaassaan muuttonsa jälkeen ilmeisesti moneen kertaan käynyt, ja heidän poikansa Barron ei ole äitisä kotimaassa koskaan vieraillut.

Kirja on hieman poukkoileva ja toistaa samoja asioita muutamaan kertaan. Tämä tuntuu huolimattomalta kirjoittamiselta, mutta hyvä puoli on, että kirja on helposti luettavaa, eikä sen ajatukseen keskittyminen vaadi turhaa keskittymistä. Kirjoittajat tuntevat hyvin Slovenian ja sen kulttuurin, mutta Yhdysvallat on heille haasteellinen ja kirjasta välitty useissa kohdin, että heidän tietonsa mm. maan hallinnosta ovat varsin puutteelliset.

Kirja ei onnistu paljastamaan Melaniasta mitään uutta ja radikaalia. Monia pieniä seikkoja mm. hänen Yhdysvaltoihin töihin tulemisesta ja menestymisestä mallimaailmasta kirja arvuuttelee, mutta edes kirjoittajat eivät tunnu uskovan siihen, että tämän hetkiset julkiset tiedot asioista, ovat välttämättä oikeita ja totuudenmukaisia. Melania Trump pysyy siis samanlaisena mysteerinä kuin miehensä. Vaikka nämä kaksi henkilöä ovat paljon julkisuudessa - molemmat olleet jo vuosikymmeniä - en heidän ajatuksen juoksuunsa ja logiikkaansa pääse mukaan.
 
Melania Trumpia käsittelevän kirjan kanssa maistui luonnollisesti slovenialainen viini. Näiden valikoima Alkossa on muuten varsin vähäinen ja näistä muutamasta, tällä hetkellä hyllystä löytyviä yksilöitä on sitäkin vähemmän. Maistamani valkoviini on väriltään hieman helmeilevän kellertävää. Sen tuoksussa on sitruunaa ja vihreää hedelmää sekä aavistus hunajaa. Ensivaikutelma maun perusteella muistuttaa hieman Rieslingiä sitruksisuuden ja hienoisen öljymäisyytensä vuoksi. Viinissä on kuitenkin runsaasti hapokkuutta ja sitruksista hedelmäisyyttä. Viinin kokonaisuus ei ole kovin selkeä, mutta mielenkiintoinen tuttavuus kuitenkin. Tuoksu, alku- ja jälkimaku tuntuvat kaikki poikkeavan merkittävästi toisistaan. Kaikki ne ovat kuitenkin hyviä ja selkeitä. Viini maistui kirjan lisäksi hyvin myös lammasmakkaran ja ruusukaali-paprika sekoituksen kanssa.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä ja plussan. Molemmista löytyy runsaasti moniulotteisuutta ja erilaisia näkökulmia. Kokonaisuus ei kuitenkaan ole selkeä ja loppujen lopuksi sekä kirja että viini unohtuvat nopeasti.

Melania Trump
Tämän ajan tuhkimotarina
kirjoittanut Bojan Pozar ja Igor Omerza
suomentanut (englannin kielestä) Päivi Paju
Minerva Kustannus Oy
Helsinki 2017
298 sivua

Puklavec Gomila Exclusive
Furmint
Slovenia 2013
12,99€ (Alkosta lokakuussa 2017)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!