sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Mies joka kuoli (kirjoittanut Antti Tuomainen)

Mies joka kuoli (ja jonka nimestä mielestäni puuttuu pilkku) on Antti Tuomaisen kirjoittama kuudes romaani. Itse en ole aiemmin hänen teoksiaan lukenut. Kirja on mielenkiintoinen sekoitus komiikkaa, draamaa ja jännitystä. Kirjan tapahtumat etenevät loogisesti ja sopivan vauhdikkaasti. Kirjaa lukiessa ei tule oloa, että koskahan tämä loppuu tai että tekisi mieli hyppiä sivuja eteenpäin.

Kirjan lähtökohta on synkkä, kun mies erilaisten oireiden jälkeen saa lääkärikäynnillä diagnoosikseen kuolevansa pian jonkinlaisen myrkytyksen johdosta. Tämä lähtökohta, ja miehen kohtaamat vaikeudet, ovat kuitenkin jollakin tasolla koomisia, eikä kirjan tekstissä ole juurikaan synkistelyä. Asiat ovat niinkuin ne ovat ja tekstissä keskitytään enemmän tapahtumien etenemiseen kuin tilanteen surkutteluun.

Päähenkilön ponnistelut tuntuvat jossakin vaiheessa menevän ehkä hieman yli, kun erilaisissa kamppailutilanteissa hän koko ajan toimii "viimeisillä voimillaan". Eipä minulta tietenkään löydy omakohtaista kokemusta tällaisesta tilanteesta, mutta luulisi ihmisen yleensä olevan sen verran mukavuudenhaluinen ja laiska, ettei viimeisinä päivinään ja samaan aikaan erilaisia kipuja tuntiessaan jatkuvasti jaksaisi heittäytyä lisävaikeuksiin ja tappeluihin.

Olen aiemminkin tässä blogissa todennut, että jostakin kirjasta tietää heti sen kirjoittajan sukupuolen. Tämä kirja kuuluu ehdottomasti tuollaiseen joukkoon. Tämän kirjoittajasta voi heti päätellä, että kyseessä on mieskirjoittaja. Lisäsin Tuomaisen juuri ilmestyneen Palm Beach Finland -kirjan lukulistalleni. Mielenkiinnolla jään odottamaan, millaisen lukuelämyksen sen kanssa kohtaan.

Kirjan kanssa maistoin kanadalaista jääkiekkoilija Wayne Gretzkyn tilalta ostamaa punaista Baco Noir -rypäleen viiniä. Baco Noir rypäle on itselleni entuudestaan tuntematon. Kanadan reissulla pääsin muutamaan otteeseen tuon rypäleen viiniä maistamaan. Kyseessä näiden maistelujen perusteella varsin marjainen ja hilloinen rypäle, josta ei kovin paljon tanniinisuutta tai happoja löydy.
Gretzkyn versiossa on paljon marjaisuutta ja hilloisuutta sekä hieman hapokkuutta. Väriltään se on  hyvin tumma ja tuoksussa on tummia kypsiä marjoja ja luumua. Maussa on marjaisuutta ja makeaa hilloisuutta. Niagara Fallsin alueelta hankittua viiniä maistoin Prince Edward County alueella valmistetun tryffeli-juuston kanssa. Viini sopi sen kanssa varsin hyvin. Se sopisi varmasti hyvin myös grillatun rasvaisen lihan kanssa. Viinissä on hapokkuutta mutta ei tanniineja.

Kirjalle ja viinille annan yhteispisteinä neljä pistettä ja plussan. Molemmat ovat itsevarmoja ja hyvin helposti lähestyttäviä. Niistä löytyy jälkimakuja, mutta eivät jää kovin pitkäksi aikaa kuitenkaan erityisinä huippuina mieleen. Omintakeisuutta ja persoonallisuutta löytyy kummastakin.

Mies joka kuoli
kirjoittanut Antti Tuomainen
Like Kustannus Oy
Helsinki 2016
301 sivua


Wayne Gretzky
No.99 Baco Noir
Kanada
n. 11,50€ (ostettu suoraan viinitilalta Niagara Fallsilta Kanadasta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!